News Flash:

Doua pericole de Pasti in fiecare farfurie: oul rau si mielul toxic

14 Aprilie 2017
1022 Vizualizari | 0 Comentarii
masa de paste
Vopseaua de oua cumparata de la coltul strazii va poate crea multe probleme de sanatate. Chiar daca sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele facute artizanal pot avea efecte nocive datorita plumbului si oxizilor de metale: cupru, aluminiu si staniu. Vopselele textile sau cele tipografice patrund prin porii oului si pot contamina albusul sau galbenusul, existind riscul declansarii unor toxiinfectii alimentare. Recomandam ca la vopsirea oualor sa folositi doar subtante certificate medicosanitar, achizitionate din magazinele specializate, evident daca nu folositi colorantii naturali, ca in batrani, prin utilizarea foilor de ceapa sau a frunzelor de nuc.
 
Alte riscuri sunt legate de vechime si mod de conservare. Este preferabil, mai ales atunci cand sunt utilizate crude, in creme, maioneze, spuma de albus, ca ouale sa fie foarte proaspete si sa fie spalate inainte de utilizare.
 
 
Carnea de miel: Are valoare calorica ridicata si este considerata ,,toxica” in anumite conditii. Vorbim de 200 - 300 kcal la 100 grame si un continut ridicat de potasiu iar organele, in special ficatul, au continut ridicat contin de fier, zinc si carnitina, cu rol energetic dar si cantitati mici de calciul, acid folic si vitamina E. Prin componenta proteica importanta dar si continutul ridicat de grasimi saturate, cam 80 mg de colesterol la 100 grame are risc aterogen dar totodata este considerata de unii drept afrodiziac natural
 
Probleme sunt in special cu carnea mieilor cu greutate mai mica de 10 kg sau sub 9 saptamani, legate de continut, prepare si, nu in ultimul rand, de provenienta si conservare.
 
Continutul ridicat de colagen bogat in oxipurine, fac aceasta carne dificil de digerat, fiind chiar considerata chiar ,,toxica” mai ales pentru pacientii cu guta, afectiuni gastrointestinale si hepatorenale dar nu numai, Purinele sunt in cantitate redusa la mieii de 10-14 kilogrrame si pot fi eliminateprin adaugarea carnii doar in momentul fierberii. In plus, continutul crescut lipidic accentueaza riscul aterogen, la cei cu afectiuni cardiovasculare, precum si cel de colici biliare si pancreatite. Continutul crescut proteic are rol alergogen iar cel scazut in fibre impune asocierea legumelor la preparare, pentru a preveni incetinirea tranzitului pana la constipatie.
 
 
Prepararea optima este la gratar sau inabusita, evitand prajitul, iar stufatul necesita cat mai multe legume pentru a preveni constipatia. Nu sunt recomandate asocierile cu painea, mamaliga sau pastele ce genereaza incetinirea tranzitului.
 
Proveninta si conservarea corespunzitoare impun verificarea existentei stampilei sanitar-veterinare, precum si a dentitiei, ce trebuie sa fie specifica rumegatoarelor, si a  copitelor, ce trebuie sa fie fara gheare. Este recomandat sa cumparati miei doar din magazine autorizate, ce tin cont de regulile de igiena si pastreaza carnea la temperaturi mai mici de patru grade.
 
Conf,univ.dr.Tudor Ciuhodaru
doctor in stiinte medicale
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1301 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006011 (s)