News Flash:

Tinerii români preferă universitățile din străinătate

Doar 3 candidați pe un loc au fost anul acesta la Facultatea de Medicină din Timișoara

26 Iulie 2023
210 Vizualizari | 0 Comentarii

An de an, numărul studenților români înmatriculați la universitățile din țară scade. Tot mai puțini tineri vor să-și continue studiile în mediul universitar autohton, din diverse motive: dificultățile financiare, insuficiența cunoștințelor dobândite în etapele anterioare de școlarizare, perspectivele slabe în găsirea unui loc de muncă în domeniul specializării lor, sau atracția către universități din alte țări.

Medicina și Dreptul, care acum 10-20 de ani se aflau în topul celor mai căutate facultăți din România, nu mai atrag un număr atât de mare de studenți.

La examenul de admitere de anul acesta, la Facultatea de Medicină din Timișoara s-au înscris 978 de candidați, iar concurența a fost de 3 candidați pe un loc. La Medicină Dentară au fost 256 de candidați pentru 2,5 locuri disponibile.

Media de admitere la Medicină Generală, pe locuri bugetate, a fost de 8,52, iar la Medicină Dentară, de 7,46. Aceste note sunt mai mici decât cele din primii ani de după Revoluție, când concurența depășea 10 candidați pe un loc. Examenul de admitere a constat într-un test grilă cu 90 de întrebări din biologie și chimie, candidații având la dispoziție 3 ore pentru rezolvare. Media de la bacalaureat a fost luată în considerare pentru departajarea candidaților cu note egale.

Candidații s-au putut pregăti pentru examen achiziționând teste cu întrebări de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Victor Babeș" din Timișoara. Aceste teste conțineau și răspunsurile corecte la întrebările pe care candidații le-au avut de rezolvat. Pentru anul acesta, UMFT a oferit 336 de locuri bugetate și 95 cu taxă pentru Medicină Generală, și 52 de locuri bugetate și 60 cu taxă pentru Medicină Dentară.

Taxa de studiu pentru un an de studiu a fost stabilită la 10.000 de lei pentru Medicină Generală și Medicină Dentară, și la 5.500 de lei pentru Farmacie, pentru studenții români.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006867 (s)