News Flash:

RETETA DE MUCENICI PENTRU GOSPODINE

8 Martie 2017
935 Vizualizari | 0 Comentarii
mucenici
MUCENICI - TIMPI DE PREPARARE
 Timp de preparare: 60 min
 Timp de gatire: 60 min
 Gata in: 120 min
INGREDIENTE
 1 kg faina
 400 g zahar
 4 oua
 100 g margarina
 40 g drojdie
 400 ml lapte
 200 g miere
 200 g nuca macinata
 50 ml ulei
 esente dupa gust
PREPARARE
Mucenicii moldovenesti “de la mama lor” nu se numesc asa, ci sfintisori. Sunt deliciosi si indragiti de intreaga familie! In Moldova, mucenicii sunt copti din aluat extrem de asemanator celui de cozonac si apoi unsi cu miere si nuca. Aceasta reteta este de dulce.
♦ Daca tii post, iti recomandam reteta de mucenici moldovenesti de post pufosi si aromati.
Din drojdie, 2 lingurite de zahar, putin lapte si putina faina, luate din ingredientele de mai sus, se face o maia care se lasa la crescut.
Se cerne faina intr-un vas, i se face o gaura la mijloc in care se pun maiaua crescuta, 3 oua batute cu un praf de sare, 200 g zahar, laptele, margarina moale si aromele.
Se framanta aluatul cu mainile inmuiate in ulei si se lasa la dospit. Din aluatul crescut se rupe cate o bucata de marimea unui mar din care se fac 2 suluri lungi si subtiri care se impletesc in forma cifrei 8.
Se lasa sfintisorii putin la crescut, se ung cu un ou batut, se asaza intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt. Se dau la cuptorul preincalzit pana se rumenesc.
Intre timp, se fierbe un sirop dintr-un pahar de apa si restul de zahar. Pentru a ramane moi, sfintisorii se trec rapid (1-2 secunde) prin siropul caldut, imediat ce au fost scosi din cuptor, apoi se ung cu miere si se presara cu nuca.
De ce facem mucenici pentru 9 martie?
Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi in care Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe cei 40 de Sfinti Mucenici. Acestia, soldati crestini ce faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, au fost condamnati la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei dupa ce au refuzat sa se inchine idolilor.
In ziua de 9 martie, in credinta populara, se deschid mormintele si portile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezinta o stilizare a formei umane. Avand in vedere faptul ca reteta este una cu tenta religioasa, este recomandata ducerea la biserica a mucenicilor pentru sfintire, inainte de consumarea lor.

4 oua
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1095 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004807 (s)