News Flash:

Noul serviciu public de parcare al Primariei Timisoara, infiintat cu circ si cateva semne de intrebare

9 Decembrie 2021
353 Vizualizari | 0 Comentarii
locuri de parcare

Primaria Timisoara mai are o structura noua in subordine si va face in curand peste 20 de angajari pentru noul serviciu public de parcare al orasului, care a fost luat de sub aripa SDM. Consilierii locali au votat, marti, infiintarea acestuia, dar cu multe intrebari la care nu prea s-a oferit raspuns. Asa cum era de asteptat, a inceput iarasi circul politic in consiliul local, iar hotararea adoptata ar putea fi contestata la Prefectura.
 
Discutii dure, marti, in sedinta extraordinara de consiliu local, pe marginea proiectului de hotarare privind „infiintarea serviciului public de interes local pentru administrarea parcarilor publice din municipiul Timisoara – Timpark”.

„Dorim ca banii pe care ii incasam, aproximativ 10 milioane de lei, sa-i investim in amenajarea de parcari. (…) Obiectivul regulamentului, daca l-ati citit, este cel de a avantaja locuitorii dintr-o zona, deci parcarea rezidentiala, pentru ca sistemul va fi in asa fel gandit cat sa ofere prioritate celor care locuiesc intr-o zona. (…) Evident ca cei care locuiesc la Dumbravita, ca domnul Toanca nu au aceasta problema a parcarii rezidentiale. (…) Cei care locuiesc in Timisoara, in cartierele Timisoarei, de blocuri, case sau cladiri istorice, se confrunta cu totii cu aceasta problema (a lipsei de parcari – n.r.) si principala prioritate este tocmai aceea de a ajuta riveranii sa aiba loc de parcare”, a explicat viceprimarul Ruben Latcau.

Fostul viceprimar, liberalul Dan Diaconu, a vorbit cel mai mult pe subiect. Le-a spus celor din Executivul PMT ca varianta aleasa incalca legea.

„E a doua oara cand se incalca legea finantelor publice locale si asta nu poate sa mearga la nesfarsit. Cred ca s-a ales cea mai proasta varianta pentru a face o gestiune directa a administrarii domeniului public prin infiintarea unui serviciu public care nu are baza legala (…) Incalca OUG care prevede un numar maxim de posturi din zona unei primarii. Astfel de servicii nu pot fi create peste numarul maxim de posturi. Felul in care se trateaza exceptia prin care se face acest serviciu public este foarte gresit inteleasa”, a atras atentia Diaconu.

Legatura dintre poluare si parcare, via Aida Szilagyi
Si consilierii locali USR au avut ceva de spus. Cea mai vocala a fost Aida Szilagyi, care le-a spus colegilor ei ca noul regulament de parcare, care nu a fost in discutie la sedinta de marti, va… scadea poluarea.

„Eu as vrea sa remarc ca este un moment foarte fericit pentru oras, ca facem primul pas in ceea ce priveste reglementarea parcarii in toate cartierele, pentru ca avem o reala problema. Vad in primul rand reglementarea parcarilor ca pe un instrument de a controla intr-un fel numarul de masini parcate si numarul de masini care circula in Timisoara si care este foarte mare si o sursa enorma de poluare. Si mi se pare putin contrariant faptul ca se aduc acum observatii dupa ce acest proiect a fost supus dezbaterii publice de doua ori. (…) OK, chiar si daca discutam despre acest HCL de infiintare (dupa ce i s-a spus ca trebuie sa voteze infiintarea serviciului – n.r.), nu ma intrerupeti”, a spus Szilagyi.

Viceprimarul USR al Timisoarei, Ruben Latcau, le-a atras atentia celor din opozitie ca n-au participat la dezbaterile publice, moment in care a izbucnit si cearta. I-a raspuns consilierul local PNL Constantin Stefan Sandu.

„O sa-i spun domnului viceprimar de ce nu am participat la dezbateri. Este un proiect care contravine profund intereselor timisorenilor, nu aduce nimic in plus pentru serviciile si confortul timisorenilor. In schimb, creeaza o structura stufoasa, dificultate in stabilirea contraventiilor, creeaza costuri mai mari si, probabil, niste posturi pentru clientela politica. Domnule Latcau, sa nu va faceti griji, am avut motivele noastre foarte bine intemeiate pentru care nu am participat la aceste dezbateri. (…) Este foarte clar ca acest demers este o impovarare a timisorenilor”, a raspuns Sandu.

Despre atacuri si sapte ani de acasa
Replica de la Ruben Latcau a venit instant, cu tot cu un atac personal.

„Domnul Sandu, cu siguranta ca eu nu inteleg cum functioneaza acest sistem de clientela politica. Dumneavoastra sigur ca puteti sa ne explicati, ca v-ati votat nevasta in plenul trecut in consiliul de administratie la SDM (este vorba despre Horticultura SA – n.r.). Deci cu siguranta stiti un pic mai bine exact dinamica clientelei politice”, a acuzat viceprimarul.

Edilul a fost apostrofat imediat de Radu Toanca, consilier local PSD.

„Domnule Latcau, mai abtineti-va cu porcariile astea de doi bani, va rog eu mult de tot. Ca nu aveti sapte ani de acasa! (…) Ii atrag atentia domnului Latcau sa se abtina, si este pentru ultima oara cand o fac, sa se abtina de la marlanii, de la golanii, de la un limbaj suburban, care nu a facut parte din repertoriul nostru in ultimii 30 de ani, de la un limbaj cu reziduuri proletcultiste. (…) Deci, va rog foarte mult sa pastram o anumita etica si sa ne respectam pe noi si pe familiile noastre”, i-a replicat Toanca.

Proiectul a fost aprobat in cele din urma cu 14 la 13 voturi, dupa ce alaturi de USR a votat si consilierul exclus din PNL Raul Ambrus.

S-ar putea sa nu ramana insa asa, dupa ce Radu Toanca a anuntat ca va cere parerea specialistilor de la Prefectura Timis. El crede ca nu este suficienta o majoritate simpla pentru aprobarea proiectului, ci ar fi fost nevoie de doua treimi din voturi.

Cum va fi de fapt noul serviciu Timpark
Noul serviciu de parcare al primariei va avea 87 de angajati, din care putin peste 60 vor fi preluati de la Societatea de Drumuri Municipale. Se vor face peste 20 de angajari pentru noul Timpark.

Salariile brute ale celor 87 de angajati (opt functii de conducere si 79 de functii de executie) pe care ii va avea noul serviciu din subordinea primariei vor fi cuprinse intre 3.600 (muncitor necalificat) si 13.100 de lei (director). Structura va avea un director si director adjunct, sef de birou, expert IT, patru consilieri juridici, patru inspectori de specialitate, referenti, soferi, muncitori calificati si muncitori necalificati.

Noua structura va avea si o echipa noua de proiectare care va realiza proiectele de parcari de cvartal, iar primaria vrea sa cumpere si „doua echipamente specializate cu care sa se poata asigura respectarea regulamentului”.

Regulamentul adoptat marti de consiliul local are si cateva contradictii. Va reamintim, la unele articole scrie ca „primarul conduce si controleaza” noul serviciu si „poate delega unuia dintre viceprimari”, apoi ca „directorul este subordonat consiliului local, primarului sau unuia dintre viceprimari”, dupa care, la un alt articol, ni se spune ca „directorul se subordoneaza primarului sau viceprimarului”.

Nu este clar nici cum va controla consiliul local activitatea directorului serviciului, in conditiile in care in regulament scrie ca primarul controleaza aceasta noua structura. In plus, la art. 40 scrie ca „sanctionarea disciplinara sau eliberarea din functie a directorului se face de catre primarul municipiului Timisoara”. Alesii locali n-au pus intrebarile care sa poata lamuri aceste neconcordante din regulament.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1242 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006690 (s)