News Flash:

Viceprimarul Timișoarei vrea să aducă în legalitate Sala “Constantin Jude”

Fosta Sală Olimpia va intra în proces de modernizare și autorizare la incendiu

9 Mai 2023
273 Vizualizari | 0 Comentarii


Primăria Timișoara a lansat o licitație pentru contractul de "execuție lucrări de conformare, autorizare siguranță la incendii" la Sala Polivalentă "Constantin Jude" (fostă Olimpia), conform cerințelor documentației de atribuire. Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, are intenția de a aduce Sala "Constantin Jude" în legalitate, cunoscută anterior sub numele de Sala Olimpia.

 Primăria caută un constructor care să execute în termen de 12 luni lucrările obligatorii pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu. Edilul speră că lucrările vor fi finalizate cât mai rapid posibil, deoarece autorizația de la ISU lipsește încă din 2015. Conform anunțului de licitație, se estimează că vor fi realizate lucrări în valoare de peste 500 de mii de euro. 

Acestea includ o serie de intervenții și modificări complexe, cum ar fi adăugarea unei căi de acces pentru asigurarea evacuării de pe fațada laterală dreapta, înlocuirea ușilor existente cu uși dotate cu bară de siguranță adecvate situațiilor de urgență, aplicarea de izolație termică pe structura metalică de susținere a acoperișului pentru o rezistență de 45 de minute, construirea a două rampe betonate și a unei platforme elevatoare pentru persoane cu dizabilități.

Alte lucrări ce urmează a fi realizate includ instalarea unui număr adecvat de hidranți interiori cu două jeturi simultane pentru a acoperi întreaga suprafață a spațiului, asigurarea debitului de apă necesar hidranților prin montarea unui grup de pompare dotat cu un rezervor de apă de 20 de metri cubi, înlăturarea grilelor de la intrare pentru a permite scurgerea apei și instalarea turnicheților și a gardurilor mobile.

În anul 2016, au avut loc modificări ale unor acte normative referitoare la avizarea și autorizarea în domeniul securității la incendiu.

Lucrările efectuate la sala respectivă înainte de aceste modificări legislative au inclus diverse îmbunătățiri, cum ar fi construcția unei scări exterioare, elaborarea unui scenariu de evacuare și intervenție în caz de incendiu, realizarea proiectelor pentru instalații de semnalizare și detectare a incendiilor, instalarea hidranților interiori și exteriori, implementarea sistemelor de iluminat de siguranță, construirea de rezervoare de apă pentru rezervă intangibilă și efectuarea verificărilor proiectelor pe specialități. În anul 2020, a fost realizat un proiect de către SC Paul Consulting SSM SU SRL, deoarece sala funcționa fără autorizație de securitate la incendiu, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat a constatat, în fiecare control efectuat, că este necesar să se conformeze prevederilor legale pentru asigurarea siguranței publicului și a cetățenilor în general.

Până la finalizarea noii săli polivalente și după aceea, Sala "Constantin Jude" va continua să fie locul desfășurării evenimentelor sportive și al întâlnirilor tineretului în cadrul diverselor spectacole și evenimente. Prin urmare, este imperativ ca administratorii să mențină sala într-o stare de funcționare cât mai bună.

“Este doar un prim pas în acest proces de mentenanță și modernizare. În viitorul apropiat voi insista, împreună cu colegii de la Serviciul Baze Sportive, pentru modernizarea sistemului de iluminat și trecerea la unul pe led, schimbarea suprafeței de joc cu una modernă, refacerea acoperișului și a fațadei, implicit și a sistemului de alimentare cu energie solară. În ce privește acoperișul și fațada, există un proiect mai vechi, dar care trebuie puțin actualizat și aduse câteva clarificări. Dar pe aceste teme voi reveni cu informații”, transmitea, pe 19 aprilie 2023, Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei.

Suma maximă oferită pentru contractul cu o durată de 12 luni este de 2,35 milioane de lei, inclusiv TVA. Ofertele pot fi depuse până în data de 7 iunie. Sala Olimpia nu deține autorizație de securitate la incendiu începând cu anul 2015. În acel an, înaintea meciurilor de la Eurobasket, au fost efectuate lucrări pe partea opusă tribunei mari, iar conform legii, este necesară reautorizarea întregii clădiri, un proces care urmează să fie realizat în cel mai scurt timp posibil.

Încă din 2021, consilierii locali au aprobat "documentația pentru avizare/autorizare siguranță la incendiu". Valoarea estimată a lucrărilor la acea vreme era de 2,685 milioane de lei, inclusiv TVA, din care 1,9 milioane de lei pentru construcții și montaj.

„Intervențiile propuse nu presupun modificări majore asupra clădirii, plastica arhitecturală și funcționalul fiind păstrate în totalitate. Singura modificare adusă arhitecturii vizează crearea unei căi de evacuare suplimentare, pe fațada laterală dreapta. Astfel, se va monta o ușă cu dimensiunea de 2,20 x 2,10m, cu bare de siguranță, ceea ce presupune și realizarea unei alei pavate cu beton. Accesele existente și natura lor se păstrează intacte, conform celor menționate anterior”, se stipulează în nota de fundamentare a proiectului.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1191 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004735 (s)