News Flash:

Ponta a semnat decizia de eliberare a lui Ion Burlui de la conducerea IGSU

23 Ianuarie 2014
1324 Vizualizari | 0 Comentarii
ion burlui
Premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare a lui Ion Burlui de la conducerea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), la propunerea ministrului de Interne, Radu Stroe. Ion Burlui a demisionat, miercuri, de la conducerea IGSU, ca urmare a situatiei privind interventia în cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, în urma caruia doua persoane au murit si alte cinci au fost ranite.
El a declarat ca a demisionat "din demnitate", fara a face alt comentariu despre aceasta decizie, luata în urma accidentului aviatic din Apuseni.
Ministrul Radu Stroe a acceptat, miercuri la prânz, demisia generalului de brigada Ion Burlui, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Afacerilor Interne.
Burlui declarase anterior, la Antena 3, ca miercuri si-a prezentat demisia sefului sau, însa nu i-a fost acceptata, precizând ca a luat aceasta decizie pentru a nu exista suspiciuni asupra colegilor sai care au intervenit în teren, dupa accidentul aviatic din Muntii Apuseni. Seful IGSU preciza tot atunci ca demisia ramâne deschisa.
"Pentru mine este un act deschis. Am vrut sa nu planeze vreo suspiciune asupra colegilor mei. Nu este corect ca eu, în calitate de sef, sa las sa planeze vreo suspiciune asupra celor care au lucrat în teren", a spus seful IGSU.
Ion Burlui a adaugat ca demararea procedurilor de cautare a pornit de la el, înainte ca apelul sa ajunga la 112.
"Eu personal am vorbit cu doctorul Zamfir, la 16.06 minute. Mi-a dat repere geografice care se vedeau pe un ecran. Repere geografice, deci nu coordonate, care m-au multumit ca sa pot sa am idee în ce zona sa trimit forte de interventie", a mai spus Burlui.
Potrivit acestuia, elicopterul a plecat de la Mures si, daca ar fi fost conditii bune pentru survolarea zonei, nu s-ar fi pus problema extinderii perimetrului de cautare, daca nu gasea zona indicata.
"Nu se punea problema din aer sa nu gasesti aria de cautare. Daca ar fi fost o vreme care sa permita o survolare, cu siguranta situatia ar fi fost cu totul alta. Ar fi putut ajunge în 10 minute. Elicopterul era chiar în Muntii Apuseni", a mai spus Burlui.
Acesta a declarat ca echipele de interventie au fost trimise spre zona care a fost indicata de Romatsa si STS.
"Au fost datele care ni le-au dat dumnealor. În functie de datele pe care ei ni le-au dat, am configurat o zona de cautare. A fost o zona de cautare de ordinul zecilor de kilometri patrati. Când spun zeci de kilometri patrati, ma gândesc la proiectie în plan si nu la configuratia în teren, care cu siguranta era mult mai mare", a mai spus Burlui.
Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis si va cere înlocuirea directorului general si a directorului de operatiuni ROMATSA, dar si a sefului STS, pentru deficiente inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.
El a precizat ca solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administratia Româna a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresata, conform legii, Consiliului de Administratie, iar cea de înlocuire a sefului Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, va fi înaintata în Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).
Premierul a aratat ca, la nivelul Ministerului de Interne, ROMATSA si STS, lucrurile au functionat inacceptabil de încet si fara asumarea autoritatii si a responsabilitatii, iar interventia de luni a fost un esec.
Acestea sunt si concluziile preliminare ale raportului privind modul în care reprezentantii institutiilor statului au intervenit dupa producerea accidentului aviatic, respectiv existenta unor deficiente inacceptabile, care necesita îmbunatatirea sistemului de interventie.
"Consider ca aceste responsabilitati, la nivel de vârf, trebuie asumate, ca un semnal foarte clar ca exista o responsabilitate si o nefunctionare corespunzatoare si ca, în momente dificile, aceste institutii trebuie sa beneficieze la cel mai înalt nivel de oameni capabili sa îsi asume responsabilitati, sa aiba autoritatea necesara pentru a lua masuri si implicarea necesara în aceste situatii cu totul si cu totul speciale", a afirmat Ponta.
Deciziile au fost luate dupa o discutie cu liderul PNL, Crin Antonescu, si mai multi ministri liberali, printre care si ministrul de Interne, Radu Stroe, privind modul în care au reactionat autoritatile în cazul accidentului aviatic din Cluj, în contextul în care MAI este condus de un liberal, si eventuale masuri. La discutie a fost prezent si vicepremierul Gabriel Oprea, care a redactat raportul pe tema reactiei autoritatilor în cazul accidentului.
Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, într-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba.
În urma accidentului, au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.
Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.
Epava avionului si victimele au fost gasite de un padurar, dupa o cautare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Munti Apuseni si localnici. În zona unde a aterizat fortat avionul a fost trimis si un elicopter de la SMURD Mures, însa acesta a fost nevoit sa se retraga, din cauza cetii. Mediafax.ro

ion burlui
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1267 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006408 (s)