News Flash:

Codul Penal, in linie dreapta la Comisia Iordache: Condamnatii sub 10 de inchisoare pot fi eliberati daca au executat jumatate din pedeapsa/ Confiscarea averii nu se mai aplica pentru spalarea de bani/ Abuzul in serviciu, amanat

28 Iunie 2018
765 Vizualizari | 0 Comentarii
florin iordache3

Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei, condusa de Florin Iordache, a inceput joi dezbaterile si votul asupra modificarilor aduse Codului penal.
UPDATE 14.20 Confiscarea averii nu se mai aplica pentru spalarea de bani, prevedere eliminata din Codul penal

Comisia pentru legile Justitiei a eliminat, joi, prevederile din Codul penal potrivit carora se putea dispune confiscarea averilor pentru infractiuni precum spalarea de bani sau constituirea de grup infractional organizat.

"Sunt supuse confiscarii si alte bunuri decat cele mentionate la art. 112, in cazul in care persoana este condamnata pentru comiterea uneia dintre urmatoarele infractiuni, daca fapta este susceptibila sa ii procure un folos material si pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de 4 ani sau mai mare: d) infractiunea de spalare a banilor; si g) constituirea unui grup infractional organizat", aratau prevederile articolului 112 al Codului penal, abrogate de comisia speciala condusa de Florin Iordache.


Un alt amendament adoptat de forul de specialitate la articolul 112 prevede: "Confiscarea extinsa se dispune daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: a) valoarea bunurilor dobandite de persoana condamnata, intr-o perioada de 5 ani inainte si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instantei, depaseste in mod vadit veniturile obtinute de aceasta in mod licit; b) din probele administrate rezulta ca bunurile provin din activitati infractionale de natura celor prevazute la alin. (1)."

In forma actuala, articolul 112 stipuleaza: "Confiscarea extinsa se dispune daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: a) valoarea bunurilor dobandite de persoana condamnata, intr-o perioada de 5 ani inainte si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instantei, depaseste in mod vadit veniturile obtinute de aceasta in mod licit;b) instanta are convingerea ca bunurile respective provin din activitati infractionale de natura celor prevazute la alin. (1)."

 

UPDATE 14.10 Comisie: Condamnatii sub 10 de inchisoare pot fi eliberati daca au executat jumatate din pedeapsa

Comisia Iordache a adoptat joi un amendament potrivit caruia persoanele condamnate la mai putin de 10 ani de inchisoare pot fi eliberate conditionat, daca au executat jumatate din pedeapsa, iar condamnatii care au peste 60 de ani pot fi eliberati daca au efectuat o treime de pedeapsa.

"Liberarea conditionata in cazul inchisorii poate fi dispusa, daca cel condamnat a executat cel putin jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin doua treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani", prevede un amendament adoptat, adus articolului 100 din Codul penal.

O alta prevedere adoptata de comisie prevede: "In cazul condamnatului care a implinit varsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea conditionata, dupa executarea efectiva a cel putin o treime din durata pedepsei, in cazul inchisorii ce nu depaseste 10 ani, sau a cel putin jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1) lit. b)-d)".

In prezent, prevederea este ca ”in cazul condamnatului care a implinit varsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea conditionata, dupa executarea efectiva a jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii ce nu depaseste 10 ani, sau a cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca sunt indeplinite conditiile prevazute in alin. (1) lit. b)-d)”.

De asemenea, comisia a amanat modificarea articolului referitor la abuzul in serviciu, surse politice precizand pentru MEDIAFAX ca acesta nu va fi dezbatut si votat joi, ci intr-o sedinta ulterioara.

”Membrii Comisiei au inceput, joi dimineata, sa dezbata modificarea Codului penal, insa au amanat discutiile pe articolul privind abuzul in serviciu pentru o sedinta viitoare”, au precizat surse parlamentare.

UPDATE 13.40 Amendament adoptat: Legea mai favorabila integral, fara a se combina prevederi din legi succesive

Unul din amendamentele adoptate in Comisia condusa de Iordache prevede ca in cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva au intervenit una sau mai multe legi penale se aplica legea mai favorabila in integralitate, neputandu-se combina prevederi din legi succesive.

Comisia a adoptat, joi, un amendament propus de UNJR, preluat de PNL, PSD si ALDE, la articolul 5, care prevede: "In cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabila, in integralitate, neputandu-se combina prevederi din legi succesive".

In forma initiala, articolul 5 arata astfel: "In cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabila."

Un alt amendament prevede ca atunci cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoarea, se aplica cea mai grea, adaugandu-se un spor de pana la 3ani.

"La articolul 39, alineatul (1) literele b), c) si e) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „b) cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoare, se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se poate adauga un spor de pana la 3 ani.; c) cand s-au stabilit numai pedepse cu amenda, se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se poate adauga un spor pana la o treime din acel maxim.; e) cand s-au stabilit mai multe pedepse cu inchisoare si mai multe pedepse cu amenda, se aplica pedeapsa inchisorii potrivit dispozitiei de la lit. b), la care se adauga pedeapsa amenzii potrivit dispozitiei de la lit. c)", prevede amendamentul adoptat, adus articolului 39.

In forma initiala, articolul 39 arata astfel: "Pedeapsa principala in caz de concurs de infractiuni (1) In caz de concurs de infractiuni, se stabileste pedeapsa pentru fiecare infractiune in parte si se aplica pedeapsa, dupa cum urmeaza: b) cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoare, se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite; c) cand s-au stabilit numai pedepse cu amenda, se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite; e) cand s-au stabilit mai multe pedepse cu inchisoare si mai multe pedepse cu amenda se aplica pedeapsa inchisorii conform lit. b), la care se adauga in intregime pedeapsa amenzii conform lit. c)."

De asemenea, un alt amendament propus de PSD si adoptat pentru articolul 39 prevede: "(2) Prin aplicarea dispozitiilor din alineatul 1 nu se poate depasi totalul pedepselor stabilite de instanta pentru infractiunile concurente."

Printre amendamentele aduse joi Codului penal se numara si cel care se refera la pedepsele accesorii.

"La articolul 65, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu urmatorul cuprins: Pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii se suspenda executarea pedepselor accesorii", forma initiala fiind ”Pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii unor drepturi se executa din momentul ramanerii definitive a hotararii de condamnare si pana cand pedeapsa principala privativa de libertate a fost executata sau considerata ca executata”.

"La articolul 75 alin. (2), dupa litera b) se introduc doua noi litere, literele c) si d), cu urmatorul cuprins: „c) conduita buna a infractorului inainte de savarsirea infractiunii; d) conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal, fara a se aprecia aceasta circumstanta in defavoarea inculpatului, daca aceasta a adoptat o pozitie de nerecunoastere a savarsirii infractiunii, deoarece s-a considerat nevinova."

De asemenea, la articolul 75 se adauga o noua prevedere: "(3) Imprejurarile enumerate in alin. (2) au caracter exemplificativ".

UPDATE Comisia Iordache amana modificarea articolului privind abuzul in serviciu

Comisia Iordache amana modificarea articolului referitor la abuzul in serviciu, surse politice precizand pentru MEDIAFAX ca acesta nu va fi dezbatut si votat joi, ci intr-o sedinta ulterioara.

”Membrii Comisiei au inceput, joi dimineata, sa dezbata modificarea Codului penal, insa au amanat discutiile pe articolul privind abuzul in serviciu pentru o sedinta viitoare”, au precizat surse parlamentare.

"Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica", prevede forma initiala a articolului 297 din Codul penal, care se refera la abuzul in serviciu.

Pana in momentul de fata, comisia a eliminat toate amendamentele aduse articolului 4, care se refera la aplicarea legii penale de dezincriminare.

De asemenea, comisia a adoptat un amendament propus de UNJR, preluat de PNL, PSD si ALDE, la articolul 5, care prevede: "In cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabila, in integralitate, neputandu-se combina prevederi din legi succesive".

In forma initiala, articolul 5 arata astfel: "In cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabila."

Biroul permanent al Camerei Deputatilor a stabilit, miercuri, perioada sesiunii extraordinare pentru intervalul 1-19 iulie, pentru ca alesii sa poata finaliza, prin procedura parlamentara, modificarea prevederilor Codului penal.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, ca va exista o o varianta asumata de partid in ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu prevazuta in Codul penal, iar aceasta va fi prin procedura parlamentara, mai intai comisia pentru legile Justitiei va da un raport care va primi vot in plen.

"Va fi o varianta asumata de PSD, am inteles ca sunt 16 sau 18 variante privind abuzul in serviciu.vTotusi nu putem sta la nesfarsit cu un articol care este neconstitutional. Nu putem sa stam cu o legislatie schioapa doar asa pentru ca tipa unii. Nu are rost sa tot prelungim. S-a lucrat cu argumente, au fost consultari cu toate organizatiile neguvernamentale, e o comisie parlamentara, care trebuie sa isi incheie un raport dupa care va intra la vot in Parlamentul Romaniei. Va fi o forma in care in integralitarea lui Codul penal sa intre la vot. Pana la urma dau vina pe mine, cred ca mai multa fermitate este necesara. Este vorba de un mandat dat de romani la vot, este o majoritate parlamentare, care dupa dezbateri, trebuie sa isi exercite dreptul de vot", a declarat presedintele PSD, Liviu Dragnea, la Parlament. Mediafax

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1128 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004649 (s)