News Flash:

Comisarul european pentru Interne, inaintea votului JAI: Vor fi discutii intense! Sper la o solutie in privinta Romaniei

8 Decembrie 2022
284 Vizualizari | 0 Comentarii
votului JAI

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat joi, inainte de Consiliul Schengen, unde se discuta despre aderarea Romaniei, Bulgariei si Croatiei la Schengen, ca se asteapta la o atmosfera „dinamica”, aluzie la negocieri intense, dar crede ca va exista o decizie in cele din urma.

„Cred vom avea o dinamica cu adevarat buna, nimic nu este clar inca, dar sper sa fie un rezultat pozitiv. Apreciez modul in care presedintia ceha a sprijinit acest dosar, astfel ca avem o oportunitate de extindere pentru prima oara dupa 11 ani, cu o cale clara atat pentru Romania, cat si pentru Bulgaria”, a declarat comisarul Ylva Johansson intrebata de jurnalisti ce sanse vede pentru Bulgaria, a carei candidatura la Schengen este respinsa deocamdata atat de Austria, cat si de Olanda.

Intrebata daca ar putea exista un consiliu extraordinar saptamana viitoare, pentru a prelungi aceste discutii, comisarul a exclus posibilitatea si a spus ca „azi este ziua, astazi este discutia si decizia, cu o dinamica si implicare importanta din partea statelor membre. Astazi este ziua pentru a rezolva subiectul si sper sa o facem”, a afirmat comisarul pentru afaceri interne.

„Vom discuta despre Schengen, este o ocazie foarte buna pentru extinderea Schengen, ma astept in aceasta privinta sa avem un consiliu foarte dinamic, cu multa implicare din partea statelor membre si va fi interesant sa vedem cum vom progresa”, a comentat comisarul.

Ea a spus ca se asteapta ca Zagrebul sa aiba sprijin deplin pentru aderarea la Schengen. „Sper ca vom reglementa si cazul Romaniei si Bulgariei”, a adaugat Johansson.

Intrebata daca se asteapta la un acord in cazul Romaniei si Bulgariei, ea a raspuns: „Da, dar este o chestiune asupra careia se discuta si cred ca e un moment dintr-acela cand e minunat sa iei parte la o asemenea dinamica si desigur, banuiesc ca vor fi discutii intense. Sper sa avem o decizie in privinta Romaniei si Bulgariei azi”.

„Speram sa avem discutii intense, dinamice si pozitive. Este pentru prima data din 2011 cand avem cu adevarat o oportunitate pentru ca Romania si Bulgaria sa adere la Schengen si sper ca vom avea o modalitate clara prin care ambele tari vor intra in Schengen. Ma astept la o decizie dinamica, dar cred ca avem o dinamica buna”, a mai spus comisarul pentru afaceri interne.

Intrebata despre temerile Austriei, ea a spus ca sunt intemeiate si este o problema pentru intregul spatiu Schengen, dar a aratat ca a prezentat un plan in privinta migratiei in urma cu trei zile si impreuna cu echipa ei a mers la Belgrad pentru a discuta si acolo, plus ca sunt planuri pentru a desfasura mii de agenti Frontex.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1252 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005582 (s)