News Flash:

Ce solutii s-au gasit la Timisoara pentru criza fortei de munca

13 Noiembrie 2016
1042 Vizualizari | 0 Comentarii
locuri de munca1
Premierul Dacian Ciolos a anuntat ca una dintre solutiile pe care le are in vedere pentru rezolvarea problemelor legate de lipsa fortei de munca din zona de vest a Romaniei ar putea fi reprezentata de comunitatea romaneasca din zona de granita. Intr-un dialog purtat cu oamenii de afaceri din Timisoara el a anuntat ca va sustine dezvoltarea sistemului de invatamant dual, dar si o serie de masuri care sa sprijine mobilitatea fortei de munca.
Unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi a vizitei lui Dacian Ciolos la Timisoara a fost o intalnire cu mediul de afaceri local. Peste 200 de persoane au participat la aceasta actiune, iar premierul Romaniei a avut ocazia sa afle direct care sunt problemele cu care patronii se confrunta. Iar principala cerere a acestora se refera la forta de munca, mai precis la lipsa acesteia. Ciolos a vorbit despre masurile pe care le preconizeaza pentru rezolvarea acestei situatii, scrie tion.ro.
„Am avut aceasta intalnire cu mediul de afaceri, consider ca a fost una extrem de utila, am putut afla opiniile oamenilor, despre modul in care statul poate imbunatati actionarea in mediul de afaceri. Una dintre marile probleme cu care se confrunta firmele este disponibilitatea fortei de munca calificata. Noi am stabilit doua categorii de masuri care sa ajute la rezolvarea problemei. In primul rand este vorba despre mobilitatea fortei de munca, despre acel sprijin pentru efectuarea navetei si pentru delocalizarea personalului. Cel de-al doilea punct se refera la proiectul legislativ legat de formarea profesionala duala, noi trebuie sa sustinem din nou acest sistem de invatamant”, a declarat Ciolos.
In cursul zilei de joi, ministrii Muncii din Romania si Serbia au semnat un acord de colaborare, iar, se pare, unul dintre punctele acestuia se refera la stabilirea posibilitatii ca membrii comunitatii romanesti din Serbia sa poata trece granita mai usor, pentru a lucra in fabricile din zona de vest a Romaniei.
„Da, am stabilit sa cauta modalitati prin care membrii comunitatilor romanesti din afara sa poata sa aplice pentru locuri de munca aici. Exista cereri lansate de mediul de afaceri de aici, oamenii cunosc limba si ei pot lucra in aceste firme. Cele doua ministere pot lucra, desigur in conditiile oferite de cadrul legal, pentru gasirea unor facilitati dirijate”, a mai declarat Ciolos.
Din partea mediului de afaceri, opiniile legate de discutiile purtate au fost prezentate de unul dintre organizatori, Dragos Anastasiu, om de afaceri care conduce Camera de Comert Romano-Germana, s-a declarat multumit de informatiile obtinute.
„Sunt impresionat, au participat 250 de oameni, s-a vazut interesul oamenilor de afaceri, ca se implica. Domnul Ciolos a transmis un mesaj clar nu se poate fara noi, statul trebuie sa fie prietenul omului de afaceri, nu sa arate ostilitatea cu care ne-am confruntat in ultimii 20 de ani. Mediul de afaceri e ingrijorat, vedem ca economia e pe o pozitie buna, dar marea problema este legata de lipsa fortei de munca. De asemenea, vedem lipsa de discernamant a unora, care se joaca pe banii altora. Ne referim la tot felul de cresteri de salarii, noi, oamenii din business n-am face asa ceva, sa oferim mariri salariale, fara a face un studiu de impact, sara sa avem de unde sa dam”, a declarat Anastasiu.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1122 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005415 (s)