News Flash:

Colterm, „piatra legata de gatul orasului”. Dominic Fritz: Primaria nu are datoria de a salva societatea de termoficare

15 Martie 2022
362 Vizualizari | 0 Comentarii
Colterm

Situatia pare sa se inrautateasca de la o zi la alta pentru compania locala de termoficare a Timisoarei. Primarul Dominic Fritz declara vehement ca primaria nu are datoria de a salva Colterm. Achizitionarea certificatelor verzi este exclusiv problema Colterm, spune acesta.

Situatia pare sa se inrautateasca de la o zi la alta pentru compania locala de termoficare a Timisoarei. Printre ultimele dezbateri asupra situatiei in care se afla Colterm, in sfera publica a fost discutat subiectul certificatelor pentru emisiile din 2021.

Consilierul Local Adrian Lulciuc acuza inactiunea Primariei Municipiului Timisoara in legatura cu situatia disperata in care se gaseste Colterm, situatie care doar se va agrava daca cele 188.624 de certificate verzi nu vor fi achizitionate.

„E ultima strigare pentru achizitionarea certificatelor pentru emisiile de CO2 pe anul 2021. Companiile de termoficare responsabile din tara au inceput deja sa achizitioneze certificatele pentru emisiile de CO2 pentru anul precedent. Este cazul Oradei, care a contractat deja aproape 50.000 din cele 280.000. Ce face Primaria Timisoara si Colterm? Inca nimic”, spunea Lulciuc in urma cu cateva zile.

Certificatele de anul acesta costa aproximativ 11,2 milioane de euro, in conditiile in care nu a fost platita nici amenda primita la ultima abatere a societatii de la prevederile europene. Amenda din 2021 ar insuma cca. 21 de milioane de euro, iar motivul sanctiunii este tocmai neachizitionarea certificatelor verzi necesare anului precedent.

Apelul la actiune ramane fara ecou. Primarul Dominic Fritz vrea sa stabileasca o granita clara a atributiilor pe care le are PMT, dar si a responsabilitatilor. Problemele Colterm, spune acesta, nu trebuie rezolvate de primarie. Institutia nu este responsabila de achizitionarea certificatelor si nu este pasibila nici de amenda.

„Noi, ca oras, nu suntem pasibili de nicio amenda. Colterm este. Da, orasul este actionarul, dar Colterm este o societate care este ea insasi in insolventa, nu Timisoara. Trebuie sa terminam cu aceasta dependenta, care devine o piatra legata de gat a orasului. Noi, ca oras, am dat peste limita legala doar ca sa mentinem activitatea. Noi, ca oras, nu putem fi responsabili de obligatiile companiei. Exista multa dezinformare. Nu e obligatia primariei sa ia certificate verzi, ci a Coltermului. Noi, ca primarie, vrem sa aparam societatea timisoreana de problemele Colterm”, transmite ferm primarul.

In 2020, Colterm a cumparat certificatele verzi de la o firma din Bucuresti, cu 19,7 milioane de lei. Societatea avea nevoie de 170.000 de astfel de certificate, iar singura firma interesata sa i le vanda a fost TDR Energy SRL. Primaria a garantat pentru rate, asa ca alesii locali au aprobat un grafic de plati si au fost de acord cu „preluarea datoriei Colterm in cazul neachitarii la termenele stabilite a sumelor datorate”. In 2019, certificatele EUA au costat 27,2 milioane de lei si au venit de la Termoficare SA Oradea. In 2018, acestea au costat 16 milioane de lei si au venit tot de la Oradea.

Edilul sustine ca ceea ce a stat in puterea legala a primariei s-a facut. Acesta plaseaza criza energetica in context national si european. Alesul local atrage atentia asupra nevoii de implicare centrala. Resursele si posibilitatile orasului sunt limitate.

„Eu mi-am asumat sa dublez pretul gigacaloriei ca sa mentinem productia de caldura din oras. Problemele Colterm nu pot fi rezolvate doar din bugetul local. Eu am asteptarea ca aceasta companie sa gaseasca aceste solutii. Vom vedea daca Uniunea Europeana isi asuma, in acest context, continuarea acestei scheme. Vom vedea daca la nivelul Uniunii Europene acest mecanism al certificatelor verzi, care e profund viciat, ramane. Vom avea in urmatoarele luni problema de a nu mai avea o baza legala pe care sa oferim bani la Colterm”, mai declara Dominic Fritz.

De la inceputul anului si pana in luna februarie, Colterm a primit un sprijin financiar de 60 de milioane de lei, dintre care 15 milioane au provenit de la Guvern.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1268 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005844 (s)