News Flash:

Care este cel mai nociv ulei pentru gatit

13 Aprilie 2017
1072 Vizualizari | 1 Comentarii
ulei de evitat
Multe dintre uleiurile vegetale pe care le folosim la gatit pot elibera substante chimice toxice, cum ar fi aldehida. Reutilizarea regulata a uleiului de floarea-soarelui, rapita, tarate de orez, soia si porumb pot creste in mod semnificativ cantitatea de toxine.
Uleiurile reutilizate cresc riscul de cancer
Oamenii de stiinta au reusit sa afle care sunt substantele chimice daunatoare gasite in ulei, atunci cand ele sunt reutilizate. Cele mai multe dintre ele sunt eliberate in fumul care se formeaza in urma prajirii alimentelor. Acestea sunt aspirate de fiecare persoana din locuinta. In urma acestor rezultate, cercetatorii pun pe seama uleiurile vegetale cresterea cazurilor de cancer pulmonar.
Potrivit unor rapoarte publicate in „The Daily Mail“, gatirea cu uleiuri vegetale, chiar si pentru 20 de minute, creste cu peste 20 de ori nivelul permis de aldehida.
Atunci cand uleiurile incep sa produca fum, ele elibereaza substante toxice. Acesta este si punctul in care compusii sanatosi incep sa se descompuna. Cu alte cuvinte, uleiurile care au un punct de ardere mai mic sunt mai susceptibile sa produca substante chimice daunatoare atunci cand sunt expuse la temperaturi ridicate. Uleiul de seminte de in si cel de nuca de cocos au puncte de ardere mai mici, desi sunt mai sanatoase decat uleiul de soia si cel de rapita.
Uleiul de floarea-soarelui, nociv cand este supus la caldura
Unii cercetatori au adunat mostre de ulei vegetal uzat, precum cel de porumb, de floarea-soarelui, de masline si de rapita presat la rece. Scopul lor a fost sa verifice productia de aldehida. Cercetatorii au descoperit ca uleiul de floarea-soarelui si cel de porumb, care sunt polinesaturate, produc niveluri extrem de ridicate de aldehida. Desi ele au in compozitie substante bune de consumat, isi pastreaza calitatile doar daca nu sunt supuse la caldura.
Uleiul de rapita poate declansa boli cardiovasculare
Uleiul de rapita este foarte instabil atunci cand este expus la temperaturi ridicate. Pe langa asta, uleiul de rapita este supus unei hidrogenari partiale. Apoi, este introdus intr-un catalizator, pentru a-si modifica structura. Acizii grasi Omega-3 sunt transformati in acizi grasi trans in timpul acestui proces. Similar cu alte uleiuri vegetale partial hidrogenate, uleiurile de rapita pot declansa probleme la ficat, rinichi, neurologice si cardiovasculare.
clicksanatate.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Matoppono  | #50418
Adauga comentariu

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1129 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005905 (s)