News Flash:

Cat de toxice sunt de fapt vopselele artificiale pentru oua?

13 Aprilie 2017
1217 Vizualizari | 0 Comentarii
oua vopsite 1
Se apropie Pastele, iar crestinii din intreaga lume se pregatesc sa primeasca lumina Invierii. Daca te-ai decis sa vopsesti ouale de Paste cu vopsele din comert ai mare grija cum le alegi!
Ceea ce ar trebui sa fie o activitate placuta in familie se poate transforma din cauza pigmentilor artificiali din vopselurile de oua in ceva daunator pentru organismul uman. De multe ori, vopseaua toxica patrunde in ou si se ia pe maini. Astfel ca trebuie sa ai grija cu ce alegi sa le colorezi pentru a nu-ti periclita sanatatea.
Specialistii avertizeaza ca aceste substante artificiale menite sa coloreze oualele de Pasti in nuante de rosu, galben pot provoca reactii alergice, hiperactivitate ba chiar si cancer. Bineinteles, nu doar la aceste culori se rezuma pericolul.
Fereste-te de colorantii alimentari sintetici!
Pentru obtinerea unor culori cat mai frumoase, se folosesc substante pe baza de petrol, iar unele studii au relevat faptul ca ceea ce face ouale rosii poate produce aparitia tumorilor la soareci, iar cea galbena tumori la glandele suprarenale. Frumosul rosu este dat E122 (azorubina), un colorant rosu toxic. Acesta se utilizeaza  de regula pentru vopsirea articolelor vestimentare.
Se recomanda sa cumperi vopsea de oua numai din magazinele de specialitate si sa te uiti cu atentie la ingrediente si perioada de valabilitate. Cei de la protectia consumatorilor au efectuat in 2016 un studiu despre vopseaua de oua, analizand  35 de produse. Rezultatele nu sunt deloc imbucuratoare, aceste produse avand intre 1 si 10 E-uri. Printre substantele care pun in pericol sanatatea sunt si aditivii alimentari, corectori de aciditate si agenti de ingrosare. Din nefericire, unii producatori de vopsea de oua scot la vanzare alt tip de vopsea, nu cea alimentara ci pe cea  tipografica, aceasta din urma continand plumb.
Obtine culori din plante
Pentru galben foloseste turmericul, pentru albastru afinele, frunzele de la varza rosie sau sucul de la strugurii negri. Coaja verde a oului o poti vopsi cu ajutorul fruzelor de spanac. Rosul oualelor poate fi dat si de sucul de de rodie. Culoarea galbena o poti obtine de la coaja de lamaie, ceaiul de musetel, iar portocaliul de la morcovi.

Galerie Video

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006867 (s)