News Flash:

Biciclistii vor avea voie prin centrul Timisoarei, la sapte luni de cand USR a anuntat ca elimina amenzile

25 Octombrie 2021
415 Vizualizari | 0 Comentarii
bicicleta

Biciclistii scapa de interdictia din zona centrala a Timisoarei, dar se intampla la mai bine de sapte luni de cand USR Timis a anuntat ca ridica restrictiile impuse de fosta administratie condusa de Nicolae Robu. Dar numai daca sunt de acord si consilierii locali, care vor trebui sa voteze, marti, ridicarea interdictiei.
 
Reprezentantii USR Timis anuntau inca din luna martie ca biciclistii vor reveni pe vehiculele pe doua roti in centrul Timisoarei.

„Eliminam amenzile abuzive pentru cei care circula pe doua roti prin centrul Timisoarei! In 2013 si apoi in 2017, fostul primar si administratia liberala au adoptat doua Hotarari de Consiliu Local (HCL) absurde, care prevad amenzi mari (peste cele din Codul Rutier!) pentru folosirea oricaror mijloace de locomotie nemotorizata in zona centrala. In baza acestor Hotarari, sute de timisoreni au fost amendati in ultimii ani. Prin colegii nostri consilieri Ana Munteanu, Dan Resitnec si Ovidiu Merean am depus un proiect de anulare a acestor HCL-uri, un prim pas spre intoarcerea la normalitate si spre un oras in care toti cetatenii sunt tratati cu respect”, transmitea in 15 martie USR Timis.

Consilierii locali USR spuneau, la acea vreme, ca proiectul va parcurge toti pasii prevazuti de legea transparentei, dar nu s-a mai auzit nimic de el pana in luna august, cand tot USR anunta, din nou, ca deschide centrul Timisoarei pentru biciclisti si ca proiectul poate fi analizat pe site-ul primariei. Atunci s-a facut si o intalnire cu cativa timisoreni care se deplaseaza pe doua roti si au rezultat cateva propuneri:

„permiterea tranzitului zonei centrale la o viteza scazuta, de 5 sau 10 km/h si realizarea unor semnalizari in concordanta;
limitarea accesului in zonele aglomerate (Piata Operei si strazile Alba-Iulia, Vasile Alecsandri, Florimund de Mercy, precum si bucata din str. Eugeniu de Savoya delimitata de aceste doua strazi din urma) seara (intre orele 18-22), exclusiv pe perioada vremii bune (lunile mai-septembrie); in restul timpului pedalatul cu viteza scazuta este si aici aplicabil”.
Au reusit sapte luni mai tarziu
Proiectul a aparut ceva mai tarziu pe site-ul primariei, dar antedatat, asa cum se practica si pe timpul fostei administratii. Si abia acum ajunge in consiliul local, sapte luni mai tarziu de la anuntul initial al USR.

Consilierii locali sunt pusi sa revoce, de fapt, HCL 428/2013, prin care „se interzice circulatia pe biciclete in Piata Victoriei si strada Alba Iulia din Municipiul Timisoara in perioada 01.05 – 31.10 a fiecarui an, in intervalul orar 18:00 – 22:00, fara avizul Comisiei de Circulatie din cadrul Primariei Municipiului Timisoara”, dar si o hotarare de consiliu local din 2017 (nr. 266 – n.r.) care interzicea biciclistii pe multe alte strazi din Cetate.

„Ambele reglementari prevad anumite restrictii privind circulatia bicicletelor, tricicletelor, monocicletelor, trotinetelor, skateboard‐urilor, hoverboard‐urilor, segway‐ urilor, rolelor etc. in zona centrala a Municipiului Timisoara, respectiv in Piata Victoriei, Piata Libertatii, Piata Sfantul Gheorghe, Piata Unirii, str. Alba‐Iulia, str. Vasile Alecsandri, str. Marasesti (pe tronsonul cuprins intre str. Gheorghe Lazar si str. Gheorghe Dima) str. Eugeniu de Savoya, str. Gheorghe Lazar (pe tronsonul cuprins intre str. Emanoil Ungureanu si Piata Unirii), str. Florimund Mercy, str. Enrico Caruso, str. General Praporgescu.

Zona mai sus mentionata a fost destinata circulatiei pietonale, fiind impuse restrictii de circulatie a vehiculelor cu avizul Comisiei de Circulatie din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, stabilite prin indicatoare rutiere, in conformitate cu OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si a HG nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002”, scrie in raportul ce insoteste proiectul de hotarare.

Reprezentantii PMT spun ca oricum Codul Rutier reglementeaza faptul ca persoanele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau impingerii cu mana, cele care se deplaseaza pe patine sau dispozitive cu role fara mijloace de autopropulsie, precum si cele care conduc vehicule a caror viteza maxima prin constructie nu depaseste 6 km/h si sunt echipate cu un motor electric sunt asimilate pietonilor.

Respectarea principiului legalitatii si evitarea paralelismelor legislative
„Prin adoptarea hotararii se urmareste respectarea principiului legalitatii si evitarea paralelismelor legislative, in conditiile in care zona centrala a Municipiului Timisoara, respectiv Piata Victoriei, Piata Libertatii, Piata Sfantul Gheorghe, Piata Unirii, str. Alba‐Iulia, str. Vasile Alecsandri, str. Marasesti (pe tronsonul cuprins intre str. Gheorghe Lazar si str. Gheorghe Dima) str. Eugeniu de Savoya, str. Gheorghe Lazar (pe tronsonul cuprins intre str. Emanoil Ungureanu si Piata Unirii), str. Florimund Mercy, str. Enrico Caruso, str. General Praporgescu este destinata circulatiei pietonale, fiind reglementate restrictii de circulatie a vehiculelor”, explica reprezentantii primariei si ai Politiei Locale in referatul proiectului de hotarare.

Propunerile celor de la USR cu privire la viteza si limitarea accesului in zonele aglomerate vor fi luate cel mai probabil de Comisia de circulatie de la nivelul Primariei Timisoara.

Va reamintim, conform unei decizii luate de Comisia de Circulatie inca din septembrie 2015, accesul bicicletelor a fost interzis total in Cetate. Biciclistii erau pusi sa mearga pe langa mijloacele de transport pe doua roti atat in Piata Victoriei, cat si pe str. Alba Iulia si pe celelalte strazi pietonale din Cetate.

Doi ani mai tarziu, in iulie 2017, administratia Robu a decis sa fie interzisi prin centru si cei care se dau cu rolele, cu trotinetele, cu segway-urile sau hoverboardurile. In acest caz a fost emisa o hotarare de consiliu local (HCL 266/2017), hotarare care modifica, de fapt, HCL 371/2007 privind constatarea si sanctionarea contraventiilor pe teritoriul Municipiului Timisoara.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1273 (s) | 32 queries | Mysql time :0.013487 (s)