News Flash:

Interesați de istoria distribuției apei în Timișoara?

Din luna iulie puteți vizita Muzeul Apei, de miercuri până duminică, între orele 10 și 16

30 Iunie 2023
274 Vizualizari | 0 Comentarii


Începând din luna iulie, cei interesați de istoria distribuției apei în Timișoara vor putea vizita Muzeul Apei, care a fost recent inaugurat și care va avea un program de vizitare extins. Muzeul este amplasat pe Calea Urseni, nr. 26, și va fi deschis publicului de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 16:00. Accesul este gratuit.

Uzina de Apă Urseni, prima stație de tratare a apei din Timișoara, reprezintă o importantă piesă a patrimoniului cultural și industrial al orașului. Aceasta a fost pusă în funcțiune la 1 iunie 1914 și a continuat să funcționeze până în anul 1990. După aceea, a fost conservată și clădirile și echipamentele tehnice au fost menținute într-o stare foarte bună de către compania de apă.

În anul în care Timișoara a fost desemnată Capitala Europeană a Culturii, Muzeul Apei aduce în atenția publicului un important obiectiv de patrimoniu industrial, respectiv vechea Uzină de Apă Urseni, care a fost restaurată și amenajată pentru vizitare. Proiectul de reabilitare și intervenție a fost realizat de către Aquatim, compania regională de apă, și a implicat o investiție în valoare de 7,83 milioane de lei (fără TVA).

Complexul muzeal acoperă o suprafață construită de aproximativ 2.700 de metri pătrați și include trei clădiri istorice în stil Secession industrial, care aparțin de vechea uzină. Echipamentele tehnologice sunt bine conservate și puse în valoare, iar pavilionul de acces nou este un spațiu generos și versatil care găzduiește expoziții temporare și diverse evenimente culturale.

Trei dintre cele patru clădiri sunt accesibile persoanelor cu mobilitate redusă și sunt dotate în consecință. Vizitatorii pot explora principalele stații din cadrul procesului tehnologic al apei, precum forajele, filtrarea și pomparea, și se pot relaxa în parcul uzinei, un spațiu verde cu alei, bazine decorative și zone de recreere.

Fundația Aquatim, al cărei unic membru fondator este Aquatim SA, continuă eforturile companiei de apă de a integra patrimoniul industrial în viața comunității prin activarea Muzeului Apei și includerea acestuia în circuitul cultural.

În perioada mai-decembrie a acestui an, Fundația desfășoară proiectul intitulat "Muzeul Apei - racord la rețeaua culturală a Timișoarei", care face parte din Programul cultural național "Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023". Proiectul este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. În cadrul acestui proiect, se pregătește lansarea unui website dedicat, organizarea unui festival propriu intitulat "Seri de vară la Muzeu", cu un program special în două weekenduri din perioada iulie-august, care va include ateliere pentru toate vârstele, expoziții de fotografie, vizite ghidate și concerte, precum și desfășurarea unor ateliere pentru elevi în lunile de toamnă și un traseu explicativ al clădirilor istorice.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1164 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006528 (s)