News Flash:

Institut oncologic de jumatate de miliard de lei la Timisoara? De unde vor veni banii

9 August 2015
1560 Vizualizari | 0 Comentarii
hol spital
Ministerul Sanatatii doreste construirea unui institut oncologic regional la Timisoara, care va costa aproximativ 500 de milioane de lei, cu fonduri europene pentru cladiri verzi, dar si de la bugetul de stat si din sponsorizari, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Oana Grigore.

La propunerea Minsiterului Sanatatii, Consiliul interministerial de avizare lucrari publice de interes national si locuinte a avizat demararea lucrarilor de constructie a Institutului Regional de Oncologie Timisoara.

Institutul, a carui infiintare a fost aprobata prin hotarare de Guvern din 2009, va fi amplasat la marginea orasului Timisoara, pe o suprafata de 5,5 hectare, aflata in proprietatea Ministerului Sanatatii, prin Directia de Sanatate Publica (DSP) Timis.

In aceasta zona a fost demarata, inca din anul 1994, construirea unui spital municipal, proiectul fiind abandonat dupa ridicarea unei parti din ziduri.

Purtatorul de cuvant al MS, Oana Grigore, a precizat ca institutul va fi dotat cu echipamente de ultima generatie si cu un heliport. Valoarea constructiei si dotarii unitatii se ridica la 500 de milioane de lei, bani pe care MS intentioneaza sa ii obtina in cea mai mare parte din fonduri europene, dar si de la bugetul de stat si din sponsorizari.

Constructia ar putea incepe anul viitor, in functie de accesarea fondurilor, iar durata lucrarilor va fi de cel putin trei ani, a mai aratat Grigore.

"Timisoara nu a fost inclusa pe lista centrelor in care se vor construi spitale regionale de urgenta cu finantare europeana ca in cazul oraselor Iasi, Cluj si Craiova. Mai mult, spre deosebire de alte centre universitare medicale traditionale (Bucuresti, Cluj, Iasi), Timisoara nu dispune de un institut regional de oncologie.

Ca urmare, era imperios necesar dezvoltarea unui astfel de obiectiv si in aceasta regiune. Finantarea constructiei va fi asigurata din mai multe surse de finantare, inclusiv fonduri europene destinate construirii de cladiri verzi", a declarat prof. dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, citat intr-un comunicat al institutiei.

Ministerul Sanatatii are in vedere dezvoltarea unui institut oncologic in zona Banatului inca din anul 2009 cand a propus infiintatrea acestuia prin HG.

In anul 2012, Ministerul Sanatatii a realizat studiul de prefezabilitate si studiul de Fezabilitate pentru Institutul Regional de Oncologie Timisoara, documente in care sunt propuse solutiile concrete de preluare a unei parti din constructia existenta si dezvoltarea acesteia intr-un obiectiv modern si complex. Institutul va include servicii ambulatorii, de spitalizare de zi, spitalizare continua si paliatie, precum si spatii dedicate activitatii didactice.

In Romania, sunt depistate anual 78.800 cazuri noi de cancer, aceasta boala fiind a doua cauza de mortalitate dupa bolile cardiovasculare. Timisoara si zona de vest a Romaniei au o rata a afectiunilor oncologice peste media nationala.

timisoara ministerului sanatatii iasi cluj craiova
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1121 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004934 (s)