News Flash:

Lucian Bode, scrisoare catre omologul austriac dupa esecul Schengen

12 Decembrie 2022
319 Vizualizari | 0 Comentarii
Lucian Bode

Ministrul de Interne Lucian Bide i-a transmis luni o scrisoare omologului austriac, Gerhard Karner, dupa esecul Schengen.

Domnule ministru,
Marturisesc ca speram sa va scriu aceasta scrisoare in acelasi spirit in care am scris omologilor mei din celelalte state membre UE, omologii mei si ai dumneavoastra, cei care au asigurat un demers corect si onest fata de procesul aderarii Romaniei la spatiul Schengen, cei care au efectuat analize temeinice, dar juste, cei care au inteles ca avem datoria de a ne indeplini misiunea fata de structurile pe care le reprezentam, fata de statele in a caror slujba suntem si fata de Uniunea Europeana, careia cu totii ii apartinem si in ale caror valori credem.
Va scriu insa, din pacate, pentru a-mi exprima profunda indignare fata de votul dumneavoastra din Consiliul JAI, impotriva aderarii Romaniei la spatiul Schengen, asta dupa ce pe 23 noiembrie la Viena, in prezenta colegilor nostri, imi dadeati asigurari ca sunteti "un prieten al Romaniei", iar pozitia dumneavoastra" nu este impotriva Romaniei ci impotriva unui sistem nefunctional care nu trebuie extins cu niciun stat".
Este o decizie nedreapta, injusta, fara nicio justificare reala, care creeaza la nivelul UE prejudicii uriase si un precedent periculos in actualul context geopolitic. Pentru ca nu doar meritul Romaniei si al cetatenilor romani a fost calcat in picioare odata cu acest vot, dar si valorile si principiile care ne ghideaza la nivel european. Toate statele membre au putut vedea cum Austria a adoptat o decizie arbitrara ce incalca flagrant dreptul Romaniei de a fi stat membru cu drepturi depline al spatiului Schengen, iar argumentele pe care le-ati avut la finalul acestui proces pur si simplu nu au nicio legatura cu realitatea.
Domnule ministru,
Ati facut un joc politic nedemn de o tara care are o traditie politica asa de bogata si care este o democratie consolidata de atat de mult timp.
In intrevederea noastra din luna ianuarie m-ati asigurat de sustinerea Austriei pentru aderarea la spatiul Schengen, iar in cadrul Conferintei ministeriale a Forumului de la Salzburg de la Bucuresti, Austria si-a dat acordul pe o declaratie comuna in care toti membrii salutau sustinerea aderarii Romaniei la spatiul Schengen.
Nimeni nu a putut intelege ce s-a intamplat in doua zile, de ce v-ati schimbat fundamental pozitia, in conditiile in care nu aparuse niciun element nou. Ati tratat romanii si Romania intr-o maniera nedreapta, discriminatorie si ilogica.
Imi pare rau sa va spun, dar modul acesta de conduita si actiune nu este adecvat pentru niciun om politic al Uniunii Europene.
Dumneavoastra stiti, la fel de bine ca mine, ca problema migratiei pe care ati invocat-o nu poate fi imputata Romaniei. Au inteles-o toate celelalte state membre, domnule ministru.
Ati reusit sa starniti revolta nu doar a romanilor din Austria, dar si a propriilor cetateni, care cunosc realitatile din teren si stiu ca e injust si imoral sa pedepsiti milioane de cetateni europeni folosindu-va de argumente false.
Romania ramane insa ferma si profund atasata obiectivului de aderare la spatiul Schengen, pentru care nu doar ministerul pe care il conduc, ci si celelalte structuri implicate in procesul de aderare vor continua sa lucreze cu aceeasi determinare si aceeasi incredere neclintita in valorile europene.
In incheiere, va rog sa le transmiteti tuturor celor din subordinea dumneavoastra, cu care am avut o buna colaborare, tot respectul meu si multumiri pentru efortul comun pe care il facem pentru apararea securitatii cetatenilor europeni. Cel putin fata de subordonatii dumneavoastra si fata de cetatenii care v-au acordat un vot de incredere, ramaneti, domnule ministru, cu o datorie morala. Pentru ca pe minciuni si nedreptate nu se poate construi nimic maret si durabil.
Ministrul Afacerilor Interne,
Lucian Nicolae Bode
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1323 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006680 (s)