News Flash:

Kovesi: Inculpatii prefera sa-si ascunda bunurile in strainatate sau sa plece cu totul

6 Martie 2018
860 Vizualizari | 0 Comentarii
codruta 1

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, marti, la un seminar privind recuperarea prejudiciilor, ca persoanele cercetate prefera sa ili ascunda bunurile in strainatate sau sa plece cu totul, mentionand ca datele arata ca infractorii prefera detentia, dar sa nu li se confiste averea.


"Atunci cand vorbim de indisponibilizarea bunurilor, nu ne-am limitat la cele din Romania. Am observat tendinta extrem de interesanta ca inculpatii sa obisnuiasca sa-si ascunda bunurile in strainatate, conturi offshore, sau sa plece cu totul. Compartimentul de investigatii financiare infiintat in 2015 in DNA a acoperit si problema asta. 2016 a fost primul in care DNA a sechestrat bunuri din alte state: doua proprietati in Franta in valoare de peste 3,5 milioane de euro, doua imobile in Spania de peste 500.000 euro si conturi blocate in Cipru, Germania Elvetia", a declarat Laura Codruta Kovesi.

Procurorul sef al DNA a precizat ca, in ultimii ani, valoarea bunurilor indisponibilizate de procurori a crescut, mentionand ca in acest domeniu legislatia este suficient de clara si previzibila.

"Problema pentru care banii nu intra in buget nu este o chestiune de legislatie, ci de modul in care se executa aceste hotarari judecatoresti. Sunt peste 990 hotarari judecatoresti in dosarele DNA in valoare de un miliard de euro. Acestea sunt transmise Ministerului Finantelor si institutiilor care au competenta de a pune in executare. Aceste institutii trebuie sa vina sa spuna ce probleme au cand vorbim de executarea bunurilor", spune sefa DNA.


Kovesi sustine ca institutiile care au competenta de a recupera banii sau bunurile considerate a fi prejudicii ar trebui sa se comporte ca un bun administrator.

"Daca vorbim de imobile, aveam foarte multe institutii care platesc chirie. De ce un imobil confiscat nu poate fi dat in folosinta unei institutii pentru a economisi chiria (..) Din aceasta suma de un miliard de euro trebuie sa vedem cat este executat efectiv, lucru pe care in acest moment nu il stiu", a completat magistratul.

"Nu doar condamnarea poate sa duca la o prevenire faptelor de coruptie, ci in ultima perioada mai mult recuperarea prejudiciului si a sumelor obtinute ilicit poate sa duca la acest rezultate. In urma cu cativa ani am citit un studiu european, iar una dintre concluzii era ca inculpatii prefera sa petreaca o perioada de timp in puscarie, dar sa nu li se confiste averile, lucru care pare sa se confirme in ultima perioada de timp", a mai precizat Kovesi.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1271 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005911 (s)