News Flash:

Ministerul Sanatatii a declansat mecanismul de protectie civila si cere ajutorul UE in criza imunoglobulinei

6 Martie 2018
938 Vizualizari | 0 Comentarii
vaccin2

Ministerul Sanatatii (MS) anunta, luni seara, ca a luat decizia de a declansa mecanismul european de protectie civila pentru asigurarea cantitatii de imunoglobulina necesara pentru tratamentul populatiei.
"Avand in vedere discontinuitatile aparute incepand de anul trecut in aprovizionarea cu imunoglobulina umana, Ministerul Sanatatii a luat decizia pentru declansarea Mecanismului European de protectie civila. Deciza a fost aprobata de premierul Romaniei. Declansarea acestui mecanism se realizeaza in baza Deciziei 1313/2013 a Parlamentului si Consiliului European, in vederea asigurarii cantitatii necesare de imunoglobulina umana pentru tratamentul pacientilor romani", anunta Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa remis luni seara MEDIAFAX.

Minsterul Sanatatii mai anunta ca a informat Punctul Local National al mecanismului european de protectie civila din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta despre aceasta decizie si despre necesitatea ca aceasta institutie sa solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea in Romania a cantitatilor de imunoglobulina disponibile in alte state europene.

Demersurile pentru achizitionarea imunoglobulinei vor fi realizate de catre Compania Nationala UNIFARM SA, care va acoperi si costurile.
Discontinuitatile in aprovizionarea cu imunoglobulina au fost generate de retragerea de pe piata a producatorilor care asigurau peste 80% din necesar.

"In ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sanatatii in anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulina prin adoptarea de catre Guvernul Romaniei a Ordonantei de urgenta nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, de scutire de la plata contributiei trimestriale a medicamentelor derivate din sange uman sau plasma umana, in prezent continua criza de imunoglobulina pe piata din Romania, cu impact vital asupra vietii pacientilor diagnosticati cu imunodeficiente primare, boli auto-imune, boli neurologice etc", mai arata Ministerul Sanatatii.

„Am epuizat toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulina in spitale, asa ca am decis sa declansam Mecanismul European de protectie civila, instrument creat pentru a rezolva astfel de situatii”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

In urma cu doua saptamani, Sorina Pintea declara ca 200 de fiole de imunoglobulina subcutanata pentru copii cu imunodeficiente primare urmeaza sa ajunga in tara la inceputul lunii martie, precizand ca zilnic se fac presiuni asupra producatorilor pentru livrarea acestor medicamente.

Mecanismul UE de protectie civila actioneaza impreuna cu finantarea UE in domeniul ajutorului umanitar pentru a raspunde necesitatilor care apar in urma unui conflict sau a unei catastrofe, potrivit informatiilor de pe site-ul UE.

In prezent, mecanismul include cele 28 de state membre ale UE, plus Islanda, Muntenegru si Norvegia. Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei este pe punctul de a-si reinnoi adeziunea. Turcia si Serbia se pregatesc sa devina membre ale mecanismului si au semnat de curand acorduri in acest sens. Ofertele de ajutor ale participantilor se adapteaza la nevoile tarii afectate.

Imunoglobulina este o substanta obtinuta din plasma sanguina umana. Aceasta plasma, in urma prelucarii, contine anticorpi care protejeaza organismul impotriva bolilor. Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1134 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004553 (s)