News Flash:

Psiholog Cristina Mihaela Zaharia: „Oamenii fericiti nu se imbolnavesc niciodata”

10 Mai 2018
2042 Vizualizari | 0 Comentarii
psiholog

Pentru multi oameni, primavara aduce un cadru mai mult decat placut: soarele straluceste, dispar gecile groase de iarna, parcurile sunt pline de oameni si animale, peisajul redevine verde. Cu toate acestea, multe persoane experimenteaza depresia de sezon sau tulburari afective sezoniere.

Statistic vorbind, in acest sezon se inregistreaza mai multe sinucideri ca in orice alta perioada a anului. Cum se explica fenomenul, de ce ne bantuie anxietatea, ne-a explicat Cristina Mihaela Zaharia, psiholog specialist clinician, in cadrul unuia dintre interviurile LiveDoc.

Cum ne afecteaza psihicul venirea primaverii? De ce ne simtim melancolici?

– Psiholog Cristina Mihaela Zaharia: Nu trebuie sa preintampinam o depresie, odata cu venirea primaverii. Majoritatea dintre noi suportam aceste diferente de zi-lumina, de intuneric, pentru ca incepe perioada noptii sa se scurteze si ziua devine mult mai lunga, cu foarte mare usurinta daca adoptam un stil de viata corespunzator anotimpului in care suntem. In perioada rece, sfarsitul toamnei, inceputul iernii, petrecem mai mult hibernand pentru ca nu putem sa iesim foarte des in aer liber, majoritatea activitatilor sunt in spatii inchise. Primavara apare acest dezechilibru, mai ales in cazul persoanelor care nu au acest hormon-melatonina-in cantitate optima. Sunt afectate persoanele mai sensibile, mai nervoase, usor depresive, de aceea trebuie sa ne luam masuri de precautie. Daca avem o viata activa si nu ne izolam, atunci nu apare un dezechilibru in aceste susbstante chimice, intre acesti hormoni si femeile sunt mult mai predispuse decat barbatii si copiii sunt afectati, adolescentii si varstnicii.

Astenia de primavara versus depresia de sezon

– Care e diferenta dintre astenia de primavara si depresia sezoniera?

– Astenia se manifesta, indeosebi, prin insomnie si iarasi ma leg de melatonina. Atunci cand suntem mai mult expusi la lumina soarelui, care e destul de puternica la inceput de primavara, cantitatea acestui hormon scade. Pe timpul noptii, melatonina creste, de aceea nu este bine sa adormim cu o sursa de lumina artificiala precum televizorul sau telefonul. Astenia de primavara se mnaifesta prin lipsa de vlaga, esti slabit, apatic, vrei sa te izolezi pentru ca simti nevoia sa dormi mai mult. Scade si pofta de mancare, de aceea curele de slabire sunt mai eficiente in aceasta perioada. Ca sa nu ajungem la depresie, avem la indemana anumite activitati, una dintre ele este miscarea, minimum 30 de minute pe zi, fie ca le facem in casa, punem un program de aerobic, ne trezim cu o jumatate de ora mai devreme, ca sa plecam de acasa cu creierul pregatit pentru activitatile din timpul zile. De asemenea, consumul fructelor si al legumelor de sezon. Daca nu va place sa mancati fructe si legume, le puteti pune intr-un blender si obtinem niste freshuri combinate. Aportul de proteine este, de asemenea, important pentru ca primavara tindem sa consumam mai putine proteine. Chiar si vegetarienii au proteinele vegetale. Cititul stimuleaza creierul, iar daca nu iti place sa citesti poti sa dezlegi un rebus, activitati sociale si care sa puna creierul la treaba pentru ca creierul neantrenat aduce dupa sine un dezechilibru biochimic.

Melatonina e foarte importanta pentru ca este responsabila cu odihna. Creierul este pregatit, in timpul noptii, pentru a face fata divesilor factori stresori, din ziua urmatoare- serviciu, viata sociala,viata sentimentala.
Oxitocina este un alt neurotransmitator, acesta se ocupa, indeosebi, cu activitatile de efort sustinut intelectual, cand iti pui mintea la contributie, cum se spune popular.
Mai avem endorfinele care sunt analgezice in cazul starilor de durere, de panica, de frica, ele se elibereaza atunci cand creierul este supus unui stres, unei presiuni.
Dopamina si nu vreau sa aduc in discutie efectele pe care le au drogurile de sinteza. Oamneii trebuie sa stie ca atunci cand vrem sa obtinem ceva fortat pentru ca suntem in deficit cu aceste substante chimice, ele vor fi crescute in ritm artificial si tot ce este artificial atrage dupa sine si o decompensare. Am putea inlocui aceste lipsuri de hormoni cu ciocolata neagra, o cafea, B-urile, indeosebi B6 este esentiala in functionarea creierului. B-urile aduc un aport optim in toate anotimpurile. In functie de resursele pe care le avem, pentru ca iarna putem sa apelam doar la banane pentru ca celalalte fructe sunt crescute in mod artificial si sunt lipsite de vitamine.

Mecanisme de autoaparare

– Psiholog Cristina Mihaela Zaharia: Indiferent de ceea ce oamenii stiu despre astenia de primavara este foarte importanta starea de pozitivitate. Multi se vor intreba cum sa fiu pozitiv cand am un salariu mic, am 3-4 copii acasa, sunt divortat, am o relatie proasta cu cei din jur, nu am viata sociala. Sunt si cazuri din ce in ce mai dramatice, totusi, resurse se pot gasi, trebuie doar sa gasesti resursele care ti se potrivesc tie. Nu este niciodata prea tarziu sa te recalifici, sa te reechilibrezi, sa reevoluezi. Cand ne lasam acaparati de depresie nu ne ducem in nicio directie buna ci doar catre declin.

Cat dureaza depresia si de ce ai nevoie de psiholog

– Cat dureaza o depresie de sezon?

– Psiholog Cristina Mihaela Zaharia: Tot ce trece de perioada de 21 de zile este depresie. Tot ce este stare de apatie, anxietate, irascibilitate, iritabilitate, ganduri negre si se incadreaza in aceasta perioada de 21 de zile, putem sa punem pe seama depresiei sezoniere care este legata de astenie. Pentru ca organismul nostru are de suferit cand se schimba temperaturile, cand se schimba luminozitatea.

– Cand ne dam seama ca nu putem sa ne revenim singuri si ca e cazul sa apelam la ajutorul unui specialist?

– In momentul in care observam ca devenim anxiosi, ca somnul este dezechilibrat, ca nu adormim la aceeasi ora la care adormeam de obicei, ca avem ganduri negre, lipsa apetitului sexual, lipsa apetitului social, izolare extrema este evident ca trebuie sa cautam ajutor.
„Nu trebuie sa devina un mod de viata”

– Cu cat amanam sa cerem ajutor, cu atat e mai dificil?

– Am avut neplacerea sa cunosc persoane care stateau de ani de zile asa. A devenit un mod de viata depresia pentru foarte multi dintre noi. Pentru ca aud foarte des oameni care spun despre o persoana depresiva: asa este felul ei, niciodata nu a fost o persoana vesela sau optimista, trebuie lasata in pace pentru ca altfel se supara. Nu este asa. Avem o viata scurta si ar trebui sa luam ce e mai bun din ea, sa facem ceva pentru binele nostru. Nu ma refer neaparat la prosperitate pentru ca tot ce acumulam in jurul nostru sunt bunuri cu care nu plecam dar trebuie sa ne bucuram de rezultatele noastre. Pe unde treci trebuie sa lasi bucurie, loc de buna ziua, sa se spuna despre tine ca esti un om extradiornar, cu o coloana vertebrala, un om care a facut bine, pentru ca rau putem face toti. Am fost intrebata de ce oamenii sunt mai mult rai decat buni. Ca sa fii bun, consumi mai multa energie pentru ca nu este in natura firii umane, nu a tuturor. Eu as abroga depresia, as scoate-o din manualele de psihiatrie pentru ca nu ar trebui sa existe decat pe un singur tipar si acela corectabil, atunci cand dispare cineva drag din viata noastra. Asta este un motiv depresiv.

De ce bogatii nu sunt fericiti?

– Totusi, de ce unii oameni care au, aparent, totul, bani, o familie frumoasa, o cariera stralucita, ajung sa aiba depresii?

Psiholog Cristina Mihaela Zaharia: E simplu! Pentru ca considera ei ca li se cuvine mai mult. In functie de ce ai, vrei din ce in ce mai mult. De aceea eu incurajez fericirea in stare pura. Bucura-te ca te-ai trezit dimineata, bucura-te ca ai copii sanatosi, astea sunt bucurii. Oamenii fericiti nu se imbolnavesc niciodata. Mor de batranete, de longevitate. Nu ai cum sa te imbolnavesti daca esti fericit, totul este in armonie. Au fost facute studii unde s-a administrat medicatie placebo unor persoane bolnave si s-a constat ca persoanele pozitive, cu pofta de viata care s-au autosugestionat ca se vindeca s-au vindecat in 80% din cazuri. Deci ne putem vindeca daca suntem pozitivi. Depresia duce la un dezechilibru in tot organismul. Ne putem imbolnavi grav daca nu ne tratam in timp util. In cazul oricarei stari depresive care trece de 21 de zile si pe care nu o poti manageria singur, trebuie sa ceri ajutor.


fenomenul psiholog
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1288 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007119 (s)