News Flash:

Semnal de alarma cu privire la subfinantarea  Educatiei din Romania

12 Decembrie 2022
379 Vizualizari | 0 Comentarii
subfinantarea Educatiei


Asociatia Editorilor din Romania doreste sa se alature celor care au tras un semnal de alarma cu privire la intentia Guvernului de a aloca Ministerului Educatiei, in bugetul pentru anul viitor, o suma echivalenta cu 2,1% din Produsul Intern Brut, mai putin decat alocarea din acest an. Reamintim, articolul 8 al legii educatiei (1/2011) impune alocarea a minimum 6% din PIB pentru acest domeniu, de la bugetul de stat si de la cele locale. Or, desi niciodata nu s-a incercat atingerea acestui prag, tendinta este de descrestere evidenta: dupa 2011, cand ministerul Educatiei a primit 3,1% din PIB, cel mai mare buget al institutiei a fost de 3,2% din PIB, in 2015, si de doar 2,28% din PIB in acest an, mai putin de jumatate din media celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Chiar si insumand fondurile alocate de celelalte autoritati centrale, potrivit centralizarii facute de Ministerul Educatiei, nu depasim 3,2% din PIB, in continuare mult sub media europeana si sub nevoile de finantare si performanta ale domeniului. 
Suntem convinsi ca exista o corelatie clara intre sumele tot mai mici pe care Educatia le primeste de la autoritati si calitatea in scadere a absolventilor din invatamantul romanesc. Romania are un analfabetism functional fulminant, jumatate dintre adolescentii de clasa a VIII-a fiind incapabili sa inteleaga un text la prima vedere. Doar o treime dintr-o generatie care intra in clasa pregatitoare ajunge sa obtina, la finalul studiilor, o diploma de bacalaureat, examen a carui dificultate se mentine redusa de cativa ani. Avem, totodata, cel mai mic procent de absolventi de studii superioare din UE si, din acest motiv, o piata a muncii in lipsa tot mai evidenta de angajati cu calificare inalta si foarte inalta. 
In aceste conditii, devine evident de ce piata de carte din Romania este cea mai mica din intreaga Uniune Europeana, si fara perspectiva unei reveniri in viitorul apropiat; de aici si preocuparea legitima a editorilor pentru cresterea alocarilor financiare pentru acest domeniu, cu certitudine de siguranta nationala.
Speram ca Guvernul Romaniei va reusi sa identifice resursele necesare pentru finantarea adecvata a sectorului educational, in conditiile stabilite de legea educatiei nationale. Alternativa la acest scenariu se construieste de cateva decenii sub ochii nostri: o tara cu un exod al creierelor in crestere si cu o calitate a serviciilor publice din ce in ce mai scazuta.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1293 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006504 (s)