News Flash:

Cladirea Colegiului Banatean de la Episcopia Romano-Catolica Timisoara a trecut in patrimoniul Primariei. Cat a achitat municipalitatea

23 Noiembrie 2016
1072 Vizualizari | 0 Comentarii
Episcopia Romano Catolica Timisoara
Primaria Timisoara a cumparat cladirea Colegiului National Banatean de la Episcopia Romano-Catolica (ERC) Timisoara, la pretul de 4,6 milioane de euro, bani care trebuie achitati in trei ani, in rate trimestriale. 
''Luni s-au finalizat negocierile si am reusit sa incheiem intelegerea cu ERC pentru achizitia campusului Colegiului National Banatean. Este un teren intravilan de 13.000 mp si un total de suprafata construita desfasurata de 13.165 mp, cu sase corpuri de cladire. Pretul de tranzactionare este de 4,6 milioane de euro, termenul de plata este de trei ani, in rate trimestriale'', a declarat marti primarul Nicolae Robu, intr-o conferinta de presa. 
La sedinta de Consiliu local de martea viitoare se va vota hotararea prin care Primaria va intra in posesia cladirii. 
''A fost o atitudine exemplara din partea episcopului si din partea intregului aparat al ERC implicat si ma simt dator sa le multumesc pentru atitudinea exemplara pe care au aratat-o Ar fi excelent daca si altii ar proceda la fel, dar constat la unii doar atitudini mercantile, de interes de grup'', a punctat primarul. 
Negocierile pentru achizitionarea cladirii au fost conduse de viceprimarul Dan Diaconu si au pornit de la aproape 8 milioane de euro. In spatiul respectiv functioneaza in prezent Colegiul National Banatean si Liceul Teoretic cu limba de predare sarba ''Dositei Obradovici'', iar primaria plateste o chirie lunara de aproape 22.000 de euro. 
In anul 2014, alesii locali si-au dat acordul de principiu pentru cumpararea respectivelor cladiri si a fost imputernicita Comisia de negociere cu tertii a Consiliului local sa negocieze cu proprietarii, Ordinul Calugaritelor de la Notre Dame, prin Episcopia Romano-Catolica de Timisoara. 
In 2013, municipalitatea era dispusa sa renunte la doua cladiri in care functioneaza biserici romano-catolice in schimbul celor doua imobile in care functioneaza unitatile scolare amintite. 
Cele doua scoli fac parte dintr-un areal comun, construit intre anii 1773-1880 cu scop spiritual. Aici a functionat Scoala Elementara ''Trivium'' de pe langa parohia din cartierul Iosefin, iar intre 1881-1890, in paralel cu scoala a functionat si Scoala Surorilor ''Notre Dame''. In 1924, Scoala Surorilor ''Notre Dame'' si-a largit sfera de activitate, infiintand Scoala de Menaj ''Regina Maria''. In 1931, odata cu infiintarea cursului liceal, institutia devine Liceul Romano-Catolic de Fete ''Notre Dame'', iar in 1946 si-a schimbat denumirea in Scoala Urbana de Gospodarie, devenita in 1947 Scoala Tehnica de Gospodarie Timisoara. 
In 1948, Liceul Romano-Catolic de Fete ''Notre Dame'' devine Scoala Normala de Fete Timisoara, iar din 1948, Scoala Tehnica de Gospodarie devine Scoala Pedagogica de Educatoare, iar Liceul Romano - Catolic de Fete ''Notre Dame'' devine Scoala Pedagogica de Fete. In 1948 a fost mutata aici, de la Liceul 'C. D. Loga' Timisoara, sectia cu predare in limba sarba. In 1990 se infiinteaza Liceul Sarbesc, iar Liceul de Filologie - Istorie isi schimba denumirea in Colegiul Banatean Timisoara. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1150 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006242 (s)