News Flash:

RETETA BUNICII: SARMALUTE DELICIOASE DE POST cu ciuperci

10 Martie 2017
2291 Vizualizari | 0 Comentarii
Sarmale post ciuperci6
Nu cred ca exista vreo gospodina in tara asta care sa nu fie in posesia propriei retete de sarmale, a propriilor ponturi si secrete de fabricatie mostenite de la mama, a unei anume variante preferate de familie. Acesta a fost si motivul pentru care inca nu am postat pe acest blog culinar nicio reteta de sarmale, gandindu-ma ca fiecare dintre cei care ma citesc stiu deja sa le faca.
Fiind insa, in perioada postului, m-am gandit sa va ofer o reteta de sarmale de post, care sunt  ceva mai putin cunoscute, cel putin atat de gustoase decat cele cu carne (daca nu si mai si) si nu contin nici urma de ingredient de origine animala.

INGREDIENTE SARMALE DE POST CU CIUPERCI:
1-2 capatani de varza murata sau dulce (in functie de marimea verzei, dar si de calitatea frunzelor)
500 de grame de ciuperci proaspete
200 de ml. de orez cu bobul rotund, spalat si zvantat
1 telina mica (radacina)
2 morcovi mari
2 cepe mari
150 de ml. de bulion de rosii
60 de ml. de ulei (de care vreti, eu am folosit de masline pentru ca nu doar „greseaza”, ci aduce propriul aport de gust in orice mancare)
1 legatura de marar
1 legatura de cimbru
2 foi de dafin
sare si piper
PREPARARE SARMALE DE POST CU CIUPERCI:
Se desprind frunzele de pe capatana de varza murata si daca varza e prea sarata, se pot desara, clatindu-se in cateva ape reci. Se decupeaza cu grija nervurile ingrosate de pe frunze (nervuri care se pastreaza deoparte) si se aleg frunzele potrivite ca dimensiuni si calitate pentru sarmale. Din frunzele de la suprafata capatanii, mai mari, se pot obtine 2-3 sarmale.
Daca se foloseste varza dulce, se curata varza de frunzele ofilite de la suprafata. Se pune la fiert o oala mare cu apa, dupa ce da in clocot se sareaza apa si se opareste varza intreaga timp de 1-2 minute. Se desprind frunzele de la suprafata, care au devenit suple in urma oparirii si se scufunda varza din nou in apa clocotita, pana cand se desfac toate frunzele. Dupa cum e necesar, frunzele se mai pot opari scurt, fara a fi gatite, doar atat cat sa fie maleabile si sa se poata lucra usor cu ele.
Morcovii se curata si se rad pe razatoarea mare (eu i-am dat la robot), telina si ceapa la fel.
sarmale de post ingred
Se incinge intr-o cratita uleiul si se adauga morcovii, telina si ceapa. Se amesteca de cateva ori si se reduce focul, ca sa se caleasca incet legumele timp de 4-5 minute.
Ciupercile bine sterse de impuritati cu un servet de bucatarie se toaca marunt (eu le-am dat la robot) si se adauga peste legume.
Se amesteca bine si se mai caleste amestecul de legume timp de 2-3 minute, apoi se trage de pe foc si se potriveste gustul cu sare si piper. Se adauga mararul tocat si frunzulitele de cimbru (pastrati 2-3 ramurele de cimbru deoparte).
 Se amesteca bine legumele cu verdeata si se adauga orezul.
Compozitia se omogenizeaza si se umplu sarmalele, rulandu-se in foi de varza si indesand capetele inauntru.
Pentru gatitul sarmalelor este de preferat o oala cu peretii mai grosi sau una de lut. Eu am oala de ceramica, pe fundul careia am asezat un pat din 1/2 din nervurile frunzelor de varza si frunzele ramase (de exemplu, cele foarte mici, din interiorul verzei) tocate marunt, apoi am aranjat sarmalele. Mie imi place sa asez sarmalele in oala vertical, mi se pare ca sunt mult mai usor de scos cand sunt deja gatite.
Am acoperit sarmalele cu restul de varza tocata, am adaugat bulionul de rosii, 2 crengute de cimbru si frunzele de dafin.
Se toarna apa calda atat cat sa depaseasca sarmalele de 1-2 degete inaltime, se pune capacul pe oala  si se dau sarmalele la foc mic. Dupa preferinta, se pot da si la cuptor, dar daca se gatesc fara graba, intr-un vas de ceramica, nu mai e nevoie, vor fi foare bune si asa.
Durata de fierbere a sarmalelor de post variaza in functie de calitatea verzei, exista anumite soiuri de varza care fierb mai greu. De aceea, se supravegheaza pe durata fierberii si se adauga cate putina apa calda la nevoie. Sarmalele bine fierte au varza moale care poate fi taiata (rupta) usor cu furculita, neopunand nicio rezistenta.
In fine, ale mele au fiert aproximativ 2 ore pe foc mic si au fost delicioase. Fiica-mea nici nu si-a dat seama ca sunt de post (eh, are colege foarte interesate de blogul asta, poate ca o sa ii dezvaluie acum „carnivorei” mele ce-a mancat :P).

gospodina sarmale ciupercile
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1222 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004509 (s)