News Flash:

FABULOS! Palatul Schonbrunn din Viena se muta in Parcul Central din Timisoara!

27 Noiembrie 2013
1424 Vizualizari | 0 Comentarii
Palatul Schonbrunn
 Timişorenii au optat, în urma unei consultări demarată de Primărie, ca Parcul Central din municipiu să fie reamenajat în stil vienez şi să revină la numele generalului austriac Anton Scudier, cel care a dat ordinul fondării parcului la sfârşitul secolului XIX, lucrările urmând să înceapă primăvara viitoare, a anunţat marţi viceprimarul Dan Diaconu.

Peste două mii de timişoreni şi-au exprimat votul online, ei având de ales între două variante de reamenajare peisagistică a parcului - una în stil grădină vieneză, inspirată din ambientul grădinilor Palatului Schonbrunn, iar cealaltă prevedea îmbinarea armonioasă a stilului geometric deja existent cu cel peisager englezesc, cu peluze întinse şi aerisirea spaţială a parcului.

'Ne dorim ca acest parc să-şi recâştige atât strălucirea, cât şi funcţionalitatea. (...) Ambele variante au propus un număr de plantări mai mare decât cel al extragerilor care se vor face', a explicat viceprimarul Dan Diaconu.

Cei care şi-au exprimat opiniile pe site-ul oficial al primăriei au venit şi cu multe sugestii pe care reprezentanţii municipalităţii urmează să le analizeze, iar unele dintre ele ar putea fi integrate în studiul de fezabilitate. Finanţarea lucrărilor va fi cuprinsă în bugetul pe anul 2014, dar încă nu există nicio estimare a costurilor.

Parcul Central este unul dintre cele mai vechi din Timişoara de azi, amenajat în anii 1880 pe un fost cimitir al oraşului. În anul 1881, pe timpul foametei şi a epidemiei de holeră şi ciumă, generalul Scudier, care ajunsese primarul oraşului, pentru a da de lucru populaţiei şi a înlătura foametea, a dispus ca terenul respectiv, care aparţinea Garnizoanei, să fie nivelat de fortificaţiile existente şi să fie plantate conifere şi diverşi arbori. În mijlocul parcului a fost ridicată o statuie de fontă aurită, în mărime naturală, a generalului, în semn de recunoştinţă, parcul preluând numele acestuia. 

În anul 1918, statuia a fost dărâmată, iar pe soclul ei a fost instalat un ceas. Până la cel de-Al Doilea Război Mondial, în acest parc se aflau busturile din bronz ale lui Alexandru Mocioni, I.G. Duca şi Vincenţiu Babeş, existent şi azi. 

După sosirea armatei sovietice, parcul s-a numit 'Iosif Visarionovici Stalin', iar din anii '60 se numeşte Parcul Central.

Iniţial parcul a fost amenajat în stil englezesc, cu peluze întinse, plantate cu covoare de flori, cu alei lipsite de o dispunere unitară, care se întretăiau în partea centrală. În 1989, parcul a fost restructurat, dându-i-se forma actuală. AGERPRES

palatului schonbrunn
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1347 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007972 (s)