News Flash:

De ce s-a prabusit podul din judetul Neamt? Au fost deschise doua dosare penale

10 Iunie 2022
578 Vizualizari | 0 Comentarii
De ce s a prabusit podul din judetul Neamt

Dupa prabusirea podului peste Siret de la Lutca, eveniment care se putea solda cu o tragedie de proportii, apar intrebari esentiale: cine se face vinovat de calitatea slaba a lucrarii, dar si de faptul ca a fost redeschisa circulatia pe pod fara sa fie facuta receptia lucrarilor? Serviciul de investigare a criminalitatii economice din cadrul IPJ Neamt cerceteaza un posibil abuz in serviciu, iar un alt dosar penal a fost deschis pentru vatamare corporala din culpa.

8 milioane de lei, bani publici, s-au cheltuit pentru reabilitarea acestui pod care dupa doar jumamate de an s-a prabusit in timp ce era traversat de masini. S-a intamplat joi, in judetul Neamt. Cei doi soferi aflati pe pod in momentul incidentului au scapat cu rani usoare, insa o turma de 20 de oi si-a gasit sfarsitul sub constructia distrusa. Podul peste Siret se afla sub administarea Consiliului Judetean Neamt, condus de social-democratul Ionel Arsene. A fost modernizat si dat in folosinta in noiembrie anul trecut, fara ca lucrarile sa fie finalizate. 

„A inceput sa bubuie, de 4 ori a bubuit. Foarte tare s-a auzit zgomotul. Extraordinar de puternic. Am zis ca poate-i un avion, vreo bomba ceva”, a povestit un localnic.

Ce povesteste unul dintre soferii care se aflau pe pod
Un camion incarcat cu nisip si o autoutilitara traversau podul in momentul in care aceasta s-a prabusit. Unul dintre soferi a ramas blocat in vehiculul avariat. Celalalt a scapat si a apucat sa ceara ajutor.

- Eram acolo sus si deodata a venit la vale si mi-am dat seama ca se rupe podul, a povestit acesta.

- Cum ati reactionat?

- Ce sa fac?! Am iesit din masina. Si l-am ajutat pe celalalt sofer sa iasa.

- El este ranit?

- Are o rana la urechea stanga.

- Dvs. sunteti bine?

- Doar asa, julituri mici, dar in rest sunt ok, le-a spus reporterilor soferul de pe autoutilitara.

Soferul pe care l-a ajutat sa iasa din camion are 56 de ani si a fost dus la spital de echipajele medicale sosite la locul evenimentului.

Podul s-a prabusit peste o turma de 20 de oi. Oficilitatile spun ca nu au mai existat alte victime.

„Am solicitat totusi prezenta echipelor de la Bacau si Neamt pentru a cerceta mai multe locuri, ca sa nu avem alte surprize”, a declarat Adrian Nita, prefectul judetului Neamt.

Ce ar fi putut cauza prabusirea podului de la Lutca
Specialistii spun ca sunt necesare investigatii amanuntite pentru stabilirea cauzelor care au dus la prabusirea podului. „Nu s-a rupt numai suprastructura, s-au rupt si elementele de sustinere, pilonii. Am vazut ca ruperea s-a produs sub trafic. Mai poate fi o cauza, si anume vibratiile, amplitudinile excesive ale vibratiilor, care sa fi condus, de asemenea, la ruperea hobanelor mai intai si apoi a structurii, la caderea suprastructurii”, a explicat conf. dr. ing. Ionut Racanel, de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.

„In mod evident, acolo s-au facut greseli. Reabilitarea a fost facuta in urma cu cateva luni. Cred ca ancheta va scoate in evidenta fiecare vinovat pentru acest accident care putea sa se transforme intr-o tragedie”, a spus la Digi24 ministrul transporturilor, social-democratul Sorin Grindeanu. „Se fac expertize si este o echipa de receptie, se fac teste, care sunt conform normativelor, care sunt date de lege pana la urma si care trebuie sa fie respectate, deci aici lucrurile sunt clare, date de normative, si nu poti sa infloresti”, a explicat vicepremierul.

Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii au transmis ca obiectivul de investitii nu a fost finalizat, intrucat nu a fost transmis procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor. „Lucrarile la acest pod nu sunt finalizate si receptionate, asadar, obiectivul nu putea fi dat in folosinta”, a comunicat ministerul condus de Cseke Attila.

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Neamt, Ionel Arsene, a precizat intr-o postare pe Facebook ca receptia nu a fost finalizata de catre institutia pe care o conduce, iar podul se afla inca in administrarea constructorului.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1382 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008595 (s)