News Flash:

Cum salvam pomii afectati de ingheturile tarzii – taieri si lucrari utile

26 Martie 2018
1092 Vizualizari | 0 Comentarii
pomi

Cum salvam pomii afectati de ingheturile tarzii – taieri si lucrari utile care pot fi efectuate in aceasta perioada pentru a nu pierde productia de fructe, sfaturi esentiale pentru pomicultori! Temperaturile scazute din ultimele zile au afectat grav unele specii pomicole in ciuda eforturilor fermierilor care au protejat livada prin ce metode au stiut. Daca totusi pomii au fost afectati de ger trebuie sa stiti ca acestia mai pot fi salvati prin unele taieri!

Daca livada a fost lovita de ger iar ati constatat ca mugurii sau ramurile au degerat, pe trunchi au aparut crapaturi sau rani, se fac se fac interventii diferite in functie de amploarea pagubelor.

Pierderile de muguri de rod prin inghet se determina prin efectuarea unei sectiuni in mugure si se observa tesuturile innegrite. In functie de numarul de muguri afectati se calculeaza procentul de pierderi si se normeaza intensitatea taierilor de fructificare din acel an. Chiar daca pierderile de muguri prin inghet ating 50 – 60 %, nu exista riscul pierderii totale a recoltei din acel an daca pomii sunt bine ingrijiti (hrana+apa+lumina) in perioada de vegetatie. In astfel de situatii taierile de normare se fac dupa inflorit si legarea fructelor cand se vede clar numarul de fructe.

Ce se intampla cu ramurile degerate

In cazul degerarii ramurilor, care se identifica prin brunificarea lemnului si a scoartei, se iau masuri in functie de gradul de afectare si varsta pomilor. La pomii tineri, se elimina partea afectata de inghet a ramurilor sau trunchiului pana la tesutul sanatos si din cresterile ulterioare se va reface coroana.

In cazul in care gerul si oscilatiile mari de temperatura au afectat trunchiul pomilor si ramurile de schelet manifestandu-se prin crapaturi ale scoartei (mai ales la baza pomului) se iau urmatoarele masuri: se dezinfecteaza rana cu solutie de piatra vanata 5 % si se unge apoi rana cu mastic, ceara de altoit sau amestec de balega cu lut pentru cicatrizare.

Atentie! Acelasi tratament se aplica si pomilor rosi de iepuri sau alte rozatoare. De retinut ca acest tratament se aplica imediat ce ati constatat aceste pagube, cel tarziu primavara devreme inainte ca pomii sa intre in vegetatie.

Tratamentele pomilor in caz de grindina

Pentru zonele cu caderi de grindina frecvente unde pomii sufera vatamari pe ramuri (crapaturi, raniri) si fructe (calitate depreciate) se fac tratamente imediate cu produse pe baza de cupru pentru cicatrizarea ranilor de pe ramuri iar pe fructe se impiedica patrunderea unor ciuperci ca monilioza sau putregai.


salvam pomii ger
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1158 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007270 (s)