News Flash:

Academia Română a decernat astăzi premiile anuale

Criticul literar Mircea Mihăieș, profesor universitar al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din UVT, laureat al premiului „Titu Maiorescu”

8 Decembrie 2023
150 Vizualizari | 0 Comentarii


Premiile Academiei Române au fost acordate astăzi, recunoscând lucrările publicate în 2021. În cadrul Secției de Filologie și Literatură, care premiază opt creații și autori, au fost acordate patru premii pentru ediții în domeniul filologico-lingvistic, îngrijiri de ediții și un premiu pentru critică și istorie literară.

Academicianul Mircea Mihăieș, profesor universitar și critic literar, a fost distins cu Premiul "Titu Maiorescu". Comunitatea academică de la Universitatea de Vest din Timișoara a primit cu bucurie această veste. Premiul, considerat unul dintre cele mai importante acordate anual de Academia Română, își poartă numele în onoarea lui Titu Maiorescu, unul dintre fondatorii culturii și civilizației române moderne. Mihăieș a fost recompensat pentru volumul său "Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului" (Editura Polirom), o lucrare ce completează trilogia sa dedicată marelui scriitor irlandez James Joyce. Această trilogie, însumând aproape 3000 de pagini, include și lucrările "Ulysses, 732. Romanul romanului" (Editura Polirom, 2016) și "O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei" (Editura Polirom, 2019). Toate cele trei volume au avut un succes remarcabil în librării, au fost aclamate critic și au obținut prestigioase premii literare în România.

Înainte de a primi Premiul "Titu Maiorescu", volumul "Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului" a fost distins și cu cel mai înalt premiu al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Național. De asemenea, Muzeul Național al Literaturii Române i-a acordat Premiul "Alexandru Ciorănescu" pentru literatură comparată, iar Asociația de Literatură Generală și Comparată din România i-a conferit "Premiul pentru literatură comparată" în 2021. Toate aceste distincții consacră munca unuia dintre liderii intelectuali ai României, cunoscut pentru activitatea sa publicistică intensă, marcată de o luptă neobosită pentru valorile democrației liberale, o societate deschisă, libertate și egalitate. Mircea Mihăieș ocupă poziția de redactor-șef al revistei de cultură Orizont, editată de Uniunea Scriitorilor din România.


"Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului" este un studiu critic extins de peste 900 de pagini, care se aventura într-o proză experimentală de o dificultate maximă. Lucrarea explorează adâncimile minții umane într-o încercare de a reconstrui, urmând modelul lui Giambattista Vico din "Scienza nuova", istoria umanității începând cu timpurile pre-biblice și până în contemporaneitatea primei jumătăți a secolului XX.

Mircea Mihăieș, autorul a peste douăzeci de volume de critică, istorie literară și eseuri, a abordat teme variate în operele sale, inclusiv "De veghe în oglindă" (1989), "Cartea eșecurilor. Eseu despre rescriere" (1990), "Cărțile crude. Jurnalul intim și sinuciderea" (1995), "Victorian Fiction" (1998), "Atlanticul imaginar" (2002), "Viața, cântecele și patimile lui Leonard Cohen" (2005), "Metafizica detectivului Marlowe" (2008), "Despre doliu" (2009), "Ultimul Judt" (2011), "Ce rămâne. William Faulkner și misterele ținutului Yoknapatawpha" (2012), "Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist și visător" (2014), și cele trei exegeze joyceene.

Mircea Mihăieș a fost, de asemenea, coautor al romanului de mare succes "Femeia în roșu" (1990), scris împreună cu Mircea Nedelciu și Adriana Babeți, care a fost adaptat pentru ecran și scenă. Pe lângă alte distincții și premii notabile, precum Meritul cultural în grad de cavaler oferit de Președinția României, a fost laureat cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România de nouă ori.

De asemenea, comunitatea academică de la Universitatea de Vest din Timișoara se bucură de recunoașterea primită în cadrul Premiilor Academiei Române. Conferențiara universitară Adina Chirilă, din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie a UVT, a fost laureată cu Premiul "Timotei Cipariu" în secțiunea pentru Filologie și literatură. Premiul a fost acordat pentru lucrarea "Antim Ivireanul, Evanghelie, 1697. Ediție critică și studiu filologico-lingvistic", la care este co-autoare alături de doamna Roxana Vieru. Comunitatea universitară transmite felicitări sincere pentru acest moment deosebit.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, a declarat: „Criticul și universitarul Mircea Mihăieș este un strălucit ambasador cultural al Universității de Vest din Timișoara, dar și al comunității timișorene, binecunoscut în spațiul literar național și internațional. Acordarea acestui premiu de prestanță academică intelectualului și mentorului cultural Mircea Mihăieș este o recunoaștere luminoasă pe care forul Academiei Române a aduce operei acestuia, înscrisă valorilor umaniste universale. Din partea comunității academice din UVT, sunt onorat să-i transmit maestrului Mircea Mihăieș felicitări și gânduri de recunoștință!”

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1186 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005950 (s)