News Flash:

Presa din Austria calca in picioare propriul guvern pe tema Schengen: 'Nebunia celor de la putere. Un partid fericit sa se dispenseze de ratiune si moralitate'

12 Decembrie 2022
286 Vizualizari | 0 Comentarii
Presa din Austria


Vetourile nationale au o traditie in Uniunea Europeana. Atata timp cat in UE exista domenii de politica in care este necesara unanimitatea, statele individuale vor incerca ocazional sa isi impuna interesele prin aceasta tactica, noteaza publicatia austriaca Der Standard.

„Efortul individual al Austriei impotriva aderarii Romaniei la spatiul Schengen - Olanda a vrut doar sa impiedice Bulgaria cu votul sau - este totusi unic. Daca un guvern are de gand sa santajeze restul Uniunii si sa provoace mania acestora, atunci ar trebui cel putin sa stie ce scop urmareste - si sa le semnaleze celorlalte state cum isi pot obtine consimtamantul”, se arata intr-un editorial semnat de Eric Frey, pe care il redam mai jos:

Aproape niciun refugiat prin Romania

Cu toate acestea, declaratiile ministrului de interne Gerhard Karner si ale prietenilor sai din ÖVP nu dezvaluie niciun obiectiv. Da, Austria este nemultumita de politica de azil a UE si are motive intemeiate pentru aceasta. Dar nimeni nu poate explica ce legatura are recenta avalansa de cereri de azil cu Schengen sau chiar cu Romania; aproape niciun refugiat nu ajunge in Austria prin aceasta tara. Daca Karner explica in mod nebulos ca nu este momentul potrivit pentru extinderea Schengen, de ce a fost de acord cu aderarea Croatiei?

Guvernul declara ca sistemul european de azil este un esec si poate ca are dreptate, dar nu face nicio cerere concreta Comisiei Europene. Faptul ca o protectie mai puternica a frontierelor externe este un pilon central al sistemului Schengen este ignorat cu strasnicie la Viena. Singura masura de reforma care ar usura rapid situatia Austriei, si anume repartizarea solicitantilor de azil in cadrul Uniunii, este respinsa cu vehementa.

Ungaria da drumul la refugiati

Mai rau, tara care ii primeste pe refugiati si care promoveaza astfel "turismul de azil" de care se plange cu voce tare ÖVP este Ungaria. Dar, spre deosebire de guvernul proeuropean de la Bucuresti, premierul autoritar al Ungariei, Viktor Orbán, nu este pedepsit de cancelarul Karl Nehammer, ci curtat fara sa dea roade.

Faptul ca liderul SPÖ, Pamela Rendi-Wagner, este alaturi de ÖVP in aceasta situatie, riscand o ruptura cu primarul Vienei, Michael Ludwig, si alti prieteni de partid, nu imbunatateste situatia.

De ce sa intorci restul Europei impotriva ei insasi, sa ingreunezi viata numeroaselor companii mari si mici care isi castiga banii in Romania si sa risipesti un capital politic important in UE - degeaba? Nici macar referirea la viitoarele alegeri regionale din Austria Inferioara nu functioneaza: niciun alegator din Krems sau Zwettl nu va recompensa ÖVP pentru ca a ingreunat deplasarea asistentelor medicale romance in Romania si a condamnat camioanele la timpi de asteptare mai lungi la granita.

Abordare lipsita de scrupule si metodica

In aceasta privinta, veto-ul Schengen este simptomatic pentru un partid care, sub conducerea lui Sebastian Kurz, a procedat fara scrupule, dar mai ales metodic, dar care astazi este fericit sa se dispenseze de ratiune, precum si de moralitate. Iar Karner, elegantul soldat de plumb din Texingtal, este figura simbolica perfecta pentru politicile lor patetice, care, pe buna dreptate, sunt apreciate doar de o cincime din electorat.

Da, ÖVP si SPÖ trebuie sa se gandeasca urgent la modul in care pot opri actuala ascensiune a FPÖ - in propriul interes si in interesul tarii. Dar ei nu vor reusi cu un proiect grosolan al cursului antieuropean albastru.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1149 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005906 (s)