News Flash:

Surpriza pentru soferi: RADARELE vor fi instalate exclusiv pe autovehiculele cu inscrisurile si insemnele politiei rutiere

7 Martie 2018
859 Vizualizari | 0 Comentarii
radar

Senatul a adoptat, in sedinta de miercuri, initiativa legislativa prin care se propune ca radarele sa se instaleze exclusiv pe autovehiculele care prezinta inscrisuri si insemnele distinctive ale politiei rutiere.
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea art.109 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice este initiata de parlamentari PNL, printre care senatorul Alina Gorghiu si deputatii Raluca Turcan si Florin Roman.

„Atat prin cadrul normativ (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice), cat si prin atitudinea si comportamentul lucratorilor politiei rutiere nu se acorda niciun fel de atentie preventiei aparitiei evenimentelor rutiere nedorite si din dorinta de a acorda lucratorului de politie demnitatea si respectului cuvenit ca reprezentant al legii, propunem urmatoarele modificari ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice: constatarea contraventiilor si aplicare sanctiunilor sa se faca direct de catre politistul rutier, respectiv politistul de frontiera, care sunt obligati sa poarte uniforme cu inscrisuri si insemne distinctive”, se arata in expunerea de motive.

De asemenea, potrivit documentului citat, dispozitivele fixe sau mobile destinate masurii vitezei se vor instala exclusiv pe autovehicule care prezinta inscrisuri si insemnele distinctive ale politiei rutiere. Mai mult, dispozitivele mobile (tip pistol) destinate masurarii vitezei se vor utiliza la o distanta maxima de 10 metri de autovehiculele care prezinta inscrisurile si insemnele distinctive ale politiei rutiere.
„Aceste modificari au scopul principal de a readuce Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice la scopul sau initial – preventia accidentelor si dobandirea unui comportament responsabil al conducatorului auto. In forma sa acutala si asa cum este ea interpretata si aplicata, OUG nr. 195/2002 este o ordonanta orientata doar catre aplicarea de sanctiuni siatat. Ori, aplicarea de sanctiuni trebuie sa fie ultima modalitate in modelarea comportamentului conducatorului auto. O lege poate avea obiectiv fundamental aplicarea de sanctiuni”, explica initiatorii.

Acestia dau ca exemplu amplasarea unei machete care imita o autospeciala cu radar, pe DN 17, in Comuna Poiana Stampei, datorita careia, dupa amplasare, nu s-a mai inregistrat nici un accident rutier cu victime, desi portiunea de drum este cunoscuta la nivel judetean pentru multiple accidente soldate cu decese.

Proiectul a fost adoptat de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, cu 92 de voturi „pentru” si un vot „impotriva”. Camera Deputatilor este camera decizionala.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1327 (s) | 32 queries | Mysql time :0.012299 (s)