News Flash:

Consiliul Judetean a intocmit bugetul Timisului pentru 2022. Directiile principale de dezvoltare

21 Ianuarie 2022
389 Vizualizari | 0 Comentarii
centru TM

Consiliul Judetean Timis a intocmit bugetul pe 2022, propunerea urmand sa fie dezbatuta si votata de consilieri. CJ vrea sa revitalizeze mai multe zone din Timisoara, sa faca un parc creativ in apropierea orasului si o „pseudo-centura” pentru Lugoj. La bugetul participativ se acorda cu un milion de lei mai mult fata de anul trecut.
 
 
Consiliul Judetean Timis a prezentat propunerea de buget pentru 2022. In perioada urmatoare sunt asteptate sugestii din partea oamenilor si partidelor. Institutia ar vrea sa aloce sume mai mari pentru drumuri, sanatate, cultura si pentru bugetul participativ, care se dubleaza.

Dezvoltarea drumurilor
Presedintele CJ Timis Alin Nica spune ca bugetul pe 2022, mai mare decat cel de anul trecut, care a fost de 655 de milioane de lei, este „echilibrat si construit responsabil, cu accent pe infrastructura judeteana si dezvoltare”. Nica a facut referire la centura de drumuri judetene din jurul Timisoarei, dar si la o centura a Lugojului, prin partea de vest a municipiului.

„Plecam cu ideea de a continua lucrarile la pseudo-centura Timisoarei si de a incepe lucrarile la o pseudo-centura a Lugojului. Lugojul are centura realizata in partea de est, dar in partea de vest nu gasim o posibilitate eficienta de ocolire a municipiului, si in acest sens avem cateva idei de a construi aceasta centura, folosind drumurile comunale existente intre localitatile periurbane din jurul Lugojului. (…) Legat de Timisoara, anul acesta ne dorim sa dam spre folosinta portiunea dintre DN6 si Sacalaz, mai avem prevazut realizarea unui pod peste Bega Veche, iar apoi intreaga lucrare poate fi deschisa. Vom incepe lucrarile de executie pe portiunea Sag-Sanmihaiu Roman si Mosnita Veche – Urseni – Giroc. Vom lucra si la preluarea altor drumuri din nordul Timisoarei ca sa fie inchisa pseudo-centura Timisoarei”, a explicat Alin Nica, presedintele CJ Timis.

Pentru infrastructura rutiera se vor aloca 131 de milioane de lei, iar in total pe mobilitate vor fi 137,5 milioane de lei, unde sunt cuprinsi bani si pentru Aerodromul Cioca, proiectul tram-train si navigabilitatea pe Bega pana la sarbi.

Tot aici a fost cuprinsa si largirea la patru benzi a DN69 – Sanandrei, dar si construirea pistelor de biciclete la nivel judetean. 2,6 milioane de lei au fost pregatiti pentru documentatia drumului ce va lega Aeroportul International Timisoara de A1.

Calitatea vietii
La acest capitol, conducerea judeteana a inclus alocarile pentru sanatate, invatamantul special, protectie sociala sau protectia mediului.

De remarcat este un sistem de alerta valabil pe perioada ambroziei, pentru ca cetatenii sa fie informati de valorile concentratiei de polen. Pentru sanatate, bugetul propus este de 64 de milioane de lei, iar principalele investitii sunt la maternitatea Spitalului Judetean si modernizarea sectiei Unitati Primiri Urgente.

Tot aici, alesii locali vor sa acorde bani pentru modernizarea fatadei si sistemului electric apartinand celui mai mare spital din vestul tarii, Spitalul Judetean Timisoara. 2 milioane de lei merg si pentru reamenajarea Clinicii de Urologie si ATI Transplant Renal. Bani vor merge si catre Centrul de recuperare „Speranta” si Liceul Teoretic special „Iris”, unde se desfasoara lucrari.

Cultura
CJ Timis aloca 40 de milioane de lei in 2022 la cultura. Bugetul participativ, unde cetatenii din judet pot veni cu idei de proiecte, va fi de 2 milioane de lei, dublu fata de anul trecut. La Tim Cultura, programul CJ pentru finantarea proiectelor culturale, institutia ofera in acest an 5 milioane de lei.

CJ Timis se va ocupa si de institutiile culturale din oras. Pentru Bastionul Theresia va aloca 3 milioane de lei si la Muzeul de Arta si Muzeul Satului cate 700.000 de lei pentru amenajarea spatiilor. La Conacul Mocioni, obiectiv turistic al judetului, vor merge 5 milioane de lei pentru realizarea documentatiei necesara refunctionalizarii. Castelul Huniade are alocat 1 milion de lei pentru proiectul tehnic de restaurare. 2,9 milioane de lei merg pentru modernizarea sediului central al Bibliotecii Judetene. Institutia vrea sa restaureze biserica din Topla si aloca 250.000 de lei pentru proiectul tehnic. Alte 785.000 de lei aloca CJ Timis pentru bursele elevilor din invatamantul special.

In bugetul pe anul acesta, la fel ca anul trecut, raman cuprinse centrul de legume-fructe de la Tomnatic si bazinul de inot de la Jimbolia. In discutii este adus si stadionul care urmeaza sa se construiasca in locul lui „Dan Paltinisanu”, unde institutia ofera in acest an 100.000 de lei pentru documentatia de dezafectare.

Cele sase directii principale in care Consiliul Judetean Timis vrea sa investeasca bani in 2022:

Mobilitate: cu 131 milioane de lei la rutier, 2,8 milioane de lei pentru feroviar, 1 milion de lei naval si 2 milioane de lei in domeniul aerian
Calitatea vietii: 64 milioane de lei pentru sanatate, invatamant special – 23 mil. lei, protectie sociala – 195,4 mil.lei, protectia mediului – 3,1 mil.lei, ISU – 4,3 mil.lei
Proiecte: proiecte UE – 167,7 mil.lei, proiecte PNDL – 15,9 mil.lei, rambursari – 22,8 mil.lei
Patrimoniu: constructii noi – 96,5 mil.lei, reabilitari – 16,9 mil.lei, achizitii cladiri – 5 mil.lei, dotari – 6,3 mil.lei
Cultura: Tim Cultura – 5,5 mil.lei, actiuni prioritare – 400.000 lei, programe minimale – 12,5 mil.lei, cotizatie TM2023 – 750.000 lei
Eficientizare: digitalizare – 3,9 mil.lei, eficientizare energetica – 9 mil.lei, reorganizare DGSAPC – 3,8 mil.lei
La Venituri, CJT a prevazut suma de 584,6 milioane de lei, la care se adauga excedentul in valoare de 152,4 milioane de lei. Principalele surse de venit, conform CJT, provin din cote si sume defalcate din impozitul pe venit, sume defalcate din TVA, fonduri UE si subventii de la bugetul de stat, finantare prin PNDL si venituri proprii.

Bugetul CJ Timis pe 2021 s-a ridicat la 655 de milioane de lei, insa nu a fost prezentat un raport al executiei pana acum. Multe proiecte de anul trecut vor continua in 2022.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1280 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006252 (s)