News Flash:

Ce boala cumplita ii paste pe barbatii care au probleme cu somnul

21 Mai 2015
1514 Vizualizari | 1 Comentarii
insomnia
Problemele de somn sunt foarte raspandite in societatea moderna de astazi si pot provoca probleme serioase de sanatate.

Dupa ce au analizat timp de 5 ani starea de sanatate a barbatilor in varsta in functie de tiparele de somn, cercetatorii au ajuns la concluzia ca somnul insuficient dubleaza riscul de a suferi de cancer de prostata.

Echipa de oameni de stiinta coordonata de dr. Lara Sigurdardottir a analizat peste 2.000 de barbati cu varste cuprinse intre 67 si 96 de ani. Acestia au fost intrebati daca iau pastile pentru a adormi, daca au probleme sa adoarma, daca le este dificil sa adoarma la loc atunci cand se trezesc noaptea si daca se trezesc devreme si raman treji, scrie doctorulzilei.ro.

Niciunul dintre participanti nu suferea de cancer de prostata la inceputul studiului. Studiul a aratat ca 8,7% dintre barbati au relatat tulburari serioase ale somnului, iar 5,7% tulburari foarte grave ale somnului.

Cinci ani mai tarziu, 6,4% dintre participantii la studiu au fost diagnosticati cu cancer de prostata.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care sufereau de insomnie prezentau un risc sporit de a dezvolta cancer la prostata in comparatie cu cei care nu aveau probleme de somn.

Riscul crestea proportional cu gravitatea tulburarilor de somn, fiind de 1,6-2,1 ori mai mare decat in mod normal.

Cercetatorii au avut grija sa elimine posibilitatea ca problemele de somn sa fie provocate de cancerul de prostata nediagnosticat sau de glandele marite ale prostatei, ce provoaca dorinta de a urina in timpul noptii.

Oamenii de stiinta nu pot explica de ce lipsa somnului afecteaza riscul de a suferi de cancer de prostata.

„Cancerul de prostata este una dintre principalele probleme de sanatate ale barbatilor, iar tulburarile de somn sunt foarte raspandite. Daca rezultatele noastre vor fi confirmate de alte cercetari, somnul ar putea deveni o tinta pentru reducerea riscului de cancer de prostata”, a comentat dr. Sigurdardottir.

Studiul efectuat de cercetatorii de la University of Iceland din Reykjavik a fost publicat in jurnalul stiintific Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

somn sanatate
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1156 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005312 (s)