News Flash:

Haideți la film!

Festivalul Taifas, dedicat filmului și culturii balcanice, vine la Timișoara

22 Septembrie 2023
203 Vizualizari | 0 Comentarii

Festivalul Taifas, dedicat filmului și culturii balcanice, aduce în prim plan o poveste despre oameni, locuri și conexiuni, povești comune, dureri și plăceri. Prima ediție a acestui festival se va desfășura sub tema "Noi începuturi/New Beginnings" și va avea loc în perioada 5-12 noiembrie.

La Cinema Victoria, veți avea ocazia să vizionați 14 dintre cele mai recente producții balcanice ale anului, în premieră absolută în România. Aceste filme au fost premiate la festivaluri de prestigiu precum Festivalul de Film de la Cannes, Berlinale, Festivalul de Film de la Göteborg, Tallinn Black Nights, Festivalul de Film de la Pula, Sarajevo International Film Festival și Thessaloniki International Film Festival. Selecția acestora a fost făcută dintr-un total de peste 80 de filme de către criticul Cătălin Olaru, directorul artistic al festivalului Taifas.

Pe durata festivalului, peste 50 de regizori, producători și actori din Bulgaria, Grecia, Croația, Turcia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Slovenia și România vor fi prezenți la Timișoara. Filmul de deschidere, "Embryo Larva Butterfly", regizat de Kyros Papavassiliou și parte a selecției Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, va fi proiectat pe 6 noiembrie la Cinema Victoria.

Taifas nu se limitează la filme, ci aduce în prim plan și gastronomia, literatura și muzica. Evenimentul va debuta oficial cu un concert în premieră la Filarmonica Banatul, susținut de Simion Bogdan-Mihai și Taraful Lăutarii de Mătase, împreună cu tinerii din Taraful Crescut pe Muzică. În cadrul festivalului, va avea loc și o rezidență literară, în colaborare cu librăria independentă "La Două Bufnițe", unde patru autori contemporani vor scrie despre cultura balcanică.

În plus, va exista un program de rezidență internațională de film, în parteneriat cu Universitatea Sakarya din Turcia, care va include prelegeri, discuții și o parte practică sub îndrumarea regizoarei Ivana Mladenovic din Serbia. Rezidenții sunt regizori tineri și emergenți din diverse țări balcanice.

Festivalul Taifas va include și un simpozion de educație prin film, în care se vor prezenta exemple de bună practică din Bulgaria și Croația pentru a arăta cum filmul poate fi integrat eficient în procesul de învățare. Profesorii vor beneficia de o formare gratuită în cadrul acestui simpozion.

Taifas este destinat atât adulților, cât și tinerilor cu vârste între 6 și 19 ani, care vor avea ocazia să descopere universul cinematografic balcanic. Vor fi organizate șase filme destinate acestui segment de public.

Festivalul se va încheia cu un Disco Party Balkanic, deschis pentru toată lumea, cu prezența Ligia-Verkin Keșisian aka LIGIA K. Evenimentele vor avea loc în diverse locații din Timișoara, inclusiv la Cinema Victoria, Filarmonica Banatul, Reciproc, Librăria La Două Bufnițe și altele.

Pentru mai multe informații despre program și evenimente, puteți urmări pagina de Facebook a festivalului Taifas sau vizita site-ul oficial www.taifasfestival.ro.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1140 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006238 (s)