News Flash:

Sarbatoare mare pentru crestinii ortodocsi. Astazi ii praznuim pe Arhanghelii Mihail si Gavriil, conducatorii cetelor de ingeri

8 Noiembrie 2013
1336 Vizualizari | 0 Comentarii
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

SfinÅ£ii Arhangheli Mihail ÅŸi Gavriil sunt sărbătoriÅ£i pe 8 noiembrie de credincioÅŸii ortodocÅŸi ÅŸi, odată cu ei, toÅ£i îngerii, consideraÅ£i în tradiÅ£ia populară păzitorii oamenilor de la naÅŸtere ÅŸi pană la moarte.

Soborul SfinÅ£ilor Arhangheli Mihail ÅŸi Gavriil este sărbătoarea pe care Biserica o dedică îngerilor în 8 noiembrie.

Arhanghelii sunt reprezentări mitice aparÅ£inand calendarului popular, dar care au ca echivalenÅ£i pe Arhanghelii Mihail ÅŸi Gavriil din calendarul ortodox. Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri, avand aripi ÅŸi purtand săbii, ca simbol al biruinÅ£ei, ÅŸi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai, aceÅŸtia fiind consideraÅ£i în tradiÅ£ia populară păzitorii oamenilor de la naÅŸtere ÅŸi pană la moarte, care se roagă lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora.

Sărbătoarea se numeÅŸte "Soborul SfinÅ£ilor Arhangheli", deoarece aminteÅŸte de tradiÅ£ia potrivit căreia Sfantul Arhanghel Mihail a pus capăt revoltei îngerilor răi. In momentul în care Satana a căzut împreună cu cei care l-au urmat în răzvrătirea lui, Sfantul Arhanghel Mihail ar fi spus: "Să luăm aminte! Să stăm bine, să stăm cu frică înaintea Celui ce ne-a făcut pe noi ÅŸi să nu cugetăm cele potrivnice lui Dumnezeu. Să luăm aminte ce au pătimit cei ce erau împreună cu noi zidiÅ£i ÅŸi cum se împărtăşeau cu noi din dumnezeiasca lumină. Să luăm aminte cum, îndată, din lumină s-au prefăcut în întuneric pentru mandria lor ÅŸi din înălÅ£ime au fost aruncaÅ£i jos, în adanc. Să luăm aminte cum a căzut din cer luceafărul cel ce răsărea dimineaÅ£a ÅŸi s-a sfăramat pe pămant". După aceste cuvinte, toate cetele îngereÅŸti ar fi început să cante cantare de laudă, alcătuind un sobor îngeresc.

Sfantul Arhanghel Mihail este unul dintre cei care i-au vestit lui Lot pierirea Sodomei ÅŸi Gomorei. I s-a arătat lui Iacov cand fugea de mania fratelui său Isav ÅŸi a vrăjitorului Valaam, care voia să blesteme poporul Israel. Tot el este cel care a venit ÅŸi l-a întărit pe Iosua, fiul lui Navi, înainte de începerea cuceririi Canaanului.

Al doilea arhanghel sărbătorit - Gavriil - are misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari. El este înfăţiÅŸat în icoane cu un crin în mană, ceea ce arată bucuria pe care o aduce.

TradiÅ£ia spune că, datorită înfăţişării sale plăcute, a fost ales ÅŸi trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria pentru a-i vesti taina cea mare a întrupării Domnului. Tot el a adus vestea zămislirii Maicii Domnului, a vestit în templu Sfantului Zaharia că soÅ£ia lui va naÅŸte la bătraneÅ£e pe Sfantul Ioan Botezătorul.

Tot el a vestit păstorilor că în Betleem că s-a născut Mesia, a dezvăluit magilor taina întrupării, l-a liniÅŸtit pe Iosif cand voia s-o părăsească pe Fecioara Maria ÅŸi i-a poruncit mai tarziu să fugă în Egipt cu Pruncul ÅŸi apoi să se întoarcă în Nazaret.

In folclorul religios romanesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat în comparaÅ£ie cu Arhanghelul Gavriil. El poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului ÅŸi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. De multe ori îl întalnim alăturandu-se Sfantului Ilie, atunci cand acesta tună ÅŸi trăsneÅŸte. El Å£ine ÅŸi ciuma în frau, asemănător Sfantului Haralambie.

Arhanghelii, în viziunea populară, asistă ÅŸi la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneÅŸti fireÅŸti ÅŸi purifică, prin post, conÅŸtiinÅ£ele.

In zonele muntoase, în care arhanghelii sunt celebraÅ£i ÅŸi ca patroni ai oilor, ciobanii făceau o turtă mare din mălai, numită "turta arieÅ£ilor" (arieÅ£ii fiind berbecii despărÅ£iÅ£i de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă se arunca în dimineaÅ£a zilei de 8 noiembrie în tarla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu faÅ£a în sus era semn de bucurie în randul ciobanilor, considerandu-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu faÅ£a în jos, era mare supărare.

In sambăta dinaintea sărbătoririi se fac praznice pentru sufletul morţilor. Ofrandele date la pomană pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc "Moşii de Arhangheli".

De Arhangheli, credincioÅŸii aprind lumanări să le fie "lumină de veci" în lumea de dincolo. Se aprind lumanări atat pentru oamenii în viaţă, cat ÅŸi pentru cei dispăruÅ£i fără lumanare.

Potrivit tradiÅ£iei populare, între Arhangehli ÅŸi Crăciun trebuie să fie mai multe zile senine, numite "vara iernii".

MEDIAFAX

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1157 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007686 (s)