News Flash:

Cum se cultiva lavanda - Sfaturi de la profesionisti

25 Martie 2018
1259 Vizualizari | 0 Comentarii
lavanda

Chiar daca la noi nu este inca o planta foarte populara, mirosul placut pe care il degaja si nuantele delicate ale florilor, care pornesc de la mov, albastru si merg pana la roz deschis, te pot determina sa iti doresti o gradina plina cu lavanda. Nu trebuie sa-ti faci griji in privinta ingrijirii ei intrucat nu este foarte pretentioasa.
De obicei, lavanda infloreste din iunie pana in septembrie. Crescand pe tulpini lungi si subtiri, care sunt miscate usor de vant, florile de lavanda raspandesc o aroma ametitoare. Frunzele sale verzi-argintii, lunguiete si usor zimtate, formeaza un decor minunat in gradina.

Ce presupune cultivarea lavandei
Toate soiurile de lavanda necesita soare din plin si un sol alcalin, cu pH 6,5 – 7,5, foarte bine drenat.  Pamantul pe care balteste apa nu ii este benefic.
De asemenea, lavanda nu tolereaza concurenta. Daca este plantata dens, nu va creste bine. Planta necesita si o buna circulatie a aerului.

Cele mai populare soiuri de lavanda
Lavandula Angustifolia. Ajunge la o inaltime de 70 cm in perioada de inflorire. Acesta poate fi plantata atat in tufe restranse, cat si ca gard viu. Acestui soi de lavanda ii merge bine intr-un climat destul de rece.

Lavandula stoechas (lavanda spaniola). Provine din tarile mediteraneene si arata impresionant. Florile ei sunt frumos parfumate, raspandind o aroma de canfor, si au o nuanta purpurie sau alba.

Lavandula dentata (Lavanda franceza). Aceasta raspandeste un miros delicat, ceva intre lavanda si rozmarin. Are frunze verzi-argintii si flori violet.

Cum se planteaza lavanda
Cea mai usoara metoda de inmultire a lavandei este prin intermediul butasilor, care se culeg in lunile aprilie-mai, sau din butasi lemnificati, care sunt culesi preponderent in perioada iunie-august.

Lavanda se poate cultiva primavara sau toamna. Specialistii recomanda cultivarea acesteia toamna, deoarece se permite astfel dezvoltarea butasilor peste iarna. Pentru a ajuta planta sa prinda radacini, cultivatorii de lavanda recomanda eliminarea florilor si a bobocilor. De asemenea, un alt factor important pentru inmultire este si umiditatea, care ar trebui mentinuta la circa 70-80%.

Pregatirea solului pentru cultivare implica mai multe proceduri specifice, precum arat, discuit, frezat si, optional, bilonarea – la fel ca in legumicultura.

Distanta optima de plantare a lavandei este 70-80 cm distanta intre plante si circa 1 metru intre randuri.

Daca se cultiva din seminte, de preferat este ca insamantarea sa se faca primavara, dupa ce pamantul s-a dezghetat, iar temperatura a trecut constant de 5 grade Celsius, intrucat temperatura trebuie sa permita germinarea semintelor de lavanda.

Lavanda este o specie cu rezistenta moderata la seceta, pe timpul verii fiind recomandata irigarea prin picurare. Din acest punct de vedere, lavanda se poate cultiva in conditii optime in zone cu precipitatii medii anuale intre 500-1.000 mm.

Lavanda este o planta care nu necesita ingrijire deosebita, fiind destul de rezistenta la seceta. Cu toate acestea, pentru a i se permite o dezvoltare corecta, este necesara tunderea tijelor florare, mai ales in perioada de inflorire.


mirosul lavandula lavandula dentata
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1114 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005471 (s)