News Flash:

Primul bebelus din Romania caruia i s-au implantat celule stem la doar 7 luni se simte bine

19 Mai 2015
1208 Vizualizari | 0 Comentarii
bebelus celule stem
Primul bebelus din Romania caruia i-au fost implantate celule stem la doar sapte luni, deoarece suferea, alaturi de fratele sau geaman, de cea mai severa forma de imunodeficienta congenitala, se simte bine, medicii din Timisoara considerand transplantul un succes.
Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Asociatia ”Daruieste Viata”, in urma cu peste cinci luni, la Spitalul de Copii ”Louis Turcanu”, unde functioneaza un centru de excelenta in tratarea leucemiilor si a altor tipuri de cancer din Romania, a avut loc primul transplant de celule stem unui bebelus de doar sapte luni, premiera constand in varsta precoce a pacientului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Gemenii Robert si Bogdan s-au nascut in luna martie 2014, aparent perfect sanatosi. La cateva luni, ambii baieti au inceput sa se simta rau. Initial, parintii au crezut ca este vorba despre o boala a copilariei, dar, pentru ca starea lor nu se imbunatatea, s-au dus cu ei la Spitalul de Copii din Timisoara. Aici medicii au constatat ca sistemul lor imunitar era aproape de zero din cauza unei boli genetice, extrem de grave: amandoi sufereau de cea mai severa forma de imunodeficienta congenitala”, se arata in comunicat.
Medicii au decis ca gemenii au nevoie de un transplant de celule stem in doua-trei luni, altfel nu exista sanse de supravietuire.
"Medicii mi-au spus de la inceput ca sansele de supravietuire sunt minime. Transplantul s-a putut face la Spitalul de Urgenta pentru Copii «Louis Turcanu», acolo unde ma internasem cu cei mici. Existau camere sterile, asa ca riscul de infectii era redus. Transplantul s-a facut de la un donator german, pentru ca fratele mai mare al gemenilor, in varsta de sase ani, nu era compatibil”, a povestit mama copiilor.
Bogdan, unul dintre gemeni, a pierdut lupta cu viata la doua luni dupa transplant, insa Robert, fratele sau, a fost mai puternic si la mai bine de cinci luni de la transplant, impreuna cu parintii si fratele mai mare, se bucura acum de viata.
”Spre deosebire de ceilalti copii de varsta lui, momentan, Robert nu poate iesi la joaca in parc si nu ii sunt permise vizitele persoanelor din afara. Cu toate acestea, este un copil foarte activ si vessel”, se mai arata in comunicat.

celule stem louis turcanu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1248 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006572 (s)