News Flash:

E.ON opreste in 25 octombrie gazul pentru Colterm, timisorenii raman in frig. Dominic Fritz: Nu ne-am dorit sa ajungem aici

20 Octombrie 2021
508 Vizualizari | 0 Comentarii
e on

Vesti rele direct de la Primaria Timisoara, la doua zile de cand a anuntat insolventa Colterm. Furnizorul de gaz opreste gazul pentru Colterm de lunea viitoare, in 25 octombrie, iar reprezentantii primariei spun ca „depun eforturi imense pentru ca acest lucru sa nu se intample”. Primarul Dominic Fritz sustine ca negocierile cu furnizorul au esuat „dintr-un cumul de motive” si ca a renuntat la prea multe alte investitii in Timisoara.
 
 
„Colterm se afla intr-o situatie critica pe fondul cresterii uriase a pretului la gaz, E.On anuntand, astazi, ca in 25 octombrie va opri furnizarea de gaze naturale catre compania de termoficare. Ceea ce inseamna ca distributia agentului termic in circa 50.000 de gospodarii din municipiu, scoli si spitale risca sa fie oprita. Primaria Timisoara si Colterm depun eforturi imense pentru ca acest lucru sa nu se intample”, anunta reprezentantii municipalitatii, miercuri dupa-amiaza.

Serviciul Comunicare al PMT sustine ca s-a ajuns la aceasta situatie desi Primaria Timisoara a transferat catre societatea de termoficare o suma record de 132 de milioane de lei. Insa datoriile istorice, penalitatile, explozia pretului la energie si „intarzierea unor masuri nationale” si-au spus cuvantul. Acesta este si motivul pentru care primarul Dominic Fritz a anuntat, in plin scandal cu frigul din apartamentele timisorenilor, luni, intrarea in insolventa a societatii de termoficare a Timisoarei, care mai are 56.000 de abonati in oras, printre care si scolile si spitalele municipalitatii.

„Parcurgem o perioada extrem de grea din cauza exploziei preturilor la gaz. Compania E.ON ne-a informat astazi ca, in 25 octombrie va deconecta Colterm. Nu ne-am dorit sa ajungem aici. Datoriile de sute de milioane de lei acumulate in ani, capusarea de catre diversele grupuri de interese ce au roit in jurul Colterm, la care s-a adaugat lipsa sprijinului din partea Guvernului in aceasta criza energetica, au adus compania intr-o situatie critica, agravata vertiginos de cresterea uriasa a pretului la gaz.

Anul acesta, am transferat din bugetul local peste 132 milioane de lei catre Colterm. Din acesti bani am fi putut construi doua scoli. Pana acum cateva zile, nu am acumulat niciun leu de datorie noua la E.ON de cand am preluat mandatul si am reusit sa platim deja aproape 10 milioane din cele 70 milioane de datorii acumulate in perioada 2013-2016. La asta se adauga si alte zeci de milioane, datorii vechi catre alte companii si banci. Am purtat negocieri intense cu E.ON inca din prima zi de mandat astfel incat sa nu mai fim in situatia din ultimii doi ani, de a achizitiona, in fiecare zi, la pretul zilei, gaz pentru functionarea Colterm”, a transmis primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

Reprezentantii municipalitatii sustin ca au facut eforturi mari pentru a recastiga credibilitatea creditorilor Colterm, platind datoriile istorice, dar „fara ajutorul din partea bugetului de stat, foarte multe orase din tara, inclusiv Timisoara vor fi puse in imposibilitatea de a livra caldura si apa calda in aceasta iarna”.

„Din pacate negocierile cu compania E.ON au esuat dintr-un cumul de motive. Am renuntat la multe alte investitii in Timisoara pentru a recastiga credibilitatea platind datoriile istorice si tinandu-ne de cuvant. Aceasta decizie a furnizorului inseamna ca, fara gaz, Colterm nu va putea continua productia si distributia agentului termic. Peste 50.000 de gospodarii, scoli si spitale din Timisoara risca sa ramana fara apa calda si caldura. Este un scenariu pe care inca incercam din rasputeri sa il evitam”, a completat Fritz.

Cele patru masuri imediate ale Primariei Timisoara
Colterm plateste, de ceva timp, factura de gaz in avans, estimata recent la 100 de milioane de lei/luna in perioada iernii. Societatea de termoficare nu poate functiona doar pe carbune, iar deocamdata nu are nici stoc suficient pentru aceasta iarna. De altfel, primarul anunta zilele trecute ca a cerut carbune din rezerva de stat a guvernului, dar acesta se poate da Timisoarei doar prin ordonanta de urgenta, care nu poate fi emisa de un guvern demis.

Serviciul Comunicare al PMT ne anunta si patru „masuri imediate” pentru continuarea functionarii Colterm. Le relatam exact cum au fost transmise de primarie:

„Colterm a cerut Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei sa desemneze un furnizor de ultima instanta cu care Colterm poate incheia un nou contract. In acelasi timp suntem in negocieri si cu alti furnizori de gaz si continuam negocierile cu compania E.ON pentru identificarea unei formule de a continua colaborarea. Astfel de forme acceptabile pentru ambele parti au fost puse deja in aplicare deja si in alte orase, precum Bucuresti.

Colterm va trece productia cat se poate pe baza de carbune, chiar daca asta ne vulnerabilizeaza in viitor cu nevoia de a cumpara certificate de emisii pentru a compensa poluarea suplimentara produsa de acesta. Colterm a deblocat negocierile cu doi furnizori de carbune care au inceput deja sa-l livreze catre Timisoara si continua discutiile cu Guvernul pentru eliberarea de carbune din rezerva strategica de stat. Azi noapte am primit deja o prima transa de carbune pentru CET Sud si chiar in aceste ore se incarca inca o garnitura de carbune pentru Timisoara.

Primarul Timisoarei a purtat in ultimele zile discutii cu ministri, prefectura si primari de municipii pentru a obtine un sprijin guvernamental concret prin alocarea de fonduri de la bugetul de stat si alte masuri (reducerea accizelor, subventii pentru CET-uri, amanarea platilor pentru certificate de emisii etc) care sa sprijine companiile publice de termoficare si implicit cetatenii.

Din pacate, Colterm va trebui sa creasca si tariful pentru populatie, tarif care de ani buni a ramas neschimbat si care intre timp acopera doar o mica parte din pretul real de productie”.

Tocmai acesta este contextul, mai spune PMT, in care primarul Dominic Fritz „face un nou apel catre toti actorii implicati sa actioneze responsabil fata de timisoreni”.

„Impreuna putem sa gasim cele mai bune variante pentru a asigura in continuare caldura in Timisoara”, conchide Serviciul Comunicare al Primariei Timisoara.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1167 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006007 (s)