News Flash:

Impozite mai mari la Timisoara, din 2022 din cauza lui Raul Ambrus, renegat de PNL si „adoptat” de USR

27 Octombrie 2021
387 Vizualizari | 0 Comentarii
Timisoara

USR si-a mai gasit un „membru” in Consiliul Local Timisoara. Este vorba despre Raul Ambrus, renegat de PNL si „luat in brate” de administratia Fritz, care le-a dat celor din USR votul necesar sa mareasca impozitele locale pentru anul 2022. De doua ori. Timisorenii vor plati cu 20% mai mult impozitul pe locuinta de anul viitor. Creste si cel pentru cladirile nerezidentiale.
 
E oficial! Timisorenii platesc, de anul viitor, impozite mai mari. Pentru „servicii de calitate”, asa cum a anuntat primarul Timisoarei, se mareste impozitul pe cladirile rezidentiale, dar si cel pentru cladirile nerezidentiale. Practic, impozitul pe locuinta creste cu 20%, iar persoanele fizice care au in proprietate cladiri nerezidentiale, adica imobile folosite pentru activitati economice, vor avea de platit un impozit de trei ori mai mare, prin aplicarea cotei de 1,95, crescuta de la 0,6 cat era anul acesta. Se ajunge la o egalitate intre persoanele fizice si cele juridice care folosesc imobilele in alt scop decat cel de locuit.

„Vrem sa modificam nivelul de impozitul pe cladire, sa ajungem la nivelul Brasovului, Clujului, Bucurestiului, sa fim sub nivelul de la Arad, Constanta. Pentru un apartament cred ca sunt costuri de 1 leu sau 2 lei lunar si sunt chiar suportabile. Asta e prima propunere care va aduce un plus in buget de circa 5 milioane de lei. (…)

Exista de multi ani o diferenta intre firme si persoane fizice pentru cladirile nerezidentiale, desi destinatia cladirii este aceeasi. Vorbim despre 3.500 de timisoreni care sunt proprietari de cladiri nerezidentiale. Propunerea este sa echilibram sau sa modificam impozitul pentru toate cladirile nerezidentiale, sa fie aceeasi cota de impozitare, indiferent cine este proprietarul. Vorbim de mai putin de 1% din populatie (…), 15 milioane de lei”, le-a explicat primarul Dominic Fritz consilierilor locali.

Raul Ambrus, de partea USR
Mai multi alesi au venit cu amendamente, incercand sa opreasca scumpirea impozitelor, dar au fost picate toate, mai putin trei. Primul aprobat (in unanimitate – n.r.) a fost propus de liberalul Raul Ambrus (propus pentru excludere din PNL – n.r.), se referea la acordarea bonificatiei de 10% pentru firmele care isi platesc impozitul integral pana la 31 martie, facilitate care s-a acordat in 2021 la propunerea PNL.

Paula Romoceanu de la USR le-a cerut alesilor sa voteze doua amendamente: pentru scutirea de la plata impozitelor auto pentru revolutionari si pentru scutirea de la plata impozitelor pe cladiri celor care au facut lucrari de interventie pentru cresterea performantei energetice, timp de cinci ani. Si aceste amendamente au trecut.

Au mai venit cu propuneri si Radu Toanca de la PSD, dar si Roxana Iliescu de la Pro Romania, cea din urma dorind ca impozitul pe cladiri nerezidentiale pentru persoanele fizice sa nu sufere modificari. Si viceprimarul Cosmin Tabara a propus reducerea impozitului la persoanele juridice care detin cladiri nerezidentiale. Au picat insa la un vot, dupa ce consilierul propus pentru excludere din PNL, Raul Ambrus, a votat ca partidul condus la nivel judetean de primarul Dominic Fritz (USR). PNL, PSD si Pro Romania au votat in tandem.

S-a votat de doua ori
Proiectul de hotarare in integralitate a fost votat de doua ori. Prima data online pe platforma Zoom, dar doar vreo 20 de consilieri au reusit sa-si exprime optiunea. S-a tras linie si s-au adunat numai 12 voturi „pentru”, astfel ca s-a decis reluarea procedurii. Unii alesi au invocat probleme tehnice, dar nu in timpul votului, ci la final, exceptie facand Rodica Militaru (USR), care s-a plans ca i-a picat conexiunea la internet.

„Sa se consemneze in procesul-verbal ca, pana nu s-a anuntat rezultatul votului, nu a acuzat nimeni probleme de sistem”, a atras atentia Adrian Lulciuc (PNL).

A doua oara s-a votat verbal, iar presedintele de sedinta, Razvan Negrisanu (USR), a reusit sa numere 14 voturi „pentru”: 13 de la USR si unul de la Raul Ambrus. Radu Toanca de la PSD nu a votat deloc. A fost sunat de Negrisanu in timpul procedurii, dar nu a raspuns, iar dupa ce s-a tras linie a luat cuvantul.

„Efectiv va bateti joc de acest consiliu local, noi o sa contestam acest vot la prefectura. Nu ne putem juca, a aparut pe tot internetul 12 la 10, a fost fotografia momentului. Puteati sa aveti bunul simt si sa lasati la suplimentare acest proiect. Si eu pot sa zic acum ca nu am avut semnal, reluam a treia oara?”, a intrebat Toanca, moment in care i s-a raspuns ca poate sa faca ce vrea.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1293 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008339 (s)