News Flash:

Titus Corlatean: "Muncim pentru o decizie favorabila la Schengen in decembrie"

4 Noiembrie 2013
958 Vizualizari | 0 Comentarii
Titus Corl ean

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că preşedinţia lituaniană a UE a înscris subiectul aderării Romaniei şi Bulgariei la Schengen pe agenda Consiliului JAI din decembrie, cand ar fi legitim să se ia o decizie favorabilă.

"Preşedinţia lituaniană a UE a înscris cu mai multe luni în urmă ca proiect de decizie pentru Consiliul JAI din decembrie chestiunea aderării Romaniei şi Bulgariei. Muncim în continuare pentru ca acest proiect, posibil cu două trepte, să rămană valabil în decembrie", a precizat şeful diplomaţiei, duminică, la Realitatea TV.

Ministrul Corlăţean a mai spus că, în acest sens, "va conta foarte mult ce se întamplă la Berlin" (unde se poartă negocieri între CDU şi SPD pentru formarea unui guvern - n.r.), dar că discuţiile dintre premierul Victor Ponta şi cancelarul Angela Merkel "au ajutat în a se înţelege mai bine anumite aspecte".

"Evident că ne dorim (aderarea la Schengen - n.r.) în decembrie, pentru că este o chestiune legitimă pentru Romania. Dacă nu se va întampla acest lucru, nu există alternativă decat a continua eforturile pentru aderarea la Spaţiul Schengen", a precizat ministrul Afacerilor Externe.

Titus Corlăţeana fost de asemenea întrebat despre declaraţii recente ale vicepreşedintelui CE Viviane Reding, comisar european pentru Justiţie.

Reding a declarat pentru săptămanalul Die Zeit că este nevoie de o nouă modificare a tratatelor europene, mai ales în ceea ce priveşte protejarea statului de drept.

"In prezent, dacă un stat membru încalcă statul de drept, noi avem la dispoziţie o singură posibilitate de sancţionare, «opţiunea nucleară»: putem retrage ţării respective dreptul de vot", a precizat vicepreşedintele CE.

Reding a spus că UE are nevoie şi de alte opţiuni, întrucat există "un număr de state membre în care statul de drept este ameninţat sau pus sub semnul întrebării". Intrebată dacă se referă la Romania şi Ungaria, Viviane Reding a spus că "da, dar nu numai".

Titus Corlăţean a opinat că oficialul european s-a referit, "din perspectiva domniei sale, la situaţia politică de anul trecut".

"Pană una, alta (...) există alegeri europene, la care inclusiv comisarii se pare că sunt extrem de interesaţi, inclusiv doamna Reding, aşa că mai citim aceste declaraţii şi din această cheie", a mai spus el.

MEDIAFAX.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1021 (s) | 33 queries | Mysql time :0.037511 (s)