News Flash:

Protest fata de redeschiderea circulatiei in Piata Unirii Timisoara (VIDEO)

4 Decembrie 2013
1275 Vizualizari | 0 Comentarii
Un număr de 27 de cruci de lemn pe care erau bătute în cuie coli cu fotografia primarului Timişoarei Nicole Robu au fost împrăştiate, miercuri, în Piaţa Unirii, care urmează să fie redeschisă traficului rutier după aproape 50 de ani, Poliţia Locală neavând informaţii despre iniţiatorii protestului. Crucile din lemn, cu o înălţime de aproximativ 50 de centimetri, erau împrăştiate pe pavaj, miercuri dimineaţă, în faţa Palatului Baroc care găzduieşte Muzeul de Artă, iar pe cruci erau bătute cuie în care erau prinse coli format A 4 cu fotografia primarului Nicolae Robu.

Timişorenii care au trecut prin zonă în jurul orei 8.00 şi au văzut crucile au spus că, cel mai probabil, acestea au fost amplasate în semn de protest faţă de decizia primarului Nicolae Robu de a redeschide circulaţia rutieră în piaţă, după aproximativ 50 de ani. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Locale, crucile ar fi fost împrăştiate în zonă "înainte ca agenţii care supraveghează Piaţa Unirii să intre în tură", iar "protestul" nu a fost revendicat de nimeni.

Crucile au fost adunate în jurul orei 10.00 de către poliţiştii locali.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat, marţi, că traficul rutier în Piaţa Unirii va fi redeschis temporar, după aproape jumătate de secol, urmând să fie amenajate 150 de locuri de parcare care vor funcţiona pe durata lucrărilor de reabilitare a centrului istoric, programate să se încheie în iulie 2015.

Istoricul timişorean Ioan Haţegan a declarat corespondentului MEDIAFAX că Piaţa Unirii din Timişoara a devenit pietonală la mijlocul secolului ai XX-lea şi că redeschiderea traficului în această zonă ar putea afecta clădirile istorice. "Piaţa Unirii este pietonală de la mijlocul secolului al XX-lea. Redeschiderea traficului ar putea afecta clădirile istorice de aici, dar şi obiectele din Palatul Baroc, care găzduieşte Muzeul de Artă. Acest muzeu aşa a fost gândit, pentru o zonă pietonală. În plus, ar putea fi un haos în Piaţa Unirii, cei care vor vrea sa iasă la promenadă sau să meargă la Muzeul de Artă vor fi nevoiţi să facă slalom printre maşini", a declarat Ioan Haţegan.

Reabilitarea centrului istoric din Timişoara a început la sfârşitul lunii octombrie şi este realizată de firma Romprest, care va executa lucrări de arhitectură, rutiere, de alimentare cu apă şi canalizare, reţele de alimentare cu energie electrică, instalaţii electrice pentru iluminatul public şi telecomunicaţii.

La finalul lucrărilor, zece străzi vor deveni pietonale. În plus, vor fi reamenajate aproape în întregime Pieţele Sfântul Gheorghe, Libertăţii şi Ţarcului, excepţie făcând Piaţa Unirii, unde se vor face doar lucrări pentru înlocuirea reţelelor subterane şi a pavajului.

Totodată, proiectul prevede şi schimbarea mobilierului urban din zonă, iar subsolurile clădirilor istorice ar urma să fie transformate în spaţii comerciale.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 21 de luni, iar valoarea totală a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adaugă TVA de 12.582.466,32 lei.

Din suma totală, contribuţia eligibilă a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adică 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adică 17,65%, iar cea a Primăriei Timişoara este de 1.936.120,60 lei. TVA-ul eligibil este de 12.410.137,20 lei. Mediafax.ro

Galerie Video


nicolae robu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1181 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006053 (s)