News Flash:

Durerile de spate trec cu tintaura

26 Iulie 2018
895 Vizualizari | 0 Comentarii
tintaura

Tintaura este un fel de regina a fanetelor din zonele de deal si de munte. Are florile rosii si delicate, creste pana la jumatate de metru in inaltime si este destul de rara - ca sa culegi un buchetel trebuie sa umbli destul de mult printre ierburi, pentru ca ii place sa creasca mai singuratica, fara prea multe surate in jur. Este teribil de amara, de unde si o multitudine de utilizari terapeutice, mai ales pentru ficat si pentru vezica biliara. Pentru a avea maximul puterii sale terapeutice, este bine sa fie culeasa pe timp uscat, in miezul zilei, pentru ca atunci secreta cele mai multe principii active.

Maceratul la rece. Din experienta mea de pana acum, cel mai bun preparat obtinut din aceasta planta este maceratul la rece, obtinut astfel: o lingurita de planta uscata si maruntita se pune intr-un pahar de apa curata de izvor si se lasa la temperatura camerei vreme de 6-8 ore. Se filtreaza, iar extractul rezultat se consuma cu lingurita, pe parcursul unei zile. Doua pahare pe zi sunt de obicei o doza suficienta pentru a obtine efectele terapeutice scontate. Se foloseste impotriva dispepsiei, a diskineziei biliare, a colecistitei si a migrenelor ce apar pe fond biliar. Luat inainte de masa, maceratul este foarte bun pentru cei cu atonie gastrica, cu atonie intestinala sau cu constipatie atona.

In Ardeal se foloseste plamadeala in rachiu tare, de 40-50 de grade. O mana de tulpini inflorite, proaspat culese, se toaca marunt si se pun intr-o jumatate de litru de rachiu, unde se lasa vreme de doua saptamani, timp in care sticla se agita zilnic. Dupa doua saptamani, preparatul se filtreaza si apoi se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare. Cate o lingurita dizolvata in jumatate de pahar de apa se ia de 4-6 ori pe zi, in caz de guturai si de gripa. Tintaura reduce prompt febra, elimina in buna masura durerile de cap si vertijul, tonifica sistemul nervos, combatand eficient starile de apatie si de moleseala ce apar in timpul starilor gripale.

Fiertura de tintaura din cinci maini de planta la cinci litri de apa se foloseste extern contra oxiurilor si a durerilor de spate ce apar in caz de sciatica. Se fac bai fierbinti de sezut.

sursa: formula-as.ro


tintaura maceratul ardeal plamadeala tulpini
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006126 (s)