News Flash:

Un fost ministru al Energiei intra la rupere: 'Austria sa plateasca pierderile economice ale Romaniei, pentru ca nu e in Schengen'

8 Decembrie 2022
374 Vizualizari | 0 Comentarii
spatiul Schengen 1

Daca austriecii vor sa exerseze pe Uniunea Europeana egourile lor politice legate de alegerile pe care le au in ianuarie, atunci sa plateasca 200 de milioane de euro pe luna pierderi pentru economia Romaniei, pentru ca nu suntem in Spatiul Schengen, a afirmat, joi, presedintele Asociatiei pentru Energie Curata si Combaterea Schimbarilor Climatice, Razvan Nicolescu.

"Se va intampla astazi. Eu sunt in continuare optimist. Am vazut cu totii zilele trecute discutiile, inclusiv cele publice. Mi se pare ca doi lideri din Austria, cancelarul si ministrul de interne, practic incearca sa ia ostatice toate valorile si principiile Uniunii Europene de cand s-a fondat Uniunea Europeana si nu sa nu mai respecte nimic, pentru ca asa vor ei. Eu nu cred ca lucrurile vor ramane asa. Din punct de vedere economic eu cred ca Schengen este si o chestiune economica sau este, poate in primul rand o chestiune economica. Este o chestiune si de respect pentru 30 de milioane de cetateni romani si bulgari. Dar este o problema economica si daca nu constientizam acest lucru, trebuie sa mergem in toate punctele noastre de trecere a frontierei catre vest si sa vedem acolo tiruri care stau zile intregi ca sa treaca punctul de trecere a frontierei. Si sunt kilometri de tiruri", a mentionat Nicolescu, intr-o conferinta de presa, organizata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), conform AGERPRES.

Acesta a adaugat ca, in baza unei analize realizata de o companie de consultanta, fiecare luna de intarziere in aderarea Romaniei la Schengen inseamna minimum 200 de milioane de euro mai putin la Produsul Intern Brut al tarii,

"Am vazut o analiza foarte serioasa, o modelare foarte serioasa facuta de o firma de consultanta din Big 4. Fiecare luna de intarziere in aderarea noastra la Schengen inseamna minim 200 de milioane de euro mai putin la produsul intern brut al Romaniei. Aceeasi analiza arata ca, in cei 11 ani pe care i-am pierdut, suma pierderilor la PIB-ul Romaniei a fost in valoarea actualizata a banilor, de aproape 25 de miliarde de euro. Eu cred ca este momentul sa spunem ca nu se mai poate asa si daca austriecii vor sa exerseze pe Uniunea Europeana egourile lor politice legate de alegerile pe care le au in ianuarie, la alegerile regionale, daca vor sa utilizeze valorile Uniunii Europene in sensul de a nu le mai respecta, pana la urma sa dea banii astia - 200 de milioane de euro pe luna, pierderi pentru economia Romaniei. Inclusiv, atentie, pentru multe firme cu capital mixt romano-austriac sau chiar firme austriece care deruleaza afaceri in Romania", a afirmat el.

La randul sau, presedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a spus ca transportatorii din cadrul organizatiei pe care o conduce au sustinut ca exista un cost per fiecare transport de minimum 200 de euro in plus, din cauza neintrarii Romaniei in Schengen.

"Suntem obligati sa fim optimisti in ceea ce inseamna aceasta aderare. Romania a dovedit solidaritate in acest an in tot ceea ce inseamna conflictul din Ucraina si, atat persoane, cat si marfuri din Ucraina au trecut in ordine, in siguranta prin granitele Romaniei, spre vest. De altfel, si aceasta a fost o consecinta pentru transportatorii romani, pentru exportatorii romani, pentru ca li s-a mai adaugat si lor timp in asteptarea de la vami. Transportatorii din cadrul Consiliului National al IMM-urilor ne-au explicat ca exista un cost per fiecare transport de minim 200 de euro in plus, datorita neintrarii sau neapartenentei Romaniei la spatiul Schengen. In discutia pe care am avut-o acum doua saptamani in Austria si cu privire la Schengen cu colegii nostri din partea patronala, efectiv acestia erau uluiti de ceea ce ce se intampla. Nu intelegeau de unde aceste mesaje politice. Ei au inteles foarte clar ca consecintele sunt nu numai pentru firmele, companiile, cetatenii romani, ci si pentru investitiile austriece in Romania. Austria este undeva in topul investitorilor din Romania. Cred ca presiunea europeana, a tuturor celorlalte tari care s-au aliniat cu privire la accederea Romaniei, Bulgariei si Croatiei in spatiul Schengen va fi benefica, asa incat astazi sa vedem o decizie corecta si o decizie pozitiva pentru aceste trei tari", a precizat Jianu.

Pe de alta parte, seful CNIPMMR a tinut sa arate ca politicienii de la Bucuresti nu ar trebui sa-si aroge meritele pentru o eventuala aderare a Romaniei la Spatiul Schengen, intrucat nu trebuie sa se "uite cei 11 ani in care diplomatia romaneasca n-a facut foarte multi pasi in acest sens".

"Din perspectiva noastra, politicienii, daca se intampla acest lucru, nu ar trebui sa-si aroge laurii, ci ar trebui sa nu uite cei 11 ani in care diplomatia romaneasca n-a facut foarte multi pasi in acest sens. Ce se intampla in acest moment, in opinia noastra, sau in ultimele saptamani a fost asa, un soi de heirupism. Nu au dovedit profesionalism, nu au dovedit seriozitate, nu au dovedit o coerenta a interventiilor. Deci, 11 ani nu trebuie sa-i facem uitati. Nu s-a intamplat absolut nimic, nu am avut pe agenda publica, diplomatia romaneasca nu s-a pregatit in acest sens. Sigur, insa, ca trebuie sa fim cu totii solidari in acest moment. Mediul de afaceri e cel care a spus prima oara ca Romania trebuie sa acceada la spatiul Schengen. Suntem optimisti ca, astazi, va exista un mesaj si un vot pozitiv", apreciat Florin Jianu.

CNIPMMR a organizat, joi, o conferinta de presa in care sunt prezentate, printre altele, propuneri privind salariul minim brut garantat in 2023.

In cadrul evenimentului, presedintele Consiliului National al IMM-urilor, Florin Jianu, si Razvan Nicolescu, presedintele Asociatiei pentru Energie Curata si Combaterea Schimbarilor Climatice, au parafat un protocol de colaborare intre cele doua entitati.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005787 (s)