News Flash:

Mai multe scoli din Timisoara s-ar putea inchide din cauza frigului din clase. Colterm asteapta ajutor de la Guvern

25 Ianuarie 2022
317 Vizualizari | 0 Comentarii
elevi

Temperaturile scazute din ultimele zile, precum si problemele pe care le are societatea de termoficare a orasului, care ar trebui sa asigure temperaturi optime in scolile, spitalele si locuintele din Timisoara, ar putea duce la inchiderea mai multor unitati de invatamant. Parintilor ingrijorati li se spune sa ii trimita pe copii la scoala „imbracati mai bine”, in timp ce primaria asteapta ajutor de la Guvern pentru Colterm. UPDATE. Liceul Grigore Moisil trece in sistem online
 
 
Inspectorul Scolar Cosmin Hogea spune ca mai multe scoli din Timisoara ar putea trece in sistem online in urmatoarele zile deoarece in clase este mult prea frig. Se asteapta deciziile Consiliilor de Administratie.

„Pana acum am avut semnale de la unitati de invatamant […]. Este vorba de Liceul Auto, Liceu Alimentar, Liceul Azur, si Colegiul Grigore Moisil cu liceul si clasele de gimnaziu. Temperatura este scazuta, intre 12-14 grade, si nu se poate desfasura activitatea didactica. La Grigore Moisil unde functioneaza liceul incalzirea este pe curent si se pot produce evenimente neplacute. Din pacate nu tine de noi si nu putem interveni in problema caldurii de la oras, noi putem interveni cu bani si sa ii alocam pentru utilitati”, a explicat Cosmin Hogea pentru Tion.

Daca in dimineata zilei de marti, doar doua scoli din Timisoara trecusera in sistem online din cauza temperaturilor scazute din salile de clasa – fiind vorba de Colegiul „Henri Coanda” si Liceul de Arte Plastice – numarul acestora ar putea creste.

La Colegiul „Henri Coanda” s-au inregistrat temperaturi chiar si de 8 grade in clasa. Ultimele lucrari de reabilitare au fost facute aici in urma cu 57 de ani. Viceprimarul Ruben Latcau a anuntat ca liceul va fi reabilitat, insa abia anul acesta demareaza proiectarea.

Problema este insa una dubla. In primul rand, la multe dintre scolile aflate in gestiunea Primariei Timisoara nu au mai fost facute lucrari de reparatii de ani intregi. Investitiile ar trebui facute din bugetul local. In scolile mai „norocoase”, unde au fost facute lucrari de reabilitare in ultimii ani, temperaturile sunt suficient de crescute pentru a fi permisa desfasurarea cursurilor. Dificultatile apar in cazul cladirilor mai vechi, cu instalatii de incalzire invechite.

La aceasta se adauga si criza pe care o traverseaza Colterm. Societatea de termoficare a orasului a dat caldura mai incet, neavand momentan alta solutie de functionare. Potrivit reprezentantilor primariei, Colterm incaseaza de la clienti aproximativ 10-11 milioane de lei din facturi, in timp ce cheltuie 50-60 de milioane doar pe gaz, fara a mai pune la socoteala si carbunele. Efectele majorarii preturilor la energie inca nu se vad, astfel ca societatea de termoficare aflata in insolventa se bazeaza pe un potential ajutor venit din partea guvernului.

Afectati de aceasta problema raman tot copiii si parintii acestora, care se plang pe retelele de socializare de frigul din clase. Se simt depasiti de situatie, in conditiile in care autoritatile locale nu vin cu solutii concrete si imediate. Lor li se sugereaza sa isi trimita copiii „mai bine imbracati la scoala”, spunandu-li-se ca nu exista alternativa.

UPDATE. Liceul Grigore Moisil trece in sistem online
Consiliul de Administratie al Liceului „Grigore Moisil” din Timisoara a hotarat sa suspende activitatea fata in fata din cauza frigului din clase. Astfel, vor trece in online doua din patru corpuri de cladire.

„Liceul «Grigore Moisil», in urma hotararii CA, va suspenda activitatea fata in fata si va trece in online clasele de gimnaziu si liceu pe acest considerent (n.r. – al frigului)”, a spus inspectorul scolar Marin Hogea.

Probleme sunt si la gradinitele nr. 33 si nr. 19. Aici sunt si cazuri de coronavirus, si temperaturi scazute, de 16-18°C in dormitoare/clase, astfel ca vor fi suspendate cursurile prescolarilor incepand din 26 ianuarie si pana in 4 februarie, conform hotararii Consiliului de Administratie. Prescolarii vor trece in sistem online.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1121 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005964 (s)