News Flash:

Crestinii sarbatoresc astazi Izvorul Tamaduirii. Traditii si superstitii legate de aceasta sarbatoare

21 Aprilie 2017
1088 Vizualizari | 0 Comentarii
Izvorul Tamaduirii
Izvorul Tamaduirii este un praznic inchinat Maicii Domnului si de aceasta sarbatoare se leaga o multime de traditii si superstitii. Este ziua inchinata Izvorului datator de viata al Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Izvorul Tamaduirii este ziua in care in biserici, la fantani sau la izvoare se oficiaza slujba de sfintire a apei sau Agheasma Mica, apa care se va bea dimineata, pe nemancate, pentru intarire trupeasca si sufleteasca.

De Izvorul Tamaduirii, gospodinele nu au voie sa spele, sa calce si sa croiasca. Orice lucru facut in Vinerea Luminata nu va fi de folos si nu va fi terminat niciodata. Conform traditiei, pe vremuri, cine lucra era lovit de o boala din care nu isi mai revenea pana la moarte. In plus, in trecut nu se tesea nimic deoarece cu panza tesuta in aceasta zi nu se imbracau nici macar cei morti deoarece nu puteau fi primiti pe cealalta lume.

La tara, de Izvorul Tamaduirii, gospodarii arunca apa sfintita peste vitele de povara, pentru ca acestea sa fie sanatoase si sa lucreze cu spor la lucrarile agricole. Pentru a avea un an bogat, oamenii stropesc cu apa sfintita in ziua praznicului gradinile si livezile. Astfel se crede ca recoltele vor fi ferite de efectele grindinei. In unele zone exista obiceiul de a se merge a mormintele celor stinsi din viata, pentru a se da de pomana, a se ingriji locurile de veci si a fi stropite cu agheasma.

In unele parti ale tarii se respecta inca obiceiul numit Fantanita, care consta in cautarea izvoarelor de apa, constructia si curatarea fantanilor. Traditia spune ca o fantana construita in ziua de Izvorul Tamaduirii nu va seca niciodata si apa va fi mereu buna.

izvorul tamaduirii praznic maicii domnului sarbatoare traditii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1228 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005715 (s)