News Flash:

Ce trebuie sa stii despre albirea dintilor

20 Mai 2015
1238 Vizualizari | 0 Comentarii
dantura
Igiena corecta iti mentine dintii sanatosi timp indelungat. Dar daca obisnuiesti sa fumezi ori sa bei cafea, inevitabil dintii se vor colora, iar aspectul acestora va fi afectat. Cum poti avea o dantura ca in reclame, a explicat medicul stomatolog Alina Nedelcu, de la Clinica DentallPro din Bucuresti, pentru clicksanatate.ro.

Tratamentul de albire profesionala poate fi efectuat prin mai multe proceduri, spre exemplu albire mecanica, albire chimica sau albire cu aparatul laser.

Dupa consultul de specialitate efectuat de medicul dentist se stabileste tipul de tratament de albire indicat fiecarui pacient. De precizat este ca albirea chimica se recomanda atunci cand starea de sanatate a dintelui este buna.

Poate fi nevoie de mai multe sedinte

Pentru albirea dintilor patati, dentistul utilizeaza un agent de albire concentrat, nu inainte de a proteja gingiile cu o solutie speciala.

Se folosesc lampa de albire si laserul pentru rezultate mai rapide. Practic, albirea dintilor poate dura intre 15 si 60 de minute, in functie de cat de severa este colorarea danturii. Pacientul poate avea nevoie de mai multe sedinte de tratament pentru a ajunge la culoarea dorita, potrivit sursei citate.

Albirea cu aparatul laser are o eficienta mai mare, intrucat se utilizeaza un agent care contine peroxid de hidrogen si laserul, pentru accelerarea procesului de albire.

In cazul albirii mecanice, se foloseste profi-jetul, un aparat de profilaxie bazat pe bicarbonat de sodiu. Mai precis, medicul dentist aplica pasta speciala pe periuta de detartraj sau prin profi-jet sipulverizeaza solutia de bicarbonat de sodiu pe dinte, printr-o abraziune mecanica fina.

Cand este indicata albirea chimica

In cazul dintelui devitalizat, unde s-a scos nervul si, in timp, s-a produs colorarea lui, albirea chimica locala poate reface nuanta initiala.

Alta metoda recomandata pentru rezultatele bune este albirea chimica cu ajutorul unei lampi speciale.  Aceasta procedura consta intr-un kit de albire stabilit in functie de nuanta culorii dorite si fotopolimerizare cu lampa.

Albirea chimica confera albire de durata si se face fara durere, nefiind nevoie de anestezie.

Albirea pe cale chimica nu e indicata pe dinti cariati sau pe lucrari protetice ori pe dintii cu grad mare de ingalbenire, spre exemplu daca s-a urmat un tratament medicamentos cum ar fi tratamentul cu tetraciclina. De asemenea, nu se efectueaza albire chimica pe dintii cu sensibilitate dentara crescuta, pe dintii cu infectii, cu fisuri.

Laserul nu sensibilizeaza

Daca alegi sa-ti albesti dintii prin procedura de albire profesionala cu ajutorul laserului, trebuie sa stii ca exista diferente intre aceasta procedura si celelalte, amintite anterior.

Tratamentul cu laserul dureaza mai putin, in 20 de minute dintii de pe ambele arcade sunt albiti, indepartandu-se si cele mai dificile pete cauzate de consumul de cafea, tutun, vin rosu ori colorantii din alimente.

Dupa tratament, dintii nu manifesta sensibilitate la cald si la rece. Lumina emisa de laser este filtrata astfel incat caldura emanata sa nu irite pulpa dentara si sa nu dauneze tesutului moale, gingia.

Inlocuirea plombelor, dupa albirea danturii

Albirea profesionala este indicata doar in cazul dintilor sanatosi, nu pe dinti cu carii, nu pe dintii cu sensibilitate dentara accentuata, nu pe lucrari protectice, iar in cazul dintilor cu obturatii (plombe) colorate inlocuirea acestora se face ulterior. Daca exista in cavitatea bucala diferente majore de culoare, insemnand lucrari protetice, obturatii, dinti ingalbeniti se va face o evaluare de catre medic, care va indica sau nu tratamentul de albire.

Smaltul dentar nu are de suferit de pe urma procedurilor de albire. Sensibilitatea poate aparea in unele cazuri o zi sau doua, iar dintii nu sunt expusi cariilor dupa tratamentul de albire. Recomandarea pentru albire se face la un interval de un an sau doi dupa caz, in urma consultatiei de catre medicul stomatolog.

igiena dintii sanatosi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1148 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006584 (s)