News Flash:

Cum se inmultesc butasii de trandafiri

7 Mai 2018
990 Vizualizari | 0 Comentarii
trandafiri

Trandafirii sunt vedetele oricarei gradini ai caror proprietari iubesc florile. Dar ca sa ai o gradina colorata anul viitor, trebie sa te ocupi de ea inca din acest an.
Inmultirea trandafirilor nu este dificila, trebuie doar sa alegem vremea si butasi potriviti. Iar acea vreme se apropie si este momentul sa ne facem planul.
Landia.ro va prezinta 2 metode simple de inmultire a trandafirilor prin butasi:

Butasirea in verde, cu sticle de plastic sau folie
Una dintre cele mai simple si mai populare metode de inmultire a trandafirilor este butasirea in verde, procedeu pe care il puteti aplica in perioada verii, candva in luna august.
Alegeti lastari verzi, nelemnificati, crescuti in acest an, dupa ce s-au scuturat ultimele petale. Selectati butasi de circa 15 -20 cm, grosime medie – nici prea grosi, nici prea subtiri – , sa nu fie atinsi de boli, sa aiba 4-5 frunze sanatoase. Foarte important este ca la subsioara frunzelor sa existe mugurii din care vor creste viitoarele frunze. Fara acesti muguri, butasii sunt compromisi.
 
Butasii se taie oblic in partea de jos, sub ultimul mugure. In varf, taietura trebuie sa fie tot oblica, la 2 centimetri deasupra ochiului frunzei. Ultimele doua frunze din varf se pastreaza, iar celelate frunze se taie de tot.
Dupa ce ati pregatit butasii conform acestor tehnici, aveti nevoie de substanta de inradacinare pe care o gasiti la farmaciile fitosanitare, astfel incat munca sa nu va fie in zadar. Substanta o aplicati in partea de jos a butasului.

Pregatiti locul de plantare, care trebuie sapat si afanat, ferit de soare direct, dar si de bataia vantului. Atentie si la pamant, preferabil sa cuparati pamant special si sa puneti si putin nisip.
Ingropati butasii in pamant, lasand cele doua frunze afara, dupa care acoperiti cu o sticla de plastic, careia i-ati taiat fundul. Neaparat sa puneti capac la sticla urmand sa aerisiti butasii la primavara.

Puteti folosi cu la fel de mult succes si o punga de plastic sau folie.
Butasii nu au nevoie nici de udare, nici de ingrasaminte. Ii lasati asa pana la primavara. Iar anul viitor veti fi surprinsi in mod placut!

Metoda cu ajutorul cartofilor
O alta metoda simpla si eficienta este butasirea cu ajutorul cartofilor. Urmati procedura de la metoda de inmultire in verde, iar inainte de a introduce butasii in pamant scobiti putin un cartof cat sa intre partea de jos a butasului.
Astfel, introduceti butasi cu tot cu cartof in pamant, iar la final acoperiti cu nisip fin. Atbetie, cartofl trebuie sa intre de tot in pamant. Cartoful va mentine umezeala la radacina.
 


trandafirii subsioara butasii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1315 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006705 (s)