News Flash:

Seful Enel, profetie terifianta: piata de energie va avea doi ani de volatilitate extrema

30 Noiembrie 2022
661 Vizualizari | 0 Comentarii
Enel

CEO-ul grupului italian de energie Enel, Francesco Starace, a declarat marti, pentru CNBC, ca turbulentele de pe pietele energetice ar putea persista pentru ceva timp, posibil un an sau doi.

”Lucrurile sunt extrem de turbulente, asa cum au fost tot anul, as spune”, a afirmat Francesco Starace, informeaza News.ro.

”Turbulenta pe care o vom avea va ramane, s-ar putea schimba putin modelul, dar ne uitam la unul sau doi ani de volatilitate extrema pe pietele de energie”, a adaugat el.

Comentariile lui Starace, facute pe marginea conferintei Carbonomics, organizata de Goldman Sachs lala Londra, vin intr-un moment de incertitudine pentru sectorul energetic, dupa invazia Rusiei in Ucraina, in februarie 2022.

Rusia a fost in 2021 cel mai mare furnizor atat de gaze naturale, cat si de produse petroliere catre UE, dar exporturile de gaze din Rusia catre Uniunea Europeana au scazut in acest an.

”In pofida capacitatii de productie si transport disponibile, Rusia si-a redus aprovizionarea cu gaze catre Uniunea Europeana cu aproape 50%, de la inceputul anului 2022. In contextul actual, oprirea completa a furnizarii de gaze rusesti catre Uniunea Europeana nu poate fi exclusa inainte de sezonul de incalzire 2022/23, cand piata europeana a gazelor este cea mai vulnerabila”, a declarat luna trecuta Agentia Internationala pentru Energie in Raportul sau privind piata gazelor.

Avand in vedere aceasta scadere a importurilor rusesti, marile economii europene au incercat sa-si sustina aprovizionarea pentru lunile mai reci care urmeaza. Conform datelor grupului industrial Gas Infrastructure Europe, depozitele de gaze ale UE ar fi pline in proportie de 93,9%.

In timpul interviului sau cu CNBC, Starace a descris o imagine mixta in ceea ce priveste stocarea gazelor.

”Cred ca vom trece peste iarna datorita spatiilor de depozitare pe care am putut sa le umplem si apoi vom afla ca va trebui sa umplem depozitele pentru iarna viitoare... fara gaze rusesti”, a spus Starace.

”Sa nu uitam ca l-am avut in ’22 – din ce in ce mai putin – dar l-am avut. Trebuie sa se intample prea multe lucruri pentru ca iarna viitoare sa fim in siguranta”, a spus Starace, adaugand ca este nevoie de o cantitate imensa de munca in lunile urmatoare.

El a aratat ca Europa trebuie sa economiseasca gaze ”de fiecare data cand putem, sa consumam mai putin, sa scapam de acele utilizari ale gazului care nu au sens si sa-l lasam pentru industria care are nevoie de el”.

Aceasta este ”marea lupta pe care trebuie sa ne concentram cu adevarat in ’23”, a adaugat el.

Directorul general al grupului Iberdrola, Ignacio Galan, a spus ca este de acord cu Starace, adaugand ca se asteapta ca volatilitatea de pe pietele de petrol si gaze sa continue in urmatoarele cateva luni.

”Dar cred ca ceea ce avem nevoie... este sa acceleram, cat de mult putem, constructia de infrastructuri in energie electrica. Cred ca suntem departe de ceea ce este necesar”, a declarat Galan, facand referire atat la surse regenerabile, cat si la interconexiuni.

El a continuat subliniind importanta reducerii dependentei de tari terte si parti terte in favoarea cresterii autosuficientei in Europa.

”Singura cale pentru asta... este sa ne acceleram investitiile in mai multe surse regenerabile, in mai multe interconexiuni, in mai multe retele digitale”, a adaugat Galan.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1143 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005655 (s)