News Flash:

"Nu tremur la cutremur", campanie de informare a populatiei in cazul unui seism. Ce reguli trebuie respectate intr-o astfel de situatie

27 Ianuarie 2015
1506 Vizualizari | 0 Comentarii
Optzeci la suta dintre adultii din Romania nu stiu cum sa reactioneze in caz de cutremur si multi ar lua decizii care le-ar putea fi fatale sau ar incetini interventia salvatorilor, releva un studiu, prezentat luni de IGSU, la lansarea campaniei de preventie "Nu tremur la cutremur".
Specialistii au concluzionat ca, in cazul unui cutremur puternic, tinerii cu varste intre 18 si 35 de ani, care nu au trait experienta unui cutremur de nivelul celui din 1977, "cu cat stiu mai putin, cu atat cred ca sunt mai bine informati".
Spre exemplu, cei mai multi nu si-au pus niciodata problema sa stabileasca cu membrii familiei un loc de intalnire, in conditiile in care telefonia mobila nu ar functiona o perioada.
Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a lansat, luni, o campanie preventiva intitulata "Nu tremur la cutremur", pentru constientizarea de catre populatie a riscurilor pe care le implica un seism puternic si ce reguli trebuie sa respecte intr-o astfel de situatie, in asa fel incat sa-si sporeasca sansele de supravietuire. In acest sens, a fost realizat si site-ul www.nutremurlacutremur.ro.
In cadrul campaniei, prin intermediul televiziunilor si in mediul online vor fi difuzate sapte spoturi cu scenarii diferite, din care cetatenii afla ce trebuie sa faca in cazul in care cutremurul ii surpride intr-un apartament de bloc, intr-un supermarket, la serviu, pe strada etc.
Prezent la lansarea campaniei, secretarul de stat Raed Arafat a explicat ca, pentru realizarea spoturilor, s-a optat pentru filme de animantie, pentru a fi mai atractive pentru copii.
Din aceste spoturi, cetatenii afla ca, in cazul unui seism, nu trebuie sa plece pe scari sau sa ia liftul, ci sa se adaposteasca sub un corp de mobilier rezistent sau sub tocul usii. In acelasi timp, daca la momentul producerii cutremurului sunt pe strada, trebuie sa se indeparteze de cladiri, de pe care se pot prabusi caramizi, bucati de tencuiala, cosuri de fum, geamuri, ghivece de flori etc.
"Populatia trebuie sa aiba incredere in ceea ce i se comunica oficial si nu in anunturi facute de asa-zisi specialisti. Aceasta campanie de constientizare a fost facuta cu sprijinul mai multor parteneri care au muncit pe baza de vountariat, astfel ca pretul nu a depasit 3.000 de euro", a spus Arafat.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administreatiei Publice (MDRAP), in caz de cutremur, Bucurestiul este cel mai vulnerabil, in special cladirile construite inainte de 1940, care au rezistat cutremurelor din 1977 si 1993. Cel mai expus este insa centrul vechi al Capitalei, unde multe imobile se afla intr-o stare de degradare avansata.
IGSU: Populatia sa-si faca provizii de apa si hrana uscata in eventualitatea unui cutremur puternic
IGSU avertizeaza intr-un ghid de protectie in caz de cutremur ca oamenii trebuie sa aiba in permanenta in locuinta provizii de apa, hrana uscata, bandaje si medicamente, pentru a putea supravietui o perioada mai lunga de timp, in cazul in care sunt prinsi sub daramaturi.
Potrivit ghidului intocmit de specialistii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), odata cu mutarea intr-o casa noua ori la prima zugravire sau reamenajare, asezarea mobilierului trebuie gandita in asa fel incat spatiile sa nu fie aglomerate cu piese de mobilier instabile in vecinatatea locurilor in care membrii familiei petrec cea mai mare parte din timp.
Aparatele casnice de mari dimensiuni trebuie fixate bine, pentru ca, in cazul in care acestea se deplaseaza, sa nu se rupa racordurile.
In locuinta este necesar sa existe cel putin un stingator de incendiu, care sa fie depozitat intr-un loc cunoscut si accesibil in orice moment.
Pompierii recomanda locatarilor sa aiba in casa si o trusa de scule adecvata pentru deblocari, iar in biroul asociatiei de proprietari sa existe unelte pentru interventii la retelele de gaze si apa sau pentru deblocari usoare.
In acelasi timp, oamenii sunt sfatuiti sa aiba in casa rezerve de alimente uscate si de conserve, apa de baut, o trusa de prim ajutor cu medicamente, pansamente, lanterne, un aparat de radio si baterii de schimb, un fluier si telefon mobil.
Reprezentantii IGSU atrag atentia ca seismele puternice de adancime intermediara din zona Vrancea pot avea, de regula, durate mai mari si pot produce oscilatii mai ample la unele cladiri, astfel incat sa creeze stari de tipul raului de mare sau dezechilibru.
Desi mobilierul incepe sa se miste si se aud diverse zgomote ciudate, oamenii nu trebuie sa se lase coplesiti, ci sa isi propuna sa nu intre in panica. In astfel de momente, populatia trebuie sa ramana in locuinte, departe de ferestrele care se pot sparge si pot produce accidente, si sa se adaposteasca sub o grinda, un toc de usa solid sub un birou sau o masa suficient de rezistente.
In cazul in care iesirile sunt blocate, "desi timpul pare nesfarsit, corpul uman isi mobilizeaza resurse nebanuite pentru a trece peste o perioada critica. In acest mod se explica rezistenta de sute de ore in conditii de blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile", potrivit IGSU.
In cazul in care sunt surprinsi pe strada, oamenii trebuie sa caute locuri deschise si, totodata, sa isi calmeze familia sau alte persoane aflate in panica, in special copiii.
De asemenea, in timpul cutremurului, animalele de casa sau de curte pot deveni nelinistite si chiar agresive, de aceea este recomandabil ca acestea sa fie eliberate intr-o curte inchisa, din care sa nu poate iesi.  
In fiecare an, se fac simulari de producere a unui cutremur, stabilindu-se astfel modul de raspuns integrat al tuturor structurilor cu atributii in domeniu, potrivit IGSU.
Reprezentantii IGSU mai spun ca este o mare diferenta in prezent fata de 1977 in ce priveste gestionarea unei eventuale catastrofe, generata de un seism, pentru ca tehnicile de interventie au capacitate de raspuns crescuta fata de 1977 si exista o evidenta a cladirilor cu grad ridicat de risc, ceea ce permite interventia rapida si precisa in astfel de situatii.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1208 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006382 (s)