News Flash:

Cele mai frecvente cauze ale oboselii. Trebuie neaparat sa stii asta

20 Mai 2015
1265 Vizualizari | 0 Comentarii
oboseala
Nici nu incepe bine ziua ca deja te gandesti la cum sa ajungi mai repede in pat? Daca raspunsul este da, atunci cel mai probabil lipsa de energie este problema numarul 1 in cazul tau. Iar moleseala, oboseala continua si incapacitatea de a te concentra sunt, de  cele mai multe ori, rezultate ale unor factori de risc pe care ii putem controla usor, printre acestia numarandu-se tocmai alimentatia corecta.

Insa, nu doar regimul alimentar este cel care iti poate influenta nivelul de energie, ci si anumite deficiente si schimbari in tabloul hormonal, dupa cum vei afla in randurile ce urmeaza.

Prima pe lista – lipsa de vitamine si minerale

Nivelurile scazute de vitamina D si B12 sunt vinovate de lipsa de energie, anxietate si slabiciune musculara, sunt de parere specialistii in nutritie. Majoritatea oamenilor sufera de o deficienta de vitamina D, in special din cauza faptului ca nu se expun inteligent la razele soarelui si pentru ca aceasta vitamina nu poate fi absorbita in cantitati mari doar prin dieta.

De aceea, este necesara administrarea de suplimente naturale cu vitamina D  daca observi ca te simti din ce in ce mai obosit fara o justificare anume si, in cazul femeilor la varsta reproductiva, acest lucru este si mai important, deoarece lipsa vitaminei D poate duce, de asemenea, la incapacitatea de a asimila fierul din alimente, favorizand astfel aparitia anemiei.

Cea mai sigura metoda prin care iti poti da seama ca suferi de o carenta vitaminica este vizita la cabinetul medicului specialist, care va efectua un test de sange pentru a determina valorile de minerale si vitamine din organism. Doza zilnica recomandata de vitamina D este, pentru adulti, de 1.000 - 2.000 unitati internationale.

Si deprimat, si obosit

Cercetarile in domeniu sugereaza ca un alt vinovat pentru starea de oboseala poate fi chiar...propriul creier. Mai exact, emotiile si gandurile negative cu care ne inconjuram ne influenteaza in asa fel mintea si organismul incat ne simtim lipsiti de vlaga si fara chef de nimic.

O solutie in combaterea depresiei si, implicit, a oboselii este, dupa parerea expertilor, efectuarea exercitiilor fizice zilnice de aerobic, cel putin 30 de minute, deoarece astfel sunt eliberate endorfinele sau asa-numitele  molecule ale fericirii, care ne ajuta sa fim mai optimisti si mai increzatori in fortele proprii.

Daca nici miscarea, nici dieta nu te ajuta sa redevii “iepurasul” energic de altadata, poate ar trebui sa iei in considerare tratamentul medicamentos, bineinteles, recomandat de medicul specialist. In astfel de cazuri, este indicata administrarea de inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), medicamente care ajuta la tratarea depresiei si a starilor emotionale negative, cu implicatii de ordin fizic, cum este oboseala, lipsa fortei musculare, durerile osoase etc.

Alte solutii pentru a scapa de depresie sunt psihoterapia, utilizarea unei cutii special destinate sau “simulator de rasarit”, care poate ameliora simptomele sau, de ce nu , plimbarile in aer liber, yoga sau meditatia.

Hormonii, vinovati si de aceasta data

Cate boli, atatea niveluri scazute ori prea crescute de hormoni! Acesti “bau-bau” ai sanatatii nu se lasa mai prejos si ne ameninta buna-dispozitie, pe langa faptul ca pot influenta aparitia cancerului mamar, acneei, celulitei, varicelor si a tuturor relelor care se pot abate asupra bietei femei.

Astfel, in momentul in care suntem stresati de munca, de lipsa de afectivitate a partenerului ori de vecinul care muta mobila sambata la prima ora, nivelul de hormoni al caror singur scop este sa ne faca ziua mai buna scade in mod subit, aparand astfel o reactie complet pe de-a-n-doaselea a corpului, in sensul ca ne vor slei de energie si vor diminua in doar cateva momente ultimele rezerve de concentrare si forta de a duce ceva la bun sfarsit.

Mare grija, insa, pentru ca stresul pe termen lung poate duce la o dezechilibru major si ireversibil din partea glandelor suprarenale, care nu mai sunt capabile sa tina sub control secretia de cortizol, hormonul stresului si astfel apar simptomele de oboseala cronica, conditie numita si sindromul de epuizare a suprarenalelor, boala secolului XXI.

Cateva solutii pentru a preintampina astfel de situatii constau in practicarea meditatiei, care are efect de reducere a productiei de cortizol, administrarea de vitamina B5 si vitamina C, care sustin functiile suprarenale, si exercitiile fizice zilnice.

In ceea ce priveste factorii de natura alimentara, cafeaua pune cele mai multe probleme, desi ar trebui sa fie tocmai cea care ne scapa de somnolenta si de starea de lene. Bonnie Taub-Dix, un dietetician de succes in New York, sustine  ca acest lichid nelipsit din canile somnorosilor – cafeaua – poate avea efecte negative pentru organism, cum este deshidratarea, unul din principalii factori ai aparitiei oboselii. De aceea, este important sa preveniti aceaste lipsuri prin consumul a cel putin 8 pahare de apa pe zi sau chiar mai mult, daca urmati o dieta bogata in fibre, recunoscute pentru capacitatea lor de a absorbi apa din tesuturi.

Nici sensibilitatea alimentara nu este de ocolit, in special in cazurile de intoleranta la lactoza de exemplu, care pot cauza diaree, deci deshidratare si oboseala. Alimentele procesate atat de consumate, din pacate, in aceste vremuri sunt vinovate de din ce  in ce mai multe cazuri de alergii alimentare, intre care se numara si cea la produsele cu gluten, care poate agrava simptomele.

 Afectiuni ascunse cu impact puternic asupra nivelului de energie

Atunci cand nici unul din factorii enumerati mai sus nu par sa fie la originea starii de oboseala, este recomandat sa consulti un medic pentru ca este posibil sa suferi de fibromialgie, o afectiune care se manifesta frecvent prin oboseala cronica, dureri musculare, insomnii si lipsa concentrarii.

De multe ori, din pacate, aceasta problema poate degenera si poate duce la hipotiroidism, o boala pe cat de rara, pe atat de grava, care afecteaza circa 10% din femeile romance cu varsta de peste 65 de ani. Tocmai din aceasta cauza este recomandata vizita la medic, pentru ca simptomele nu sunt intotdeauna evidente si pot fi usor confundate cu alte afectiuni. Dintre acestea putem aminti: starea de slabiciune, cresterea in greutate, depresia, sensibilitatea la frig, gandire greoaie, dereglarile menstruale si, nu in ultimul rand, subiectul abordat de noi – oboseala prelungita.

O alta cauza a starii de oboseala poate fi apneea obstructiva de somn, o tulburare a respiratiei in timpul somnului, cauzata de ocluzii ale cailor respiratorii superioare, care determina pauze in respiratie si sforait zgomotos, ce pot afecta calitatea somnului, atat a persoanei in cauza cat si a celor din jur. Daca ti se pune acest diagnostic, cel mai probabil tratamentul va consta in evaluarea ciclului de somn intr-o clinica specializata de somnologie, care va stabili cu exactitate care sunt cauzele si manifestarile acestei probleme. 

In cazurile mai putin grave, schimbarea pozitiei de dormit, administrarea anumitor medicamente sau folosirea unei masti speciale, atasata la un aparat care furnizeaza o presiune optima pentru a mentine caile respiratorii deschise, pot ameliora simptomele apneei in somn si astfel se asigura o respiratie normala pe tot timpul noptii.

energie oboseala continua
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1171 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006436 (s)