News Flash:

Ce sunt si ce pot face bombele nucleare tactice

3 Octombrie 2022
326 Vizualizari | 0 Comentarii
arme nucleare 1024x566


Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice, "pentru a proteja securitatea nationala".  Pentagonul si comandamentul NATO de la Bruxelles examineaza posibile contramasuri. Desi opinia predominanta este ca bombardarea atomica a Ucrainei este inca o ipoteza putin probabila, informeaza Corriere della Sera, preluat de RADOR.

1. Ce bombe ar putea folosi Putin?

Armata Rusa dispune de aproximativ 2.000 de bombe tactice nucleare cu o raza de actiune limitata, in jur de unu-doi kilometri, dar cu un impact devastator. Armele pot fi montate pe rachete Iskander, cu o raza de actiune de pana la 500 de kilometri, sau transportate de avioane.

2. Unde ar putea fi lansate?

Este cea mai tulburatoare necunoscuta. Potrivit analistilor de la Pentagon, Kremlinul ar putea incepe cu o actiune demonstrativa, aruncand o bomba intr-o zona nelocuita sau in apropierea coastelor ucrainene.

3. Care ar fi consecintele?

Potrivit unei prime evaluari, un atac nuclear, chiar daca doar demonstrativ, s-ar putea dovedi a fi contraproductiv pentru Putin. Rusia ar risca sa fie complet izolata la nivel international. Se crede ca si China si India i-ar intoarce spatele.

"Soimii" de la Kremlin, in schimb, sunt convinsi ca o astfel de confruntare ar zdrobi rezistenta ucraineana. Nu intamplator, Putin a citat "precedentul" Hiroshima si Nagasaki, cele doua bombe atomice americane care au fortat Japonia sa se predea, in august 1945.

4. Care sunt contramasurile SUA si NATO?

Primul raspuns este politico-strategic. Casa Alba face apel la aliati sa nu intrerupa sau sa incetineasca livrarea armelor conventionale catre Ucraina si sa mentina o linie dura cu privire la sanctiunile economice. Obiectivul este de a demonstra ca teorema rusa, "escaladare" pentru a speria adversarii, nu functioneaza. Totodata, diplomatia americana il impinge pe omologul chinez sa franeze deriva nucleara a lui Putin.

5. Sunt pe teren si raspunsuri militare?

Deja la sfarsitul lunii martie, secretarul de Stat american Antony Blinken anuntase ca expertii americani si NATO studiau "toate reactiile posibile". Cea mai citata ipoteza este ca aliatii ar putea lansa un atac, probabil conventional, impotriva bazelor de lansare rusesti.

6. Ce s-ar intampla daca SUA sau NATO ar raspunde cu bomba atomica?

Expertii de la Universitatea Princeton, din New Jersey, au efectuat o simulare cu rezultate terifiante. Daca Alianta Atlantica raspunde la randul sau cu o bomba nucleara tactica, exista un risc real de a declansa o spirala atomica. In cateva ore, ar exista cel putin 90 de milioane de morti.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1346 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007061 (s)