News Flash:

Bani pentru biserici

Unele culte religioase vor primi bani din partea municipalității timișorene

29 Martie 2023
240 Vizualizari | 0 Comentarii

Sumele alocate depind de reprezentativitatea denumirii și de proiectul care urmează să fie finanțat.

Pe baza datelor statistice existente, Comisia de evaluare a PMT a analizat ponderea fiecărei confesiuni în populația municipiului și, ținând cont de oportunitatea și beneficiul social al proiectelor propuse, a decis alocarea sumelor aprobate în bugetul local după cum urmează: Biserica Ortodoxă Română 1,5 milioane lei; Ordinul Mozaic 6 milioane lei, 5 milioane lei pentru Biserica Romano-Catolică, 2,5 milioane lei pentru Biserica Greco-Catolică .

Proiectul propus de către Capitulul Mitropolitan al Bisericii Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Timișoarei din Banat vizează proiecte sociale pentru tineri, centre parohiale și biserici învecinate.
Vor fi finanțate centrele comunitare din parohia Viile Fabric, Mehala, Blașcovici, Fabric Est și Aeroportul Timișoara, precum și lăcașurile de cult care au nevoie de asistență urgentă. De asemenea, vor fi acordate fonduri pentru a investi în restaurarea clădirii care găzduiește centrul social pentru tineri.

Suma solicitată de Cultul Mozaic vizează investiții în clădiri care au o semnificație istorică deosebită, care ar putea deveni repere importante pe harta turistică și religioasă a orașului sau care au nevoie de intervenții imediate, respectiv Sinagoga din Fabric și Sinagoga din Setate. Pentru sinagogile din țesătură sunt propuse măsuri de siguranță.

Aceasta a fost construită între 1897 și 1899 într-un stil eclectic, încorporând elemente ale stilurilor neo-morescian, gotic și neorenascentist italian. Sinagoga Fortăreața propune restaurarea interioară, inclusiv integrarea lacunelor din straturile de culoare, reconstrucția manuală a elementelor lipsă și restaurarea reperelor originale; construită între 1863 și 1865 într-un stil eclectic cu elemente maure, la care se adaugă o nouă clădire maură, Sinagoga Fortăreața, construită între 1863 și 1865 într-un stil nou maur cu elemente maure.

Dieceza romano-catolică a solicitat sprijin financiar pentru conservarea și întreținerea Domului romano-catolic din Timișoara, a Bisericii romano-catolice "Nașterea Maicii Domnului" și a Bisericii romano-catolice "Sfântul Rochus". În Domul Romano-Catolic, se propun lucrări de reparații interioare. Catedrala Diecezei Romano-Catolice de Timișoara este unul dintre cele mai emblematice monumente din Timișoara. Dedicată Sfântului Gheorghe, a fost construită între anii 1736 și 1774.

Se propun reparații la pereții exteriori ai Bisericii Romano-Catolice "Nașterea Maicii Domnului". Biserica a fost construită în stil baroc între anii 1772 și 1774 pentru a comemora Nașterea Fecioarei Maria. În ceea ce privește biserica romano-catolică "Sfântul Locus" din Freidorf, se propune curățarea și restaurarea turlei și reparații la exterior. Biserica a fost construită în forma sa actuală în 1777 și este una dintre cele mai vechi biserici din Banat. Parohia datează din 1723.
Finanțarea oferită Arhiepiscopiei Române și Greco-Catolicilor Aliați la Roma va fi folosită pentru continuarea lucrărilor de construcție a centrului spiritual și social de pe strada Verde nr. 26, care este un loc de întâlnire și de recreere pentru mulți enoriași.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1105 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006227 (s)