Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 26 ianuarie - 8 februarie, pentru toate regiunile din tara: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si la munte.
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Pe parcursul celor doua saptamani, regimul termic va fi apropiat de cel obisnuit in aceasta perioada, cu medii ale valorilor maxime diurne in jurul a 2...3 grade, si ale minimelor nocturne cuprinse intre -5 si -2 grade. Exceptie va face intervalul 29 ianuarie – 2 februarie, cand, in conditiile unei usoare incalziri a vremii, temperaturile vor fi, in medie, cu 3...4 grade mai ridicate.
Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor este ridicata in fiecare zi. Acestea vor fi mixte la inceputul si sfarsitul intervalului si predominant ploi in rest, iar cantitatile de apa vor fi mai insemnate la sfarsitul lunii ianuarie.
CRISANA
La inceputul intervalului valorile termice vor fi apropiate de normele climatologice ale perioadei. Incepand din data de 29 ianuarie si pana in 1 februarie, vremea va deveni mai calda decat in mod obisnuit, in medie temperaturile maxime fiind de 6…7 grade, iar cele minime de -1…1 grad. In a doua saptamana, regimul termic va marca o scadere de aproximativ 4 grade, si va reveni la valori normale.
In cele doua saptamani de prognoza, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor se mentine ridicata, iar cantitatile de apa vor fi mai importante intre 30 ianuarie – 1 februarie si in jurul datei de 3 februarie. Vor fi mai ales ploi, dar la inceputul si sfarsitul intervalului, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita sau ninsoare.
TRANSILVANIA
Pe parcursul primelor 3 zile, regimul termic va fi apropiat de cel normal in aceasta perioada, media maximelor situandu-se in jurul a 2 grade, iar cea a minimelor va oscila intre -5 si -3 grade. In urmatoarele 4 zile vremea se va incalzi, iar valorile termice vor creste cu aproximativ 5 grade. In a doua saptamana temperaturile revin la valorile obisnuite pentru inceputul lunii februarie si, la nivelul intregii regiuni, maximele vor fi apropiate de pragul inghetului, iar minimele vor tinde, in medie, spre -8 grade.
Sunt estimate ninsori, in general slabe cantitativ, pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar trecator, mai ales intre 30 ianuarie si 2 februarie, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita sau ploaie. Vor fi conditii de polei.
MARAMURES
Valorile termice diurne vor oscila usor de la o zi la alta in prima saptamana, dar se vor mentine pozitive, intre 2 si 5 grade. Incepand din data de 3 februarie, media regionala a temperaturilor maxime se va situa intre -2 si 0 grade. Temperaturile nocturne vor fi negative pe tot parcursul intervalului de prognoza, cu cele mai scazute valori in a doua saptamana, cand se vor situa, in medie, in jurul a -6 grade.
Precipitatiile, mixte la inceput, apoi predominant sub forma de ninsoare, vor avea o probabilitate de aparitie mai mare dupa data de 29 ianuarie. In 30 – 31 ianuarie si 3 februarie, izolat, cantitatile de apa vor fi mai insemnate. Pe arii restranse se poate forma polei.
MOLDOVA
Regimul termic, normal la inceputul intervalului, va marca o crestere semnificativa spre sfarsitul primei saptamani, cand media regionala a temperaturilor maxime va ajunge la 8 grade, iar cea a minimelor va deveni usor pozitiva. Apoi, vremea va intra intr-un proces de racire treptata, iar din 5 februarie temperaturile diurne vor fi, in medie, de 1...2 grade, iar cele nocturne se vor situa in jurul valorii de -5 grade.
In fiecare zi, pe spatii restranse sunt posibile ninsori slabe sau lapovita, insa in 31 ianuarie si din nou in intervalul 3 – 5 februarie, acestea pot fi moderate cantitativ.
DOBROGEA
In primele zile ale intervalului, valorile termice medii ale aerului vor fi apropiate de normele climatologice ale perioadei, cu maxime de 3...4 grade si minime in jurul pragului de inghet. Apoi, in weekend, vremea va deveni mai calda decat in mod obisnuit, temperaturile crescand, in medie, cu 6...8 grade. In a doua saptamana, desi vremea va intra intr-un proces de racire, regimul termic se mentine mai ridicat decat cel normal.
Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor este ridicata in fiecare zi, dar cu precadere in intervalul 31 ianuarie – 5 februarie, cand sunt posibile cantitati de apa mai insemnate, la inceput sub forma de ploaie, apoi mai ales lapovita si ninsoare.
MUNTENIA
Pe parcursul celor doua saptamani, regimul termic va fi apropiat de cel obisnuit in aceasta perioada, cu medii regionale ale valorilor maxime diurne intre 3 si 5 grade, si ale minimelor nocturne cuprinse intre -4 si -2 grade. Exceptie va face intervalul 30 ianuarie – 3 februarie, cand vremea va fi calda, iar valorile termice vor urca, in medie, pana la 10 grade ziua si nu vor cobori sub 0 grade in timpul noptilor.
Sunt posibile precipitatii in fiecare zi, dar cu o probabilitate mai mare intre 30 ianuarie si 5 februarie, atunci cand si cantitatile de apa vor fi mai importante.
OLTENIA
La inceputul intervalului valorile termice vor fi apropiate de normele climatologice ale perioadei. Incepand din data de 30 ianuarie si pana in 3 februarie, vremea va deveni mai calda decat in mod obisnuit, in medie temperaturile maxime fiind de 4…7 grade, iar cele minime de -2…2 grade. In a doua saptamana, regimul termic va marca o scadere treptata si va reveni la valori medii normale, ceea ce inseamna 2...3 grade in timpul amiezelor si in jur de -4 grade pe parcursul noptilor.
In cele doua saptamani de prognoza, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor se mentine ridicata, iar cantitatile de apa vor fi mai importante intre 30 ianuarie – 4 februarie. Vor fi mai ales ploi, dar la inceputul si sfarsitul intervalului, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita sau ninsoare.
LA MUNTE
Valorile termice se vor mentine negative, atat noaptea cat si ziua. Maximele diurne se vor incadra, in medie, intre -5 si -1 grad, cu cele mai ridicate valori in jurul datei de 31 ianuarie, iar noaptea temperaturile vor cobori pana la pragul gerului, cu precadere in a doua saptamana de prognoza.
Va ninge in fiecare zi, dar pe arii mai extinse si moderat cantitativ incepand din data de 30 ianuarie.
Mediafax.ro
Comentarii (0)